Se bo odpovedala tudi privilegijem? Razočarana Svetlana Makarovič županu Jankoviču vrača naziv častne meščanke zaradi agresije nad mačkami v skvotu Rog!

Svetlana Makarović in Zoran Janković na koncertu Nosil bom rdečo zvezdo. Zoran Jankovič pa ji je uredil z stanovanje v upokojenskem domu Trnovo. Sama pa ima tudi 1800 evrov kulturne pokojnine. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Svetlana Makarović in Zoran Janković na koncertu Nosil bom rdečo zvezdo. Zoran Jankovič pa ji je uredil z stanovanje v upokojenskem domu Trnovo. Sama pa ima tudi 1800 evrov kulturne pokojnine. (Foto: Arhiv Nova24TV)

“Mačja kraljica” Svetlana Makarovič je sporočila, da se zaradi dogajanja na območju propadajoče tovarne Rog, odpoveduje nazivu častne meščanke občine Ljubljana. Svojo odločitev je pojasnila s tem, da je “globoko prizadeta in ogorčena nad neobzirno in surovo deložacijo stanovalcev Roga, še posebej zato, ker so bile nasilja deležne tudi živali, ki so tam imele zavetje”. Je pa dejstvo, da zanemarjeno središče “najlepšega mesta” postaja zbirališče družbenih odpadnikov, potepuških živali in verjetno celo podgan, le še en obupan krik za krvavo potrebno temeljito sanacijo. Ob odpovedi nazivu častne meščanke se zato pojavljajo pomisleki, ali se je odpovedala tudi privilegijem, ki izhajajo iz tega naslova?

Pisateljica otroških pravljic, ki slovi tudi kot neformalna advokatka mačjih pravic, Svetlana Makarovič, se je odpovedala nazivu častne meščanke občine Ljubljana, ker je menda globoko prizadeta zaradi surove deložacije uporabnikov skvota Rog ter zlasti zaradi nasilja nad tam živečimi živalmi. Kot je v svojem žolčnem izlivu še navedla, česa takšnega ni pričakovala niti od podžupana MOL-a Janeza Koželja, niti od bivšega načelnika oddelka za kulturo Uroša Grilca, še manj pa od ljubljanskega “šerifa” Zorana Jankoviča. “To ni moja Ljubljana! To ni moja rdeča zvezda! Zato se z današnjim dnem odpovedujem naslova častna meščanka Ljubljane,” je še pojasnila svojo odločitev, poroča STA.

Kot je še navedla, je zaradi nedavnega dogajanja “bilo in je še prizadetih ogromno ljudi in živih bitij”. Svojo izjavo o odpovedi častnemu nazivu pa namerava v kratkem tudi uradno posredovati mestni občini. Kot je znano so bili doslej na območju propadajoče tovarne Rog, nastanjeni t. i. pripadniki avtonomne skupnosti, MOL pa se je v zadnjem času dokončno odločila izvesti načrt sanacije območja, z namenom izgradnje Centra Rog. Prav zato je MOL v torek, navsezgodaj zjutraj, skvotarje presenetila in območje prevzel v posest, in sicer potem, ko je prejel pravnomočno gradbeno dovoljenje, takoj zatem pa so se pričela rušitvena gradbena dela, pa tudi ekološka sanacija degradiranega območja, ki je vse bolj nevarno, prišlo pa je še do nasilnih izgredov med protestniki in policijo, ki je območje zavarovala.

Biografija Svetlane Makarovič z naslovom Luciferka. (Foto: STA)

Ob tem naj bi bili na MOL-u obveščeni, da je nevarno območje zapuščeno, kar je še dodatno opravičilo njihovo odločitev glede prevzema, ob tem pa z Rogovci ostajajo na nasprotnih bregovih, njihovo stališče pa podpirajo tudi v skrajni Levici in ideološko nastrojenih nevladnih organizacijah: društvo Asociacija, Mirovni inštitut ter Aktiv delavk in delavcev v kulturi. Predsednica komisije DZ za peticije Nataša Sukič iz stranke Levica pa je zaradi dogajanja na območju že napovedala, da bo sklicana nujna seja komisije. Znano je tudi, da je mestna občina z obnovitvenimi deli pričela že leta 2016, a so bila le-ta zaradi ostrega nasprotovanja uporabnikov območja, začasno ustavljena. Ponovni neuspešni poskus MOL-a pa je sledil leta 2019, kar je privedlo do sodnega spora, sodbe pa so bile rešene v korist mestne občine.

Ljubljana ni deponija, za turizem pa je ključna ohranitev naziva “najlepše mesto”
A dejstvo je, da je propadajoča nekdanja tovarna Rog, prepotrebna prenove, pa ne le iz ekoloških razlogov, marveč tudi zato, ker pripada vsem meščanom. To, da se je neka pravljičarka pač odpovedala “svoji Ljubljani”, ker ni več takšna kot si jo zamišlja, niti ni tako pomembno. Bolj kot njen častni naziv in kapitalistični privilegiji, je za blagostanje mesta, koristno obdržati častni naziv, ki mu ga je podelil sam Janković – “najlepše mesto na svetu”. Socialistična logika, da mora biti nekaj zastonj, je zastarela, rdečih zvezd pa se ne da jesti, razen tistih morskih, česar pa prvoborki za mačje pravice, ob vseh njenih finančnih bonitetah, seveda ni potrebno.

Domen Mezeg