Bo Sloveniji pred Sodiščem EU uspelo rešiti slovenski teran, ki ga je Hrvatom podaril malomarni Židan?

Zaradi neresnosti takratnega kmetijskega ministra Dejana Židana in njegovih uradnikov je Hrvaška dosegla začasno zaščito slovenskega avtohtonega vina teran. (Foto: STA)

Zaradi neresnosti takratnega kmetijskega ministra Dejana Židana in njegovih uradnikov je Hrvaška dosegla začasno zaščito slovenskega avtohtonega vina teran. (Foto: STA)

Sedanji predsednik Državnega zbora in dolgoletni minister za kmetijstvo ter predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan je pred leti skuhal nepotrebno izgubo zaščito slovenskega imena za vino teran. Hrvaška je izkoristila svojo dobro diplomacijo in nesposobnost uradnikov na slovenskem kmetijskem ministrstvu, zato ji je leta 2017 Evropska komisija sprejela delegirani akt za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Danes se je namreč pričel postopek Slovenije proti Evropski komisiji pred Sodiščem EU v Luksemburgu.

V preteklosti je Hrvaška predvsem zaradi nesposobnega vodenja kmetijskega resorja bivšega kmetijskega ministra ter sedanjega predsednika Državnega zbora, Dejana Židan, izgubil pomembno bitko za zaščito slovenskega vina teran. Ob napovedani tožbi Slovenije glede terana pred Sodiščem EU v Luksemburgu se je oglasil tudi evropski poslanec in nekdanji kmetijski minister Franc Bogovič. “O teranu oz. delegirani uredbi Evropske komisije, ki je bila pripravljena poleti 2014 in je Hrvaški omogočila izjemo za označevanje vina teran, je bilo v začetku leta 2017 prelitega veliko črnila. Ko je bil postopek sprejemanja omenjene uredbe na Komisiji že zaključen, sem njeno uveljavitev poskusil ustaviti na odboru Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja, a žal neuspešno,” je svoje mnenje izrazil Bogovič.

Židan zavračal pogovore s Komisijo, priložnost izkoristili Hrvati
V svoji izjavi evropski poslanec krivdo pripisuje takratnemu kmetijskemu ministru Dejanu Židanu, ki je kategorično zavračal pogovore s Evropsko komisijo. Slovensko nadutost so hitro izkoristili hrvaški pogajalci in se v letu 2017 veselili svojega uspeha glede zaščite imena vina teran na hrvaških tleh. “Niti ne preprečuje niti ne omejuje namreč območja proizvodnje ‘hrvaškega terana’, pač pa ga, kot sortno vino, dovoljuje pridelovati po celotni vinorodni deželi hrvaške Istre. V času, ko sem sam zasedal položaj  ministra za kmetijstvo in okolje, sem v primeru, ko so nam Avstrijci na podoben način želeli ‘vzeti’ kranjsko klobaso, v ustreznem dialogu in pogajanjih le-to uspel preprečiti. Zato ves čas trdim, da bi bilo treba enako postopati tudi v primeru terana,” kritično nadaljuje svojo izjavo Bogovič.

Evropski poslanec Franc Bogovi upa, da so tokratni slovenski predstavniki veliko bolje kot pred leti pod Židanovim poveljstvom glede slovenske zaščite vina teran. (Foto: STA)

Evropski poslanec Franc Bogovi upa, da so tokratni slovenski predstavniki veliko bolje pripravljeni kot pred leti pod ministrom Židanom. (Foto: STA)

Bogovič upa, da bodo slovenski predstavniki pred sodiščem vedeli utemeljiti, zakaj je vino teran lahko le slovenskega izvora
Evropski poslanec Franc Bogovič upa, da bo Komisija je v postopku sprejemanja omenjene delegirane uredbe upoštevala vpis sorte vinske trte teran v sortno listo EU, čeprav vsi vedo, da se vino Teran proizvaja iz sorte vinske trte refošk. “Iskreno upam, da bodo zagovorniki slovenskega stališča v današnji obravnavi pred Sodiščem EU izpodbijali omenjeni pravni temelj, saj ta označuje ime vina Teran in generično oznako sorte teran. V kolikor v hrvaški Istri pride do povečanja vinogradniških površin s ‘sorto teran’, to  pomeni razvrednotenje zaščite kraškega Terana, kar ne more biti zgolj izjema, ki jo omenjena uredba omogoča,” zaključuje Bogovič svoje misli o slovenski zaščiti najbolj znanega slovenskega vina.

Luka Perš

 • Janez Mayer

  Pred evropskimi sodišči bi bilo treba rešiti vse kaj drugega, kot teran, no.

 • dež

  Če bi zaščitili “Kraški teran”, mimogrede, meni se sliši veliko lepše od Terana, težav ne bi imeli.

 • DEATH TO COMMUNISM

  Daj Židan, da te kje srečam, levuhar pokvarjen!

 • RATATA

  Red bogovi franc se oglasi 3 krat na 5 let.

 • JANEZ GUS

  Tega židana bomo dobili……..

  • Ime

   Upam da bo židan,da nas ne bo potolkel!

 • Igor Pavlič

  V časih Avstroogrske in Kraljevine Italije so teran pridelovali po vsem Krasu, dandanes pa le do meje z Italijo. Kako se imenuje tisti onkraj Sežane in Nove Gorice, pa ne bi nvedel. Nekoč je namreč Kras segal vse do Tržaškega zaliva in Soče, trta namreč ni vedela za meje. Zdaj ko so padle, je pa to očitno postal velik problem. NI mi ajsno, zakaj Italjanoi ne zaščitijo laškega rizlinga, Nemci pa ne renskega.KAj imajo tudi oni tako nesposobne politike? JAnša bi teran že zdavnaj zaščitil, če bi vedel, da obstaja, enakomnbi bilo s problemom z mejo.Ko s ebo vrnil, bo pa žl že prepozno. Pri tem teranu gre za popolnoma notranja politična “preseracvanaj”, ne pa za kakšne komercialne razkloge. Trega terana s Krasa namreč prodajo daleč več, kot da v resnici pridelajo!

 • Olga101

  Židan nam bo vmes zafural celo Slovenijo!

 • tomven

  Težava, če to tožbo spušimo, bo nastala, ker bo Rubec nehal pit to žlahtino. To pa bo drek, dobesedno….

 • Ime

  Te pa pijte Cviček!Da vam stoji tiček!

  • xtc

   Tunek-Peinkirher teb ne stoji nič,še ograja na vrtu ne.

   • Ime

    Bo ti stal!Samo čas rabiš!

 • FORT WORTH

  Zidan ni samo malomaren je tudi opravilno nesposoben.
  Ze na dalec se vidi iz katerega gnezda prihaja.
  V ZDA bi bednik spal na ulici v kartonasti skatli, podnevi pa prosjacil za prezivetje.

  • Ime

   Ma glavno da ni preveč prestrašen!Se vozi po New Yorku s traktorjem,ko mu dovolijo!

 • xtc

  A še SLO bebcem ni jasni,da v tujini NE bomo dosegli nič zaradi Mažarskih ciganov,Šiptarjev in rusofilije.

 • janko

  TERAN JE SLOVENSKI!
  NA KOMISIJO POSLATI KMETE IN BOMO DOBILI NAZAJ SVOJO LASTNINO.
  Še nikoli nikjer nikdar niso levičarji ničesar pozitivnega naredili.
  Vsi na volitve, vedno! Kdor ne voli, ni Slovenc!

 • VERZIFIKATOR

  Jurij Orvel

  TERAN Z ŽIVALSKE FARME

  Na živalski farmi znani,
  Orwellovi najbolj pristni,
  kjer sosedje so zavistni,
  tam se domovina brani.

  Orwell tole je sporočil:
  »Mastno bodo se nalili,
  pujsi ves teran popili,
  hrbet se je ves usločil.«

  »Naš je vendar ta teran,«
  je potarnal farmar prvi,
  mož dejanj, za njim pa črvi
  so brbljali tja v en dan.

  Farmar, vrli mož dejanj,
  bi s teranom si nazdravil,
  toda kaj ko je zapravil
  vso zadevo, bil izdan.

  Židane prav nič ni volje,
  vsa ga židanost mineva,
  isto godljo le pogreva,
  da lahko bilo bi bolje.

  »Tujci grdi so, pristranski,«
  toži prvi kmetovalec,
  glavni s farme pogajalec,
  »stroški spora pa neznanski.«

  Toči solze krokodilske,
  kot opitež kmétič tarna,
  farma pa vsa malomarna
  zgleda kot obale nilske.

  Nilske kajpak po poplavi,
  ko odneslo je pridelek
  in ko se domač izdelek
  v tuji znašel je opravi.

  Tam, kjer se tako kmetuje,
  kot na farmi tej živalski,
  čudno ni, da poznavalski
  svet nad njo zgolj obupuje.

  Sosed pa, veselju vdan,
  ta zdaj židane je volje,
  saj počuti se najbolje,
  butcev pije ko teran.

 • Andrej

  Kdaj pa je kak komunist kaj dobrega za lasten narod naredil? Oni so vendar sovražniki lastnega naroda. Po definiciji komunizma.