Bo Šarec preživel naslednji teden? Na sporedu je ustavna obtožba!

Marjan Šarec (Foto: STA)

Na seji državnega zbora, ki bo potekala 28. januarja, bodo razpravljali o ustavni obtožbi zoper predsednika vlade Marjana Šarca. Za vložitev postopka sta se zavzeli poslanski skupini SDS in SNS potem, ko koalicija ni izkazala volje, da bi implementirala odločbo ustavnega sodišča o financiranju zasebnega šolstva.

Za vložitev predloga za ustavno obtožbo so se poslanci Slovenske demokratske stranke in Slovenske nacionalne stranke konec lanskega leta odločili po tistem, ko je državni zbor zavrnil novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero so v SDS poskušali uresničiti odločbo ustavnega sodišča iz leta 2014 o financiranju zasebnega šolstva. Predsedniku vlade očitajo kršitev več členov ustave in zakona o vladi ter opustitev dolžnega ravnanja.

Prisilno državno šolstvo eden najučinkovitejših vzvodov za indoktrinacijo otrok
Kako izprijena je koalicija, je bilo jasno že na uvodnem zaslišanju ministra za šolstvo Jerneja Pikala, ki je dal poslancem in javnosti jasno vedeti, da se ta koalicija ne namerava ravnati po črki ustave, s tem, ko je povedal, da za koalicijo izvrševanje odločb ustavnega sodišča ni prioriteta. Vladajoča garnitura z zavračanjem izvrševanja odločbe ustavnega sodišča tako želi kolikor bo mogoče dolgo ovirati otrokom dostop do bolj kakovostnih zasebnih šol in ohranjati de facto monopol države v javnem šolstvu. Prisilno državno šolstvo je sicer znano kot eden najučinkovitejših vzvodov za indoktrinacijo državljanov kot poslušnih sledilcev režima že v najmlajših letih.

Član SD in šolski minister Jernej Pikalo ima uro za 7 tisoč evrov, otrokom pa ne privošči kakovostnega izobraževanja v zasebnih šolah (Vir: Facebook)

Šarec še naprej zavaja javnost
Kot še poroča režimska STA, je Marjan Šarec predlog že ocenil “bolj kot poleno pod nogami kot pa resen institut” in napovedal, da bo vlada poskušala uresničiti tudi to odločbo ustavnega sodišča. Med pomembnejšimi odločitvami poslancev bo tudi odreditev parlamentarne preiskave za ugotavljanje politične odgovornosti pri domnevnih nepravilnostih v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Pod zahtevo za odreditev parlamentarne preiskovalne komisije so podpisani skoraj vsi oziroma 89 poslancev.

Marjan Šarec (Foto: Facebook)

Poslanca Lisec in Jelinčič zelo ostra do vlade
Kot je na novinarski konferenci decembra pojasnil poslanec SDS Tomaž Lisec, gre za kršenje ustavnih načel samo na podlagi enega dejstva, “ideologije levega dela političnega spektra, ki ne želi spoštovati ustavnega reda”. Da gre za ideologijo, po njegovih besedah kaže nedaven primer, ko je ustavno sodišče v primeru izbrisanih odločilo, da je potrebna sprememba zakonodaje, pa je vladna koalicija nemudoma predlagala zakon. “Tukaj pa se zaradi ideološke platforme sistematično že štiri leta določenemu delu državljanov kršijo človekove pravice,” je opozoril. Za predlog ustavne obtožbe so se po njegovih besedah odločili zato, da “spametujemo levo krilo DZ, naj se neha igrati z ustavnim redom”. Pri tem materija, o kateri je govora, po njegovih besedah sploh ni pomembna, pač pa je pomembno le, da se kot zakonodajalci odločijo, ali bodo spoštovali ustavo ali ne. Da so se predlogu pridružili iz načelnih, in ne vsebinskih razlogov, je poudaril predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Njihovo načelo pa je, da je treba sodbe ustavnega sodišča spoštovati, je dodal. Po Jelinčičevih besedah bi bilo sicer morda bolje, kot je takrat še navajala Demokracija, če bi bila ustavna obtožba vložena zoper nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja, ki da je izvirni krivec za nastalo situacijo. “Zdaj je pač premier Šarec in on dobi tole porcijo,” je dodal. To se mu sicer zdi pravilno, saj po njegovem mnenju “leva polovica slovenskega političnega prostora ne spoštuje ustave, razen v določenih zadevah”.

Poslanca Tomaž Lisec in Zmago Jelinčič (Foto: Twitter)

J. Ž.

Komentarji so onemogočeni.