Bo Sloveniji pred Sodiščem EU uspelo rešiti slovenski teran, ki ga je Hrvatom podaril malomarni Židan?

Datum:

Sedanji predsednik Državnega zbora in dolgoletni minister za kmetijstvo ter predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan je pred leti skuhal nepotrebno izgubo zaščito slovenskega imena za vino teran. Hrvaška je izkoristila svojo dobro diplomacijo in nesposobnost uradnikov na slovenskem kmetijskem ministrstvu, zato ji je leta 2017 Evropska komisija sprejela delegirani akt za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Danes se je namreč pričel postopek Slovenije proti Evropski komisiji pred Sodiščem EU v Luksemburgu.

V preteklosti je Hrvaška predvsem zaradi nesposobnega vodenja kmetijskega resorja bivšega kmetijskega ministra ter sedanjega predsednika Državnega zbora, Dejana Židan, izgubil pomembno bitko za zaščito slovenskega vina teran. Ob napovedani tožbi Slovenije glede terana pred Sodiščem EU v Luksemburgu se je oglasil tudi evropski poslanec in nekdanji kmetijski minister Franc Bogovič. “O teranu oz. delegirani uredbi Evropske komisije, ki je bila pripravljena poleti 2014 in je Hrvaški omogočila izjemo za označevanje vina teran, je bilo v začetku leta 2017 prelitega veliko črnila. Ko je bil postopek sprejemanja omenjene uredbe na Komisiji že zaključen, sem njeno uveljavitev poskusil ustaviti na odboru Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja, a žal neuspešno,” je svoje mnenje izrazil Bogovič.

Židan zavračal pogovore s Komisijo, priložnost izkoristili Hrvati
V svoji izjavi evropski poslanec krivdo pripisuje takratnemu kmetijskemu ministru Dejanu Židanu, ki je kategorično zavračal pogovore s Evropsko komisijo. Slovensko nadutost so hitro izkoristili hrvaški pogajalci in se v letu 2017 veselili svojega uspeha glede zaščite imena vina teran na hrvaških tleh. “Niti ne preprečuje niti ne omejuje namreč območja proizvodnje ‘hrvaškega terana’, pač pa ga, kot sortno vino, dovoljuje pridelovati po celotni vinorodni deželi hrvaške Istre. V času, ko sem sam zasedal položaj  ministra za kmetijstvo in okolje, sem v primeru, ko so nam Avstrijci na podoben način želeli ‘vzeti’ kranjsko klobaso, v ustreznem dialogu in pogajanjih le-to uspel preprečiti. Zato ves čas trdim, da bi bilo treba enako postopati tudi v primeru terana,” kritično nadaljuje svojo izjavo Bogovič.

Evropski poslanec Franc Bogovi upa, da so tokratni slovenski predstavniki veliko bolje kot pred leti pod Židanovim poveljstvom glede slovenske zaščite vina teran. (Foto: STA)
Evropski poslanec Franc Bogovi upa, da so tokratni slovenski predstavniki veliko bolje pripravljeni kot pred leti pod ministrom Židanom. (Foto: STA)

Bogovič upa, da bodo slovenski predstavniki pred sodiščem vedeli utemeljiti, zakaj je vino teran lahko le slovenskega izvora
Evropski poslanec Franc Bogovič upa, da bo Komisija je v postopku sprejemanja omenjene delegirane uredbe upoštevala vpis sorte vinske trte teran v sortno listo EU, čeprav vsi vedo, da se vino Teran proizvaja iz sorte vinske trte refošk. “Iskreno upam, da bodo zagovorniki slovenskega stališča v današnji obravnavi pred Sodiščem EU izpodbijali omenjeni pravni temelj, saj ta označuje ime vina Teran in generično oznako sorte teran. V kolikor v hrvaški Istri pride do povečanja vinogradniških površin s ‘sorto teran’, to  pomeni razvrednotenje zaščite kraškega Terana, kar ne more biti zgolj izjema, ki jo omenjena uredba omogoča,” zaključuje Bogovič svoje misli o slovenski zaščiti najbolj znanega slovenskega vina.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...