Bo Tonin tudi tokrat trdil, da je dogovor med NSi in Svobodo “plod domišljije”?

Foto: STA

Se spomnite, kako je predsednik stranke Nova Slovenija še nedavno zatrjeval, da “dogovor z Gibanjem Svoboda ne obstaja in je plod domišljije”? To je trdil, kljub temu da je za to predvidevanje obstajalo več namigov. No, danes je vse sume z lastnimi besedami potrdila poslanka Gibanja Svoboda, kot so objavili na X v poslanski skupini je bila njena izjava ujeta med komentarjem amandmaja, ki ga je vložila NSi za ustavno spremembo glede imenovanja sodnikov.

“Poslanka Svobode Lucija Tacer je na Ustavni komisiji ravnokar razkrila, da je @NovaSlovenija koalicijski partner. No, mi nismo presenečeni, pa vi?” so zapisali na X v Poslanski skupini SDS, ki so objavili videoposnetek poslanke Tacer iz Gibanja Svoboda, ki je s svojo izjavo potrdila to, kar smo predvidevali, da dogovor NSI z Gibanjem Svoboda le ni “plod domišljije”, kot je še nedavno zatrjeval Matej Tonin.

Javnost zagotovo ni pozabila, da je bila NSi tista, ki ni prispevala podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije o domnevnem odtekanju denarja iz Gen-I, ki še danes buri duhove, saj zadeve še niso bile razjasnjene. Predsednik SDS Janez Janša jo je takrat obtožil, da deluje v dogovoru z Gibanjem Svoboda. Tonin je na vso moč zatrjeval, da takšen dogovor ne obstaja. Da je bila to laž, potrjuje videoposnetek, ki ga je danes objavila Poslanska skupina SDS, na podlagi katerega lahko vsak sam zaključi, da je bil Tonin neiskren.

Sicer pa to ni bil prvi namig, da se med stranko NSi in Svobodo nekaj plete. Že Delo je poleti poročalo, da v političnih kuloarjih že nekaj časa kroži ugibanje o rekonstrukciji vlade, ki naj bi jo za julija in pred parlamentarnimi počitnicami načrtoval premier Robert Golob. In medtem ko so se pojavila določena ugibanja, je omenjen medij poročal o telefonskih klicih, ki naj bi jih imela generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vukovič z nekom iz NSi. “V pogovoru, ki sodi v sklop njenih rednih komunikacij z NSi, naj bi preverjala možnost vstopa te stranke v vlado. Po tem scenariju naj bi NSi zamenjala Levico,” so takrat poročali.

Generalna sekretarka stranke Gibanja Svoboda Vesna Vuković in predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Igrajo precej umazano igro, saj imamo na eni strani Ljudmilo Novak in Janeza Pogorevca, katerih osrednje politično sporočilo je antijanšizem, po drugi strani pa nekateri govorijo, da si želijo le zdravo desno sredino. Kakor koli, nekaj dejstev je jasnih: v tem mandatu je NSi že večkrat šla vladi na roko. Prav tako je dejstvo, da vlada, ki ruši vse, kar le diši po desni politiki, vseeno ni odstavila NSi-jevega direktorja Darsa, čeprav je imela za to vse možnosti. Včasih je pač treba dati skupaj dva plus dva. Zdaj smo dobili še en prepričljiv dokaz, da NSi plodno sodeluje s trenutno vlado. Ne le tako na skrivaj prek subverzivnih potez v parlamentu, zaradi katerih morda nikoli ne bomo izvedeli, če so bili posli predsednika vlade na Balkanu resnično nezakoniti.

Spomnimo, da so šli celo tako daleč, da so predlagali kadre sami vladi, ko je v. d. direktorja urada za narodne skupnosti Janez Doltar na seji odbora za notranje zadeve rekel, da je na to mesto prišel iz penzije, ker ga je klical Golob, predlagala pa ga je Vida Čadonič Špelič, podpredsednica NSi. S tem se je NSi “outirala” kot tiha stranka koalicije, kot je bila v Šarčevi vladi Levica. S tem da je prominentnost NSi v tej vladi še večja, kot jo je imela Levica od leta 2018 do 2020, saj jim je očitno dovoljeno na tiho kadrovati – vsaj pri manj pomembnih kadrih, kar po eni strani pomeni, da so se zadovoljili z drobtinicami. Nekateri politični analitiki so jih zato že začeli klicati “vinjetarji”.

Po udobnejši poti, četudi za ceno vrednot
Nekdaj ugledno stranko NSi je začel vse bolj navdajati duh evroposlanke Ljudmile Novak, ki se v “pomladne” vrste prišteva le še deklarativno, njeno ravnanje pa prej spominja na ravnanje kakšne poslanke iz vladnih vrst. Nova Slovenija se je očitno odločila, da bo šla po udobnejši poti. Laskanje vladi Roberta Goloba ji je kajpak omogočilo ohranjanje določenih pozicij v državnih podjetjih, denimo predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka.

Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak (Foto: STA)

Se pa je NSi z vsem tem izkazala kot nenačelna. Izneverila se je volivcem, ki pričakujejo kritično držo do protidržavnih in protinarodnih potez vladajoče koalicije. Ob več priložnostih ni glasovala, kot bi volivci od nje po vsej verjetnosti pričakovali. In zdi se, da se je s tem izneverila tudi krščanskim vrednotam, saj je očitno dala prednost pozicijam in zaslužku posameznikov pred tem, kar je prav.

No, zdaj vemo, kako dejansko stojijo stvari.

T.B.