Bo Šarec vztrajal pri predlogu Šabedra za zdravstvenega ministra kljub njegovi neslavni preteklosti?!

Novi generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder (Foto: STAfoto)

Aleš Šabeder, generalni direktor UKC Ljbuljana in kandidat Marjana Šarca za novega zdravstvenega ministra še vedno ostaja v igri za zdravstvenega ministra. A to bi bilo zelo nespametno, zdravstveni resor je namreč med bolj kritičnimi, Šabeder pa se do sedaj ni preveč dobro izkazal pri vodenju UKC Ljubljana, prav tako pa je precej neslavna tudi njegova predhodna kariera.

Potem ko je zaradi “zdravstvenih težav” odšel že četrti minister Šarčeve vlade Samo Fakin, z vlade pa so sporočili, da naj bi ga zamenjal aktualni generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder, se sprašujemo, ali bo Marjan Šarec, ki naj bi že imel dvome o njem, vendarle vztrajal pri odločitvi.

Ta oseba je namreč do sedaj ščitila organiziran kriminal in korupcijo v zdravstvu in s tem posledično skrbela za to, da ne bi prišlo do krajšanja čakalnih vrst. Šarec je več kot očitno slep za težave v zdravstvu, saj je v izjavi za medije podal oceno, da naj bi bil Šabeder tisti, ki bo v delo zdravstvenega ministrstva vnesel neko novo dinamiko. V vladnem kabinetu so pojasnili, da se je Šarec za Šabedra odločil, ker naj bi ta poznal sistem in naj bi bil operativen. “S tem seveda UKC Ljubljana izgublja zelo sposobnega človeka, a mislim, da ga tudi država ta hip potrebuje,” je po poročanju STA takrat dodal Šarec, ki je sicer že pred meseci Šabedru izrekal slavospeve. Novembra lani je ob 50. obletnici ljubljanske otroške kirurgije dejal, da dokler bo Šabeder tako delal, bo užival njegovo zaupanje. Težko je razumeti, kako lahko Šarec Šabedra povzdiguje v nebo, če ta ni naredil popolnoma ničesar, da bi se skrajšale čakalne vrste, zaradi katerih pa slovenski državljani tudi umirajo. Na cedilu pa je pustil celo najranljivejšo skupino ljudi, ki predstavlja našo prihodnost, otroke!

Namesto da bi zaradi otroške srčne kirurgije “letele glave”, bo glavne akterje Šarec tokrat raje nagradil?!
Že prejšnji mesec smo na Nova24TV poročali, da je vlada sprejela odlok o prenehanju javnega zdravstvenega zavoda Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki je bil malo pred tem ustanovljen z namenom, da bi poskrbel za preboj na področju otroških srčnih bolezni. Odstopu glavnega gonilnega motorja inštituta, priznanega kirurga Igorja Gregoriča, so nato namreč sledili še drugi strokovnjaki. Gregorič, ki je bil povabljen k sanaciji kolapsiranega programa zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako, je še avgusta verjel, da mu lahko uspe. Že takrat je poudaril, da sta za izboljšavo nujno potrebna komunikacija in sodelovanje s kliničnim centrom, prav tako pa so potrebni prepis opreme, prostorov, zagotovitev kadrov in finančna sredstva. Do tega ni prišlo, Fakin pa je decembra lani napovedal, da tega ni mogoče pričakovati v prihodnje. V Odmevih je namreč izjavil, da trenutno ta program teče zadovoljivo: “Sem se pogovarjal, dolgoročna odločitev je, da ta program ostane znotraj kliničnega centra.” Ker Gregorič ni prepoznal strokovnih in organizacijskih argumentov, se je odločil za odstop. Podal je oceno, da bodo v bodoče, v imenu UKC Ljubljana, otroško kardiokirurgijo in preostali del strukture programa reševali strokovnjaki brez pravih izkušenj in mednarodnih povezav: “Takšne odločitve iz strokovnih in etičnih razlogov ne morem podpreti.” Avgusta lani smo poročali o škandalu v zdravstvu, ko je zaradi zapletov umrl otrok s srčno napako, seveda pa tako na ministrstvu za zdravje kot tudi na UKC Ljubljana niso letele glave, sedaj pa se očitno soodgovorne nagrajuje z naskokom na vrh ministrstva. Nemogoče je tudi prezreti, da Šabeder ni izboljšal poslovanja UKC Ljubljana, po poročanju Financ je namreč izguba po letu dni za polovico večja od načrtovane. Čeprav zdravstvo predstavlja eno najpomembnejših področij v državi, pa se očitno Šarec požvižga na to, saj drugače na mesto Fakina ne bi predlagal nekoga, ki je zamenjal kombajne za mesto generalnega direktorja UKC Ljubljana.

Foto: STA

Ne samo slabo vodenje UKC Ljubljana, že pretekla kariera Šabedra je vse prej kot bleščeča
Že ko je decembra 2017 svet UKC Ljubljana po razrešitvi Andraža Kopača za v. d. generalnega direktorja imenoval Šabedra, smo na Nova24TV poročali o vprašljivosti njegove primernosti za to mesto. Njegove kvalifikacije so vse prej kot bleščeče in njegovo neuspešno vodenje UKC Ljubljana tako ni nobeno presenečenje. Šabeder je bil pred tem namreč prvi mož Semenarne, delal je tudi v Mercatorju in Petrolu. Niti nismo pričakovali, da bi človek, ki se je pred tem ukvarjal s prostorsko izolacijo in rastlinjaki, res znal voditi našo največjo bolnišnico, pri tem pa se lahko vprašamo o razsodnosti tistih, ki so ga imenovali na položaj. Tudi njegovi predhodniki namreč niso imeli ustrezne izobrazbe. Strojništvo, čevljarstvo in sejanje so področja, ki jih obvlada sam vrh našega zdravstva. Zato ne preseneča, da so razmere vse slabše, naše zdravstvo pa vse bolj tone, z vsem tem pa tonemo tudi slovenski davkoplačevalci.

J. Ž.