fbpx

Bo predsednik državnega zbora Židan obvestil Evropsko komisijo in mednarodne institucije o sporni praksi gradnje Jankovićevega kanala C0?

Dejan Židan (Foto: STA)

Dejan Židan (Foto: STA)

Delovni stroji Zorana Jankovića kljub opozorilom strokovnjakov za okolje, kanalizacijske gradnje ter jasnim sklepom Državnega zbora, naj preneha z gradnjo spornega kanala C0 na vodovarstvenem območju, še vedno meljejo naprej. V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke so naslovili pismo na predsednika Državnega zbora Dejana Židana, da naj nemudoma obvesti Evropsko komisijo in mednarodno institucijo JASPERS glede spornih praks ljubljanskih mestnih oblasti pri gradnji kanala C0.

Državni zbor je v petek 22 novembra soglasno sprejel sklepe in napotilo Ministrstvo za okolje in prostor, naj ustavi gradnjo kanalizacijskega voda čez ljubljanski vodonosnik Kleče. Vendar žal prazne besede ministra za okolje in prostor Simona Zajca ne pomagajo nič, saj Jankovićevi bagri gradijo naprej brez premora na spornem vodovarstvenem območju Kleče. Zaradi počasnega reagiranja slovenskih vladnih oblasti je Slovenska demokratska stranka naslovila pismo na predsednika Državnega zbora Dejana Židana, da naj nemudoma obvesti mednarodne institucije.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec glede na to, da od ministra Zajca razen praznih besed o pomenu čiste pitne vode več kot očitno ni pričakovati konkretnih dejanj, je Krivec na Židana naslovil dopis, v katerem predlaga, da se tako evropsko agencijo JASPERS kot tudi Evropsko komisijo informira o sprejetih priporočilih Državnega zbora RS, sprejetih na petkovi izredni seji.

Danijel Krivec, vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke (Foto: Slovenska demokratska stranka)

Danijel Krivec, vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

Omenjeni sprejeti sklepi Državnega zbora jasno sporočilo vladnim institucijam, da naj prepovejo sporno gradnjo kanala C0
Danijel Krivec z omenjeno pobudo želi, da se čim prej uresničijo omenjeni sklepi in se preneha škodljiva gradnja kanala C0.”Omenjeni sklepi so bili sprejeti z veliko večino vseh poslank in poslancev brez glasu proti in so jasno sporočilo deležnikom pri izvedbi tega projekta, da nepravilnosti, ki bi pomenile grožnjo ustavno zagotovljeni pravici do pitne vode, niso dopustne in ne bodo spregledane,” je v dopisu nadaljeval Krivec. Kot je še navedel, so bili poslanke in poslanci sposobni enotno prepoznati tveganja, ki jih za pitno vodo in zasebno lastnino predstavlja gradnja kanala C0 na spornem odseku od Broda do Ježice. “Od vodstva institucije, ki ji pripadamo, pa se pričakuje transparentno in pravočasno obveščanje pristojnih mednarodnih institucij,” je zaključil vodja poslank in poslancev SDS.

Poziv poslanske skupine Slovenske demokratske stranke predsedniku Državnega zbora Dejanu Židanu, da naj obvesti mednarodne institucije zaradi sporne gradnje kanala C0 (Foto:Slovenska demokratska stranka)

Poziv poslanske skupine Slovenske demokratske stranke predsedniku Državnega zbora Dejanu Židanu, da naj obvesti mednarodne institucije zaradi sporne gradnje kanala C0.

Zorana Jankoviča ne zanima nič, pa če tudi koplje brez dovoljenj na zasebnih zemljiščih in seka gozdove v Naturi 2000
Državni zbor kot zakonodajna veja oblasti je naredil svojo nalogo. S sprejetimi 67 glasovi podpore so poslanci poslali jasno sporočilo vladi Marjana Šarca. Priporočila tako Vladi RS kot Ministrstvu za okolje in prostor v zvezi z zaščito pitne vode in zasebne lastnine pri gradnji kanalizacijskega kanala C0 preko ljubljanskega vodonosnika so bila izjemno konkretna. Toda, ali župan Zoran Janković to napotilo upošteva? Ne. Stroji brnijo naprej – po zasebnem zemljišču, prek Nature 2000, nad vodonosnikom, ki zagotavlja pitno vodo več kot 300.000 ljudem v Ljubljani in okolici.

Luka Perš