Bo premier Janša ali Šarec? Nas čakajo nove volitve? Bomo dobili tehnično vlado? Razkrivamo vse možne scenarije!

Foto: sta

Potem, ko se je na začetku tedna predsednik NSi Matej Tonin “zahvalil za sodelovanje” Šarčevi koaliciji, ki poleg LMŠ vključuje SD, SMC, SAB in DeSUS, je zmagovalec državnozborskih volitev Janez Janša predsedniku republike Borutu Pahorju sporočil, da ugotavlja, da v DZ zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade RS za mandat 2018-2022. Ob tem, ko Janša ugotavlja, da še vedno obstaja določena možnost, da se takšna večina kljub vsemu oblikuje v naslednjih tednih, pa se porajajo polemike glede scenarija dogodkov, ki se bodo odvili na političnem parketu.

Pred odločitvijo NSi, da izstopijo iz pogajanj za šeststrankarsko koalicijo, se je najbolj polemiziralo o tem, ali bo NSi sodelovala v Šarčevi mavrični koaliciji ali ne. Nato pa je Tonin v ponedeljek poskrbel za zaplet pri levičarskih strankah, ko je zavrnil sodelovanje s tajkunsko levico (SD), kvazi liberalnima oziroma samooklicanima liberalnima strankama (SMC, SAB) in z Erjavčevo levico (DeSUS), saj v NSi dvomijo v trajnost in stabilnost takšne koalicije.

Tonin je ob razglasitvi odločitve nakazal, da sedaj obstaja možnost, da bi jih lahko Šarčevi koalicijski partnerji s pomočjo Levice v DZ preglasovali. Na vse pogostejša razmišljanja o tako imenovanem portugalskem scenariju – manjšinski vladi s podporo Levice, se je odzval predsednik stranke Luka Mesec, ki je izpostavil bistveno razliko med portugalsko in slovensko politiko: “Če je uspela prva ubraniti pritiske Bruslja po privatizaciji svoje sistemske banke CGD, pa domala cel slovenski politični razred nekritično podpira ekonomsko neupravičeno, nepotrebno ter dolgoročno škodljivo privatizacijo NLB.” Ob tem je Mesec dodal, da se v takšnih koalicijah vsekakor ne vidijo. Ob tem pa je potrebno dodati, da so v Levici kljub temu na vprašanje, če so pripravljeni vstopiti v pogajanja, odgovorili, da bodo počakali na klic. Očitno pa bodo na klic dolgo čakali, saj se je Šarec odpravil na dopust.

Državni zbor RS (Foto: STA)

Predsednik Pahor je po prejetju Janševega pisma po navedbah Slovenskih novic opravil tudi pogovor s Šarcem, da bi preveril, če obstajajo možnosti, da ta do 23. julija dobi potrebno podporo v parlamentu. Glede na to, da je Šarec Pahorja seznanil, da potrebne večine do omenjenega datuma ne bo imel, Pahor v ponedeljek nikogar ne bo predlagal za mandatarski položaj. Ko se bo Državni zbor RS seznanil z odločitvijo predsednika republike, bodo pričeli teči roki za drugi krog, v katerem bodo lahko poslanske skupine in Pahor predlagali mandatarja. Na voljo bo 14 dni, da se izvoli ali Janšo ali Šarca.

Foto: STA

Nove volitve kot najbolj smiselne
LMŠ lahko poskuša zamegliti teren s predlogom o “tehnični vladi”, v katero vnovič povabi NSi, v skrajni sili pa lahko poskusi z mandatarstvom, pri čemer se računa tudi na glas Ljudmile Novak, vsaj enega “manjšinca” in še kakega kupljenega “prebežnika”, tudi iz SNS. Edina kolikor toliko smiselna, pa še to relativno, koalicija bi bila povezava strank, ki v zadnjem mandatu niso bile v vladi. Še bolj smiselne pa so nove volitve. V primeru, če se ne bo izvolilo mandatarja niti v tretjem krogu, bodo volitve oktobra. Če pa se potrdi mandatarja in se potem ne izvoli vlade, pa bodo te verjetno decembra. To opcijo menda vidi tudi Šarec, a se boji zamer stricev. Povezava do Milana Kučana je baje njegova tašča, ki je bila nekoč kuharica v protokolu in navdušenka nad Kučanom. V zadnjem tednu je po teh istih informacijah skušala organizirati skupen dopust Šarca in Kučana na Hrvaškem.

H. M.

 • Zgornji

  TA NOJEVA TRMA DVOMIM DA BO POPUSTILA , KER JE ŠE VSE PREVEČ ZELENEC TALE KUP ŠAROTOVE NESREČE … !!! ! !!! Žaaal.

  • Olga2345

   Noj se giblje sam, Šarca pa Kučan premika…

   • Prle

    Orban pa Ivana, porivača imata obadva.

 • Dragan Krstič

  Imeli bomo manjšinsko vlado, v parlamentu bodo pomagali Mesečniki seveda dokler se ne bodo med seboj stepli. Sovraštvo in strah pred Janšo je prevelik.Naslednje volitve bodo pa Janševe.

  • Zaskrbljen

   Srcno upam, da ne bo vec problemov z migranti, cez 4 leta.

   • Hun

    sektasi so tok fanaticni, da se bodo sami naseml v burkre…vse za vodjo

    • macon

     Ti se boš našemil v burko, ker si tako strpen, multikulturen in napreden, ker so ti tako povedali levi strici. Desni se sigurno ne bomo.

     • Hun

      desni…pa kdo vs jemle resno..pravi komunisti vrzete knjizco stran..zdj bo pa on ocital drugim levastva…sj nis normaln

     • macon

      Atila pa Krastača, trudim se biti strpen, ampak vajinemu nivoju je res težko odgovarjati, vsaj veliki večini vajinih zapisov.

     • Hun

      hvala enako…dost vs mam…dobroto kazat je dobrim ljudem…ne pa pokvarjencem ki ti v dobrot vidjo sibko tocko

     • Hun

      politiki rabjo taprau bič Bozji..da jim sprasi pokvarjeno sebicno rit tako mocno da se naujo mogl nikdar vec usest na poslanaki stol

     • Hun

      tvoj Jansa je med prvimi, ki spada v to kategorijo

   • macon

    Problemi z migranti bodo vseskozi, dokler bo EU zblojena, politično korektna in predvsem levičarska. Brez skrbi, da bodo še pokale bombe in umirali stotine in tisoči, šeriatarji pa se bodo množili med nami.

  • tona

   Ne verjamem.

  • Hun

   od kerga so ble pa te volitve…od dedka mraza? senilni starcek

 • Srce

  Država v razsulu njeni novoizvoljeni predstavniki na dopustu. In še delati niso začeli. Lepa prihodnost nas čaka.

 • Olga2345

  Stari zločinec Kučan naj že enkrat izgine in naj neha uničevati prihodnosti mladim generacijam Slovencev! Sramotno je, da človek, ki je že z eno nogo v grobu, poleg vsega pa se veleizdajalec, komunist in udbaš, iz ozadja uničuje Slovenijo! Postaviti ga je treba za rešetke!
  V Sloveniji pa razpisati nove volitve!

  • Novakec1

   Pa kdo še gleda na avtohtonce, vse kaže da bomo v rezervatu končal kot indijanci ali aboriđini.

   • Olga2345

    Predno se bo to zgodilo, se bomo borili zase!

    • Novakec1

     Problem je v svak zase(?) namesto skupaj

     • Olga2345

      Razlika je ta, da indijanci in aboridzini niso sodelovali v unicevanju lastne kulture, kot to delajo evropejci, s pomocjo papeža (!) Frančiška, ki mu kristjani slepo sledijo! Seveda se bomo borili proti vsem

     • Prle

      Z vilami?

 • tarantela

  Najprej popljuvaš vse vprek, pol se pa čudiš, ker nočejo sodelovati.

  • Olga2345

   Kdo je bolj pljuval povprek in celo zlorabljl sodstvo v politične namene kot levičarji?!! Celo Janševe otroke so zlorabljali! Spomnite se pisanja o prizadetih otrocih!?? Kaj je hujšega od laži, ki jih uporabljajo MSM?!! Janša uporablja resnico, ki pač boli! Žal!

   • Olga2345

    Politika mora sodelovati, saj gre v dobro države!
    Za tem “bojkotom” niso politiki in njihova “uzaljenist” ampak veleizdajalec in udbomafijec Kučan in politična korupcija! Ni šel zastonj OSEBNO pred volitvami na Hanzi!

  • macon

   Janšo blatijo in demonizirajo že več kot dve desetletji, nečloveško bi bilo, če bi to vselej požiral z nasmeškom. Kakšen človek bi pa bil? Za nič je bil v zaporu, medtem ko levica krade milijarde.

   Levi lopovi sodijo v zapore, vendar so si podredili pravosodje. Vsa njihova politika je nadaljna kraja in ekonomska represija nad sleherniki in malimi podjetniki.

 • Novakec1

  Se je za bat da bo deset debilov izvo(a)lil mandatarja, obstaja ta zakonska možnost, ostalo je pa mandatarska praksa ki je daleč od usatve in zakonodaje. (zanalašč z malo)

 • bednick

  Realnost :
  jaz imam več možnosti da bom primier kot pa Janša.

  P.s.:
  pa ne me narobe razumet.

 • Anton

  REALNOST:ali ima ta tip(beri Serpetinšek) sploh diplomo iz AGRFT ali ej zgolj “tišlar”?, čist tko srašujem, postajam čedalje bolj skeptičen v tej smeri, nad idejo da je primeren za prvega ministra vlade itak nikoli nisem bil navdušen.

  sarkazem press

 • VERRZIFIKATOR

  Marko Kraljevič

  BITKA NA DOPUSTU

  Kosovske še spomnimo se bitke,
  Kraljevič je Marko zaostajal,
  raje s Turki princ se je pogajal,
  vlekli tuji so vladarji nitke.

  To je zgodovinska zgolj resnica,
  tisto, da je Marko Šarca jahal,
  narod je dodal, ker ni dočakal,
  da svoboda pride in resnica.

  Šarca jezditi je ljudska fama,
  ni mogoče zraka osedlati
  in še manj se v bitko z njim podati,
  vse je kajpak domišljija sama.

  In ko končno Šarca kdo kje stakne,
  ko že misli, ta me bo ponesel,
  bo konjiček, ki ga ni, se stresel,
  prej pa še se na dopust umakne.

  Zdaj, če moreš, logiko razumi,
  Šarcu konju ni da bi zameril,
  se je domišljiji izneveril,
  drugo vse so ljudski le izumi.

  Ljudstvo prosto si stvari izmišlja,
  a problem je, ko te oživijo,
  ko za hip resnične se zazdijo,
  Šarac ko si vse preveč domišlja.

  Si domišlja, da bo bitko vodil
  kar z dopusta, skratka za zabavo,
  jezdenje bo teklo na daljavo,
  on pa bo medtem ob morju blodil.

  Kaj je torej mit in kaj resnica,
  tu seveda ni več kaj dodati,
  se ne da konjička osedlati,
  domišljija ljudstva je pravica.

  Ljudstvo, pravijo, bo odločilo,
  to resnica vsakega je mita,
  toda publika je mitov sita,
  Šarca se ne bo več izvolilo.

 • Lisjak

  Ko bo udbomafiji dosti tega cirkusa bodo levi pizduni čez noč pogruntali,da se v resnici imajo tako radi,da en brez drugega ne morjo.Gnar je sveta vladar!

 • Prle

  He,he,he, res ste Pavlihe na Novi, tašča je skušala organizirati skupen dopust Šarca in Kučana, da dol padeš. Vseeno, če bi napisali, da so spali Orban in Ivan s svojima ženičkama skupaj v eni sobi, ha,ha,ha.

  • Franc Šink

   Prekleti prasec nekulturni in zaničevalni.

   • Prle

    Imaš prav, tale Ivan žrtvuje Urško za dosego svojih političnih ciljev. Ampak, kdo je nebi?

    • Franc Šink

     Problem je ker kršiš deveto božjo zapoved.

  • WISKY 1000

   kaki rdeči loj si

 • Andreja Knego

  Kakšno sramotno kolumno so Sunčićki pustil napisat na Reporterju, fak!

  • macon

   Od kdaj je Reporter levo trobilo oziroma kaj se je zgodilo tam?

   • bednick

    Ni važen, da je vlažen, važen je kdo je lastnik.

    • tona

     Bedno res.

   • Andreja Knego

    Morda nočejo bit označeni kot “Janšev medij“!

  • domovina mili dom

   Jo je kućan napenalil, ker je prejšnje negativno pisala o šarcu. Se je morala odkupiti.

   • bednick

    Negativna kolumna o Šarcu je bila zato, da ima ( pri desnih) kolumna o Janši bolj kredibilen učinek.

    • tona

     Kako bedno….. no saj je tudi pisec bed…….

  • bednick

   A najprej so ji naročili, potem pa pustili?
   A si ti iz otroškega vrtca?

   • Andreja Knego

    Jest sem govorila samo o “pustili“!

    • bednick

     Jaz sem pa samo nadgradil.

     • tona

      Ti si se še malo zlagal zraven. Si mogoče v sorodu z Majo ?

  • janez cepec

   prvo kot prvo, to je demokracija, da pustiš napisat in objaviš mnenje, ki je diametralno nasprotno od uredniške politike. Čestitam uredniku.
   no vendar eden, ki je prebrau kolumno in jo pokomentiru. glede na to, de je M. Sunčič desno usmerjena, je očitno pršla do spoznanja, ki je že del časa kristalno jasno večini Slovencev. Janaša sicer prav, de je zmagala večina, ne vem od kdaj je 25 posto večina? za njega mrbit. skratka, Maja je zadela žeblico na glavico. skromno pa pripomnem, de sem use to jest skoz debato na forumu že povedu. al me Maja bere, al sva pa istih misli?

   • Andreja Knego

    Kako so tega človeka (Janšo) popljuval, demoniziral, blatili, krivično sodno preganjali od 1988 naprej, pa se še zmore usest z njimi za isto mizo in skušat delat dobro za svojo domovino, levaki pa kot kao užaljeni trmasti otroci, kot da bi oni doživljali vse to zadnjih 30 let.
    Pa v resnici sploh ne gre za zamere s strani levakov, enostavno imajo komando, da Janša ne sme vladati, za vsako ceno. Mediji pa vseskozi navijajo, da ne bi katera leva stranka le prestopila rubikon in skušala z Janšo narediti kaj dobrega za Slovenijo v trdni vladi z močnim voditeljem!
    Sunčićka bluzi in žali Brščiča in mu, lažnivka, podtika “neonacistične izpade s pogrevanjem holokavsta“!
    Pa spet je Janša kriv, da ostale desne stranke po zatonu bratov Podobnik in ostarelemu Peterletu ne zmorejo najti trdnih karizmatičnih voditeljev!

    • tona

     Tako pišejo lažnivci, ki imajo kompleks manjvrednosti, ali pa bolniki. Majo že nekaj časa “zanaša”. Mogoče pa tudi njo muči “ishias” ? :)

    • janez cepec

     očitno nisi dobr prebrala članka, če bi hotu dobr za Slovenijo, bi šou u zaslužn pokoj. Brščič je sevede svojga dnarja uredn, kar se pa Židov tiče, je pa Dolfe že vedu, zakuga jim je kuru pod ritjo, s tem, de tle pa Janša res ni mu nč zravn.

     • WISKY 1000

      cepec kot cepec

 • domovina mili dom

  Zdaj mafija na poletnem kongresu išče rešitve za nadaljnje lutkovno gledališče.
  Nove volitve, da to komunistično mafijo spravimo na dokončne počitnice.

 • xtc

  Edino dvoje je kar bo Šarec sestavil oboje pa ima zelo omejen rok trajanja in zelo težko,prvo je levo manjšinsko vlado s podporo ultra levice ali paoltrslevofašistično vlado z ZL,obolje bo zelo zelo nestabilno in zelo,zelo kratkega roka,če bo zadervo zaradi prrpirljivosti levakov in grebenja za stolčke in spotikanja drug drugega in zamer ne pidobitja želenega položaja lehko odpihne Šarca.
  Tehnični mandatar bo na enakem problemu saj bo brez SDS vlada zelo hitro talka prepirljivih levakov in njih izsiljevanj,kakteri koli pa bi tehnični mandatar že bil,bi ga zaradi kadrovskih apetitov hitro spodkopali.
  Ja predčasne volitva so smiselne,vendar tukaj Kučan ve ,da bo Šarec pogrnil,Kot SMC,SD pa se bo precej zmanjšala,zato ima že v rezervi scenarij državnega udara in izrednih razmer s katerim bi pospravil z opozicijo in zabetoniral levo oblast brez volitev,vsaj do popolnega gospodarskega izžetja Slovenije,seveda pa ima rezervni Kučanov plan to napako,fda Nemčija pozno jeseni stopa v recesijo in bi izredne razmere dobesedno dotolkle Slovenijo in jo gospodarsko upostošile,saj,bi verjetno obstal izvoz,kot večji del gospodarstva z eksplozivno politično mešanico,zato je dvomljivo,kako se bo na zadevo odzval Washington kot EU

 • Franc Šink

  Roke na srce. Vsi politiki se dajo kupiti.

  • Krtača 20

   Sam desni nimate gnarja…..

   • janez cepec

    imel so, pa je ljubljeni vodja provizije zagonu, marke od šverca orožja je pa pozabu u ojre zamenat. zapufat se mu pa tud glih neki ne rata najbolš

    • WISKY 1000

     bolek

  • WISKY 1000

   samo Janez ne

 • David

  Jansa je odklonil,ker caka Sarca da zajebe.
  Blizajo se nove volitve kjer bo Jansa itak dobil 60%

 • lado

  kućkića in še nekaj deset ,skrajšat za glavo ,pol bo pa slovenija rešena, ker se bojo rdećezvezdniki podelali in jih bo vzela megla !!!! AMPAK HIIITROOO !!!! NE KLOBASAT TU GOR DNEVE IN NOČI BEBCI !!!! a bote dvignili lene gobcaške riti in naredilidomovini uslugo in jo dali sloooovencem ?????!!!!! OSTALO ALAHOVO GNILO DRHAL PA NAGNAT , KDOR PA NEBI HOTEL ,PA POMOČ KUGLICE !!!!!!!!!!!!! OK !!!?????????

 • Mojca pokraculja

  Ata Milan se pritajeno smeje in mane roke ko spet popolnoma napacno razmisljajo o morebitnem scenariju.
  Nobenih predcasnih ne bo, oblast imajo v rokah. Spil jim lahko pokvari le Tonin a tudi tu imajo rezervo. Ta šahovska igra se bo končala s šah matom.

  • bednick

   Ja, Tonin blefira, če bodo slučajno še ene volitve.

  • St

   Pozrli se bodo in klavrno propadli.

 • Borut Stari

  Takoj po objav, še neuradnih rezultatov volitev, so začeli na volitvah poraženi stremuhi po oblasti, ustanavljati koalicijo za plazenje h koritu. Sedaj cvilijo ker se jim ne izide.Zanimiva je izjava Šarca na predvolilnih soočanjih. da je prišel čas za nove neobremenjene politike. In to so po njegovem Cerar, Židan, Erjavec, Bratušek in on sam. Izjava, ki presega znamenite izjave Cimerotiča.Težko je opraviti zadano nalogo, če je neizvedljiva. Že izvoljeni poslanci ne želijo rizika ponovnih volitev.

  • Prle

   Kaj a Ivan Janez Janša je tudi nov obraz. Ti pa res demenca dela težave.

   • sprehajalec

    Ivan janez in slovenska desnica nikoli ni izrazila želje po Novih obrazih. ker kilometrina naredi čistilko dobro v svojem poslu in kilometrina naredi nekega politika dobrega politika. Churchill se je kalil 40 let v politiki, da je postal dober politik.

    Tukaj bo pa nekdo iz stand up komičnega odra sedel v premierski stolček, pa rešil vse težave. In kar ubogali ga bodo, če ima morda že dober namen.

    vsi slovenski Novi obrazi zadnjih 10 let so na koncu, ko so bili zrušeni cvilili. da so jim nagajali, da so jim podtikali. nihče pa ni upal povedati kdo. In tako bo tudi s Komikom.

    poklicna priložnost zanj, ne pa za slovenijo.

   • Anton

    Prle, s svojimi izjavami sebi delaš medvedjo uslugo

    sarkazem press

   • Borut Stari

    JJ je v Sloveniji že več kot 30 let zelo poznan obraz. Butec. Antijanševska klika je združba psihopatov. Združba za medsebojno občudovanje psiho motenih oseb.

  • St

   Najboljse bi pa blo za SDS IN zaveznike.

 • Krtača 20

  Danes so na trstenjakovi spet drogovi na pol zastave….

 • Osti jarej

  …..zdej pa,narod,pozor……..tako se držijo za stolčke,da jih tudi cunami ne odnese……ko vas yebe….

 • Ashtar Sharan

  BODO sem tokrat neboM noben sranje od teh volu ampak samo ZSI KAR SO EDINO KI ŚE BODO POSTAVIL ZA SLO/VENDSKE LJUCTVO IN OSTRANITEV TISEGA JAVNEGA PISUARJA NA ŽALAH IN VRNITEV VSEH OKUPIRANIH SLO/VENDSKIH DEŽEL NE PA TISTE BUZERANTSKA GOVEDA KI NEZNAJO ŠE KURCA Z RITI VUN POTEGNT!

 • Osti jarej

  Včeraj je napočila ura resnice za Janeza Janšo in njegovo SDS. Po večtedenskem cincanju se je končno moral soočiti s politično realnostjo in se vprašati, kako naprej.

  Na volilno nedeljo je razglasil »ni nas strah jutrišnjega dne«. Po volitvah smo videli, da to ne drži, saj se je Janša kot relativni zmagovalec namesto za aktivno iskanje podpore odločil za pasivno držo. Če bi namreč resnično iskal podporo za sestavo koalicije, bi se že zdavnaj soočil z realnostjo, ki se je izrisala takoj po volitvah – da nima dovolj podpore za sestavo koalicije. Zato je raje sedel križem rok, držal figo v žepu in čakal, da bo spet lahko s prstom pokazal na druge./Maja Sunčič/

  https://reporter.si/clanek/slovenija/maja-suncic-cas-je-da-se-janez-jansa-pogledala-v-ogledalo-kolumna-650203

  • stajerc5

   Ta prst je Bozji prst, poglej si freske v prvi Sv. Cerkvi!

  • Vera

   Ja kaj pa bi bilo drugače, če bi tudi Janša skakljal okrog, kot Šarec, saj je vedel, da so vse stranke proti njemu, ker se bojijo za svoje udobne stolčke !

 • lado

  ostić ,bedak,ne moreš vzet levice in sd, torej ni desne vlade , kar bi VEČINA SLOVENCEV HOTELA , razen tebi podobnih !!!! BI IMELI LEVI , PO KOMANDI KUĆKIĆA , VEČINO ,MIIII ZAVEDNI SLOVENCI PA TAKE VLADE NOČEMO !!!!!!!!! AMPAK NE PREMORETE MISLITI Z PRAZNO GLAVO , KER VAM ŠEFI NE DAJO !!!!!!!!!!! ANE KRTAĆIĆ , STA Z KORDIŠIĆEM ŽE VZELA HRANO V ŽILO !!????

 • j52

  Vsi politiki bi morali delati v korist slovenskega naroda in ne skrbeti samo za svoje riti!

 • WISKY 1000

  Sto procentov nove volitve in za SDS čista zmaga.

 • Rožle

  Levakov je že kot podgan ..in so zato tudi v večini ..
  pošteni pa hodimo na volitve in zmagamo .. !!!