Bo vlada dokončno izničila tudi vrednost dragocene zbirke Factor banke?

Ministrica za kulturo Asta Vrečko (foto: STA)

Vlada je pred časom sprejela sklep o ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve, kar je tudi eden izmed razlogov vložitve interpelacije proti vladi Roberta Goloba. Njihov načrt je združiti muzej z Muzejem novejše zgodovine, s tem pa zabrisati pomembnost slovenske osamsvojitve, ki je kulturna dediščina. To pa ni edino uničevanje kulturne dediščine s strani ministrstva za kulturo, saj so se očitno namenili dokončno uničiti tudi neprecenljivo zbirko Factor banke.

Eden od nacionalnih zakladov vsake države je kulturna dediščina, ki bi jo morali varovati. To bi pričakovali od ministrice za kulturo Aste Vrečko, ki pa očitno intenzivno dela na uničevanju kulturne dediščine. Tudi na področju likovne umetnosti, konkretno dragocene zbirke Factor banke, ki naj bi bila v njenem mandatu predana Moderni galeriji, videti pa je, da jo še naprej izčrpavajo preko nekih tretjih mikro podjetij.

Saga z omenjeno zbirko je trajala že od leta 2013, ko je Banka Slovenije za Factor banko sprožila postopek nadzorovane likvidacije. Jeseni 2015 je celotno umetniško zbirko DUTB ponudil v prodajo, najvišjo ponudbo pa je takrat oddalo ministrstvo za kulturo, toda prodaja potem ni bila izvedena, piše Delo. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je kasneje zbirko leta 2022 prenesla na državo, vsa umetniška dela pa je DUTB umaknil iz prodaje. Za zbirko Factor Banke, ki je vredna 1 milijon EUR je država najprej samo za hrambo te zbirke podjetju Corpus Artis v Postojni plačala preko DUTB 501.334,50 EUR, kar je vidno iz Erar-ja. Sedaj se je to vse skupaj preneslo na SDH, ki je omenjenemu podjetju za hrambo zbirke že plačalo novih 6.100,00 EUR, zdi pa se, da se bo plačevanje hrambe teh umetnin tako dolgo nadaljevalo, da bodo vrednost te zbirke uničili do konca. 

Foto: STA

Vlada je v veljavni načrt razvojnih programov za obdobje med letoma 2023 in 2026 uvrstila tudi odkupe predmetov kulturne dediščine in sodobne umetnosti za letos in prihodnje leto, pri čemer ocenjena vrednost projekta za ti dve leti znaša milijon evrov. Za leto 2023 je ocenjena vrednost projekta 500.000 evrov, od tega bodo namenili 300.000 evrov za odkupe predmetov kulturne dediščine in 200.000 evrov za odkupe del sodobne umetnosti. Tudi za leto 2024 je ocenjena vrednost projekta 500.000 evrov, od tega 300.000 evrov za odkupe predmetov kulturne dediščine in 200.000 evrov za odkupe del sodobne umetnosti. Ministrica bo namenila milijon evrov za odkup novih umetnin, medtem ko bo vrednost Factor banke dokončno izničila preko stroškov ali pa bodo našli drug način za “razdelitev” med za to zaslužne.

Po vsem tem je še bolj nerazumljivo, da je direktor Muzeja novejše zgodovine dr. Jože Dežman dobil vročeno odpoved delovnega razmerja zaradi nesposobnosti, ki bi jo morala ministrica Vrečko prej očitati sebi in ministrstvu pod njenim vodstvom.

Ana Horvat