fbpx

Bo nova predsednica sveta Gibanja Svoboda po brežiški bolnišnici finančno uničila še stranko?

Poslanka Gibanja Svoboda Nataša Avšič Bogovič. Vir: STA

V Gibanju Svoboda so nadomestilo za Mirto Koželj, ki je bila do sedaj predsednica Sveta stranke, poiskali hitro. Koželjeva bo odslej predsednica zdravstvenega sveta na ministrstvu za zdravje. Nadomestila jo bo stara znanka naših bralcev Nataša Avšič Bogovič. O njenem delu v brežiški bolnišnici pišemo od začetku državnozborske kampanje. Hčerka nekdanjega poslanca LDS je v manj kot letu dni bolnišnico skoraj spravila na “kant” in s tem ogrozila eksistenco približno 340 zaposlenih v zavodu. Na čelu sveta stranke svobodnjakov pa se bo posvetila predvsem terenskemu delu. 

“Verjamem, da bomo delo na terenu še bolj okrepili in s tem še doprinesli k povečanju ljudi, ki nam zaupajo,” je povedala za medije po koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju. Poslanka Avšič Bogovič očitno še vedno uživa zaupanje predsednika stranke, saj je ob tem, da je prevzela vodenje najvišjega organa Gibanja Svoboda (vsaj formalno, centri moči so vse kje drugje), še namestnica vodje poslanske skupine Svoboda in predsednica odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor.

Preberite še: Trboveljske Butale

Preden se je Avšič Bogovičeva znašla v Državnem zboru se je gibala v krogih enega projekta tranzicijske levice, in sicer stranke SMC. Na čelo Splošne bolnišnice Brežice se je povzpela v času vlade Mira Cerarja, ko je ministrstvo za zdravje vodila Milojka Kolar Celarc. Zamenjala je dolgoletnega direktorja Dažena Levojevića, kar je še posebej zmotilo tamkajšnjega župana Ivana Molana, ki so mu volivci na zadnjih lokalnih volitvah ponovno potrdili mandat. Po naših informacijah, ki smo jih pridobili tedaj, naj bi imel odločilen vpliv na imenovanje ravno osmoljenec zadnje lokalne tekme za stolček brežiškega župana, nekdanji predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. Slednji je bil namreč takrat predsednik SMC v Brežicah. Ključno za imenovanje Avšič Bogovičeve je bilo glasovanje predstavnika delavcev v zavodu, ki naj bi po naših informacijah naravnost poteptal želje zaposlenih, ki so podpirali Lavojevića.

Nataša Avšič Bogovič (Foto: STA)

Nenadni odstop iz “osebnih razlogov”
Hči nekdanjega poslanca LDS Jožeta Avšiča je na novem delovnem mestu uspela v enem letu pridelati približno pol milijona evrov izgube. Kako je bilo to mogoče, je bilo nerazumljivo tudi njenim kritikom, saj se v času njenega direktorovanja ni izvedla domala nobena velika investicija ali začel dodaten program. Avšič Bogovičeva je nato za medije izjavila, da je krivda vsaj polovično na strani nekdanjega direktorja: “Nobena izguba ni nastala po moji krivdi, zanjo sva odgovorna v letu 2016 oba direktorja, sama sem namreč mandat nastopila 20. 5. 2016,” se je opravičevala. A opravičila niso veliko pomagala, saj se je z dolgovi nato moral soočiti naslednji direktor javnega zavoda, potem ko je odstopila iz “osebnih razlogov”. V svoj bran je še povedala, da je bilo pridelane izgube le 337.905 evrov in ne celo v presežku 700 tisoč evrov, kot so trdili naši viri.

Kariera v GEN-I
Ob odhodu direktorice in zaradi razlogov, ki jih je navedla, so se okrepile govorice, da je z mesta vodje zavoda pobegnila, da bi se izognila odgovornosti in pridelavi še večjih dolgov. Skorajda neverjetno, ampak po tem, ko je pobegnila iz Brežic, je svoj varni pristan našla nikjer drugje kot pri Robertu Golobu, kjer je postala svetovalka njegove uprave GEN-I. Pri trgovcu z električno energijo je bila zaposlena vse do nastopa njenega mandata kot poslanke v Državnem zboru. To pomeni, da je najverjetneje prisostvovala pri pripravi in izvajanju sila nenavadnih poslovnih praks, zaradi katerih danes stranke GEN-I plačujejo drastično višjo ceno električne energije, kot so si jo obetali, ko so z državno družbo sklenili pogodbeno razmerje. Spomnimo, “Golobov” GEN-I že od samega odhoda predsednika uprave pretresajo afere. Gre za monopolnega odkupovalca električne energije, ki jo proizvede Jedrska elektrarna Krško, ki nato trguje s to električno energijo v tujini.

 

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in poslanka Nataša Avšič Bogovič (Foto: Gibanje Svoboda)

Letos se jim je trgovanje še posebej ponesrečilo, saj naj bi elektriko iz JEK preprodali po izrazito nižji ceni, kot se danes trguje. Hkrati so se pojavile govorice, da naj bi prodali tudi elektriko, ki je ni. JEK je namreč pred meseci prešla redni remont, sloviti elektrotrgovci pa so na to očitno pozabili in tujini prodali prazen žakelj. GEN-I je še posebej v luči medijskih žarometov te dni, ko mediji širom Balkana špekulirajo, da je slovenska družba, ki jo je v kritičnem obdobju vodil naš predsednik vlade, financirala kampanjo kosovskega predsednika vlade Albina Kurtija. Uvodoma gospodarska afera se je tako sprevrgla v diplomatski škandal, saj sedaj srbski mediji zahtevajo od svojih politikov, da od našega predsednika vlade terja odgovore. Več o tem lahko preberete tukaj: [Video] Srbski mediji: Golobova finančna afera je resen diplomatski problem, ki zahteva odziv Slovenije

Koliko je o teh poslih vedela ali pri njih prisostvovala Avšič Bogovičeva, ostaja vprašanje, a zdi se, da je njena usoda in usoda predsednika vlade še kako prepletena.

Gal Kovač