fbpx

Sladko se jim smeji – Bo sodišče družini Janković ponovno odpisalo več milijonov evrov dolgov?

Rok Furlan je velik prijatelj in poslovni partner Zorana Jankovića in Damijana Jankovića (Foto: STA)

Damijan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je na ljubljansko sodišče vložil predlog za odpis dolgov podjetja Electa Holding. Kot poroča portal Siol, je to njegov že tretji poskus, s katerim bi opeharil upnike, do katerih ima kar 25 milijonov evrov dolgov. Družini Janković oziroma podjetju Electa Inženiring so do sedaj odpisali že 16 milijonov evrov dolgov.

Se še spomnite, kako so Electi Inženiring, družinskemu podjetju družine Janković, ki je bilo več let na robu bankrota, odpisali kar 16 milijonov evrov obveznosti, medtem ko nekatere izselijo zaradi minimalnih zneskov neporavnanih obveznosti? Družinsko podjetje Jankovića Electa Inženiring je v začetku septembra ponovno zadihala, saj so njeni največji upniki potrdili poenostavljeno prisilno poravnavo, ki jo je predlagal direktor Damijan Janković, in je predvidela 90-odstotni odpis dolgov. S tem se je Electa rešila več kot 16 milijonov evrov obveznosti, malo manj kot dva milijona evrov pa bo morala vrniti šele konec leta 2020.

Sedaj je sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, Damijan Janković, vložil še predlog za odpis dolgov krovnega podjetja Electa Holding v višini 6,2 milijona evrov. Electa Holding je krovno podjetje vseh podjetij družine Janković in je bilo v preteklosti močno vpeto v Mercatorjeve posle, ko je tam še vladal Zoran Janković. Gre za prvovrstni primer koruptivnega in klientelističnega delovanja, ki pa ga zaradi politične “zlizanosti” s tranzicijsko levico niso nikoli preganjali. Leta 2004 se je Janković iz podjetja umaknil in ga prepustil sinovoma Juretu in Damjanu, kupnine zanj pa ni prejel, temveč sta mu jo sinova vračala postopoma, na način, da sta bremenila druga podjetja v skupini Electa. Na ta način je Zoran Janković prejel najmanj tri milijone evrov, zaradi česar je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da obstaja veliko korupcijsko tveganje. Nedavno Jankoviću ni uspela pritožba zoper odločbo KPK, ki ugotavlja neskladnost njegovega premoženjskega stanja s prihodki, ljubljanski župan pa je klub temu napovedal revizijo postopka na vrhovnem sodišču.

Znova bo oškodovano podjetje Heta
Po pisanju Siola se je Damijan Janković odločil za odpis dolgov zaradi težav z družbo Heta Asset Resolution, slabo banko nekdanje banke Hypo, ki zahteva poplačilo milijonskih posojil. Po načrtu odpisa naj bi se dolgov znebil v višini 95 odstotkov, in sicer preko prijateljskih podjetij, v roku 4 let.  Glavni osmoljenec bo ponovno Heta, saj bo izgubila veliko večino od 1,2 milijona evrov sredstev, ki jih terja od Electe Holdinga.

Županu Jankoviću se zopet sladko smeji. (foto: STA)

Zato pa Electa Holding ne namerava odpisati dolgov do Zorana Jankovića, kateremu dolguje 1,1 milijona evrov. Ljubljanski župan ima namreč za zavarovanje svoje terjatve vpisano hipoteko na Electi. Posledično odpis dolga nanj ne bo imel vpliva.

Pri potrjevanju postopka bo imel ključno vlogo Jan Bec, lastnik podjetja Glanc. Gre za starega znanca družine Janković. V preteklosti je vodil enega od Electinih podjetij – Hotel Jelovica Bled.

C. Š.