Bo širše vodstvo Židanove stranke SD na današnjem posvetu rešilo upadanje podpore stranki in ponovno ustoličilo Fajonovo kot nosilko liste na evropskih volitvah?

Posvet stranke SD. (Foto Twitter)

Širše vodstvo SD se je v Ljubljani sestalo na prvem letošnjem posvetu. kot so pred posvetom sporočili, so analizirali rezultate lokalnih volitev, razpravljali o pripravah na letošnje volitve v Evropski parlament ter o prioritetah in projektih stranke v letošnjem letu. Niso se izognili niti razpravi o očitkih njihovemu ministru za kulturo Dejanu Prešičku. Afera namreč slabi podobo stranke SD v javnosti, že pred tem pa je javnomnenjska anketa agencije Parsifal zaznala padec podpore naslednici komunistov.

Stranka SD se trenutno nahaja v nezavidljivem položaju, saj jo načenja afera “Prešiček in Škoberne”, še posebej amatersko se je pojasnjevanja okoliščin lotil predsednik stranke Dejan Židan, ki je odločitev o položaju ministra za kulturo prepustili premierju Marjanu Šarcu. Slednji se bo odločil, ko bo preučil Prešičkova pojasnila. To se bo zgodilo v ponedeljek ob 10. uri, ko bo zadnjo. Z vsakim dnem čakanja o epilogu pa zgublja podporo vlada, še hitreje pa stranka Socialnih demokratov.

Na posvetu bodo prav tako odločali volitvah v Evropski parlament, na katerih bo kot nosilka liste po vsej verjetnosti znova nastopila Tanja Fajon, bolj znana kot “ljubiteljica uvoza tujerodnih migrantov.” Ta ima tudi Židanovo podporo, poroča STA, vendar bi ob javnomnenjskem odklonu do migracij, bila to vse prej kot dobra poteza. Stranka SD bo tako še naprej nadaljevala multikulturno politiko, ki ji je naklonjenih vse manj Evropejcev in Slovencev.

Foto: Twitter

Vsebina zamolčana
Poleg razprave o analizi lokalnih volitev naši viri napovedujejo precej vročo razpravo, ki bi lahko vplivala tudi na odnose v koaliciji. Po posvetu je izjavo podal tudi predsednik Židan, toda zanj smo že v naprej vedeli, da bo ta le metanje peska v oči celotni javnosti in da ne bo govoril o kakršnikoli krizi ali realnem stanju v stranki.

Socialni demokrati smo veseli, da je prišlo do pomembnih premikov. Te pomembne premike nam s svojimi pismi, klici in drugimi načini komunikacije predstavljajo tudi številni kulturniki, ki delujejo tako znotraj profesionalne kulture ali amatersko organizirane kulture. Za vso to podporo smo jim hvaležni,” dejal. Dodal je, da so veseli, ker je njihovim ministrom znotraj koalicijskih pogajanj uspelo, da so realizirane nekatere točke iz koalicijskega sporazuma. “Gre zlasti za bistveno povečanje denarja za podporo amaterski in profesionalni kulturi in gre za pomembno povečanje denarja, ki bo od letos naprej na razpolago slovenski znanosti in raziskovanju,” je pojasnil.

Ob tem je navedel, da bo usoda ministra Prešička znana v naslednjih dneh. Po napovedi urada vlade za komuniciranje bo premier Šarec svojo odločitev glede ministra za kulturo medijem sporočil v ponedeljek ob 10. uri.

Foto: Twitter

C. Š.

Komentarji so onemogočeni.