Bo Šarec vztrajal pri predlogu Šabedra za zdravstvenega ministra kljub njegovi neslavni preteklosti?!

Novi generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder (Foto: STAfoto)

Aleš Šabeder, generalni direktor UKC Ljbuljana in kandidat Marjana Šarca za novega zdravstvenega ministra še vedno ostaja v igri za zdravstvenega ministra. A to bi bilo zelo nespametno, zdravstveni resor je namreč med bolj kritičnimi, Šabeder pa se do sedaj ni preveč dobro izkazal pri vodenju UKC Ljubljana, prav tako pa je precej neslavna tudi njegova predhodna kariera.

Potem ko je zaradi “zdravstvenih težav” odšel že četrti minister Šarčeve vlade Samo Fakin, z vlade pa so sporočili, da naj bi ga zamenjal aktualni generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder, se sprašujemo, ali bo Marjan Šarec, ki naj bi že imel dvome o njem, vendarle vztrajal pri odločitvi.

Ta oseba je namreč do sedaj ščitila organiziran kriminal in korupcijo v zdravstvu in s tem posledično skrbela za to, da ne bi prišlo do krajšanja čakalnih vrst. Šarec je več kot očitno slep za težave v zdravstvu, saj je v izjavi za medije podal oceno, da naj bi bil Šabeder tisti, ki bo v delo zdravstvenega ministrstva vnesel neko novo dinamiko. V vladnem kabinetu so pojasnili, da se je Šarec za Šabedra odločil, ker naj bi ta poznal sistem in naj bi bil operativen. “S tem seveda UKC Ljubljana izgublja zelo sposobnega človeka, a mislim, da ga tudi država ta hip potrebuje,” je po poročanju STA takrat dodal Šarec, ki je sicer že pred meseci Šabedru izrekal slavospeve. Novembra lani je ob 50. obletnici ljubljanske otroške kirurgije dejal, da dokler bo Šabeder tako delal, bo užival njegovo zaupanje. Težko je razumeti, kako lahko Šarec Šabedra povzdiguje v nebo, če ta ni naredil popolnoma ničesar, da bi se skrajšale čakalne vrste, zaradi katerih pa slovenski državljani tudi umirajo. Na cedilu pa je pustil celo najranljivejšo skupino ljudi, ki predstavlja našo prihodnost, otroke!

Namesto da bi zaradi otroške srčne kirurgije “letele glave”, bo glavne akterje Šarec tokrat raje nagradil?!
Že prejšnji mesec smo na Nova24TV poročali, da je vlada sprejela odlok o prenehanju javnega zdravstvenega zavoda Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki je bil malo pred tem ustanovljen z namenom, da bi poskrbel za preboj na področju otroških srčnih bolezni. Odstopu glavnega gonilnega motorja inštituta, priznanega kirurga Igorja Gregoriča, so nato namreč sledili še drugi strokovnjaki. Gregorič, ki je bil povabljen k sanaciji kolapsiranega programa zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako, je še avgusta verjel, da mu lahko uspe. Že takrat je poudaril, da sta za izboljšavo nujno potrebna komunikacija in sodelovanje s kliničnim centrom, prav tako pa so potrebni prepis opreme, prostorov, zagotovitev kadrov in finančna sredstva. Do tega ni prišlo, Fakin pa je decembra lani napovedal, da tega ni mogoče pričakovati v prihodnje. V Odmevih je namreč izjavil, da trenutno ta program teče zadovoljivo: “Sem se pogovarjal, dolgoročna odločitev je, da ta program ostane znotraj kliničnega centra.” Ker Gregorič ni prepoznal strokovnih in organizacijskih argumentov, se je odločil za odstop. Podal je oceno, da bodo v bodoče, v imenu UKC Ljubljana, otroško kardiokirurgijo in preostali del strukture programa reševali strokovnjaki brez pravih izkušenj in mednarodnih povezav: “Takšne odločitve iz strokovnih in etičnih razlogov ne morem podpreti.” Avgusta lani smo poročali o škandalu v zdravstvu, ko je zaradi zapletov umrl otrok s srčno napako, seveda pa tako na ministrstvu za zdravje kot tudi na UKC Ljubljana niso letele glave, sedaj pa se očitno soodgovorne nagrajuje z naskokom na vrh ministrstva. Nemogoče je tudi prezreti, da Šabeder ni izboljšal poslovanja UKC Ljubljana, po poročanju Financ je namreč izguba po letu dni za polovico večja od načrtovane. Čeprav zdravstvo predstavlja eno najpomembnejših področij v državi, pa se očitno Šarec požvižga na to, saj drugače na mesto Fakina ne bi predlagal nekoga, ki je zamenjal kombajne za mesto generalnega direktorja UKC Ljubljana.

Foto: STA

Ne samo slabo vodenje UKC Ljubljana, že pretekla kariera Šabedra je vse prej kot bleščeča
Že ko je decembra 2017 svet UKC Ljubljana po razrešitvi Andraža Kopača za v. d. generalnega direktorja imenoval Šabedra, smo na Nova24TV poročali o vprašljivosti njegove primernosti za to mesto. Njegove kvalifikacije so vse prej kot bleščeče in njegovo neuspešno vodenje UKC Ljubljana tako ni nobeno presenečenje. Šabeder je bil pred tem namreč prvi mož Semenarne, delal je tudi v Mercatorju in Petrolu. Niti nismo pričakovali, da bi človek, ki se je pred tem ukvarjal s prostorsko izolacijo in rastlinjaki, res znal voditi našo največjo bolnišnico, pri tem pa se lahko vprašamo o razsodnosti tistih, ki so ga imenovali na položaj. Tudi njegovi predhodniki namreč niso imeli ustrezne izobrazbe. Strojništvo, čevljarstvo in sejanje so področja, ki jih obvlada sam vrh našega zdravstva. Zato ne preseneča, da so razmere vse slabše, naše zdravstvo pa vse bolj tone, z vsem tem pa tonemo tudi slovenski davkoplačevalci.

J. Ž.

 • Antonius

  A je Šebeder ali Šalabajzer eno in isto?!

  • pajot

   Bratuškovo postaviš k Jerneju Pavliču,pa je vse rešeno.

   • tohuvabohu

    Kura in purič, to je zmagovalni dvojec.

 • Antonius

  Veleizdajalec je pa edini slovenski Milan, ki mu celo življenje ni bilo treba fehtati za nobeno službo.
  Najbrž uspešen onega, ker ima najvišjo državno penzijo.

  • Silos

   S pomočjo desnega poslanca,mislim,da Tonika

 • VERRZIFIKATOR

  Aleks Žaboder

  ŽABODER IN ZDRAVJE

  So v Butalah nove spet rošade,
  zdravi se minister bo zamenjal,
  Žaboder se v igri je omenjal,
  prostor zdaj za nove je in mlade.

  Prejšnji mu fakin sprostil je mesto,
  ko odstopil je po pobalinsko,
  skliceval na zdravje se fakinsko,
  preden vrgel sam se je na cesto.

  Žaboder naslednik bo primeren,
  vse župan butalski je premislil,
  bo na svetovalce zdaj pritisnil,
  dasi je v obraz precej čemeren.

  »Žabo tale dobro zna odreti,
  tudi če sicer je slaboviden,
  kar se zdravja tiče, je previden,
  čakajoč pusti prav rad umreti.«

  Referenca, vredna veselice
  vaške kje pod Veliko planino,
  za Butale kot nalašč, storimo
  torej vse, da konec bo krivice.

  Žaboderja za ministra zdravja,
  če doslej je dobro drl žabe,
  bo odslej, župan je rekel, babe,
  dobro fant odiranje opravlja.

  Prazna sicer še naprej blagajna
  bo butalska kot doslej zijala,
  a odrt Butalec, pač budala,
  potešen bo, to župan zdaj lajna.

  Pri predlogu prav zato bo vztrajal,
  da v Butalah nič se ne premakne,
  iz blagajne lažje več izmakne,
  Žaboder tako bo vsem ugajal.

  Žaboder s Cefizljem se ujema,
  torej kriminal organiziran
  dvojno bo odslej lahko nadziran,
  misel ta Butalce vse prevzema.

 • totex39

  Pri nas pa je že znano, slabšo preteklost imaš, zelo dobro prideš skoz za današnjo politiko, ravno take rabijo.

 • Franc Šink

  Šebeder je dokaz da je minister v Sloveniji lahko prav vsak.

 • bubamara

  Avtor tega zapisa bi lahko vedel, da smer izobrazbe nima nič z vodenjem podjetja. Treba ločiti poslovodstvo in zdravstvo. UKC rabi vodjo podjetja. Lahko je tudi čevljar, če ve kako priti najceneje in najbolj učinkovito do cilja. Zadnji, ki so primerni za vodstvena mesta, so zdravniki.

  • hladnik

   Ti si najbrž zdravnik, kajne ?
   “Le čevlje sodi naj kopitar.”

   • Steiermark

    Za razumevanje enostavne logike, katere ti očitno ne dojemaš, ne rabiš biti zdravnik ali levaški grabežljivec!

    • hladnik

     Še en ” zdravnik” se je oglasil.

     • Steiermark

      Žal, tebi, kot pacientu, nemorem pomagati….

     • hladnik

      Vem, da se rada prepiraš.
      Ti še sebe ne moreš pozdravit.

     • Steiermark

      Prepirljivec in absolutist tistemu, ki se ne pusti, pripišeš prepirljivost

   • bubamara

    Le medicino sodi naj zdravnik. Posel pa poslovnež.

 • antimur

  V kolikor ne bi bil Šabeder popolnoma nesposoben ob tem pa še barabin, pri Šarcu in tej mafijski vladi ne bi imel nobenih šans.

 • Zora

  Nova je je prejšni mesec poročala….bla, bla, bla. Poročala je tudi, da bo novi minister Urlep. To kar poročate, največkrat nima ne repa ne glave, ampak nekaj na pol sklamfanih stavkov o vsem povprek.

  • pajot

   Ti bereš tale bla,bla,bla po službeni dolžnosti ali privatno?

   • Zora

    Privatno, ker me politika zanima. Ne pristajam na tako nizek nivo poročanja nove samo zato ker sem desničarka.

    • pajot

     Aha,desničarka si. se pravi da pišeš z desno roko,jelda?

 • Hunyađi

  Take bedarije lahko bere samo bednik.

  • tohuvabohu

   Tistemu, ki ne razume zapisanega, je vse bedno.

   • Hunyađi

    Res sami znanstveno poučni članki na rumenih straneh najbol amaterskega medija v Sloveniji.
    Res pa, da vecina ljudi nima vgrajenega senzorja za stremenje k kvalitetiti.

    • tohuvabohu

     Glej, bedak, če te zanima astrologija, new age, mistika, zdravilstvo in podobno sranje, tega tu ne boš našel, zato pa ogromno v mainstream-medijih. Torej, drži gobec, govedo zarukano.

     • Hunyađi

      Bolje ne bo nikoli.

 • Oregon

  minister dvakrat zakašlja in poda odstop. Haloooo? Prevelika frienda sta Šarec in Šabede,r da bi človek sploh pomislil na to, da bi to lahko bilo res. Gnilo. Serpentinšek, takole ne boš dolgo.

 • janezxy

  Mene zanima,če je Modendorferja že kdo vprašal.Onše ni bil minister,je pa IZJEMNO sposoben.

  • tohuvabohu

   Zmedendorferja je škoda za to funkcijo, hehe. Bolj krvavo ga rabijo za preiskovanje pranja bosanskega denarja (očitno policiji ne zaupajo).

 • Franjo Trojner

  Jaz poznam enega živinozdravnika primernega za vodenje ministrstva za zdravstvo. Je urejen, moralno in etično neoporečen, finančno skrben, v čakalnici ne pozna čakalnih vrst, do živali in njihovih lastnikov je pa tudi vedno prijazen, tudi evtanazijo po potrebi opravi sam. A ni ravno pravšnji za novega ministra za zdravstvo?

 • Osti jarej

  ….saj mafija “vodi” zdravstvo….jelko vprašte,če ne veste tega

 • Janez Kepic-Kern

  TOLE Z ZDRAVSTVOM -NI NIČ SMEŠNO.
  ŠTEVILO
  ZA ZDRAVJE IN ŽIVLJENJA NAS DRŽAVLJANOV R. SLOVENIJE – POMEMBNIH
  – OPERACIJ
  JE NAMREČ – OMEJENO.
  Točnih podatkov jaz osebno, Janez K. Kern – NIMAM.
  SAM PA ČAKAM NA OPERACIJO
  VRATE ŽILE
  ŽE OD DECEMBRA 2018. In še vedno ne vem,kdaj ta operacija – bo. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Marija

  Saj ni nič novega.Sedaj se pač javno govori,prej je bilo skrito.Zdravstvo ima kvote in več ne sme delati.Bolnišnice so pa v minusi ker kaj naredimo nad kvotami jim Zavarovalnica ne plača.G.fakin je pa imel plačo 8.000€ Bruto.Za višje pa nikoli ni bilo ugotovljeno kam so šli.Sami smo krivi prvič za svojo nevednost,drugič za toleranco do korupcije.Drugje gredo za takšne zadeve ljudje na ulice.Mi pridne ovčice pa samo plačujemo in se jim klanjajo.Sicer se je pa pri volitvah pokazalo kakšni Butalci smo in kaj so volili.Ni kaj mentaliteta deluje,eni so pa spretni in našo apatijo izkoristijo.Na žalost ni nam pomoči dokler se narod ne zbudi in spregleda.Če spremljaš seje DZ in teles je sama katastrofa.
  Pa lep dan vam želim.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!