Bo za bruseljske milijone skrbela brezposelna avstrijska državljanka?

Foto: STA

Ko v Stranki Alenke Bratušek (SAB) izbrancem ne uspe izvolitev za poslanca, se za tolažbo najde ministrsko mesto. Tokrat bi prazno mesto ministra za kohezijo ponudili kar Angeliki Mlinar. Nekdanja evropska poslanka brez slovenskega državljanstva, ki se je na listi SAB, na letošnjih evropskih volitvah neuspešno borila za ponovno mesto poslanke v Evropskem parlamentu, je po informacijah Bojana Požarja povrhu še brezposelna.

Po odstopu nekdanjega ministra za kohezijo Iztoka Puriča Stranka Alenke Bratušek išče novega ministra. Že v času volilne kampanje pred zadnjimi evropskimi volitvami je marsikoga motilo, kako se lahko za mesto poslanke v Evropskem parlamentu bori oseba, ki sploh ne pozna razmer in interesov slovenske države, povrhu vsega pa si ni uspela urediti niti slovenskega državljanstva. Očitno pa v SAB ne vidijo težav pri tem, da bi se na mesto ministrice za razvoj in evropsko kohezijo zavihtela avstrijska državljanka, sicer koroška Slovenka Angelika Mlinar.

Bratuškova je na današnji novinarski konferenci potrdila, da sta se z Mlinarjevo o tem dogovorili že pred kakšnim mesecem, a ostajajo pri napovedi, da jo bodo uradno predlagali šele, ko bo sprejet državni proračun. Za Mlinarjevo so se v SAB odločili, ker “ve, kako deluje Bruselj, ker zna na Bruseljskih hodnikih odpirati vrata in prepričani smo, da bi lahko bila dodana vrednost pri pogajanjih za novo finančno perspektivo in to vlado, katere del je SAB“. Bratuškova je spomnila tudi, da Mlinarjeva nima slovenskega državljanstva, vendar dela na tem, da bi ga pridobila.

Mlinarjeva, ki tudi ni članica Stranke Alenke Bratušek, je večino svojega življenja preživela v sosednji Avstriji. Po podatkih, ki so razvidni iz javne objave, ki jo je Državna volilna komisija poslala na domove vseh upravičenih volivcev in volivk, ima Mlinarjeva stalno prebivališče prijavljeno na Dunaju, začasno prebivališče pa je imela tedaj prijavljeno na Slovenski cesti v Ljubljani. Ravno zaradi ureditve začasnega bivališča v slovenski prestolnici je sploh lahko kandidirala za evropsko poslanko.

Vir: Javna objava DVK

Gre za pomemben resor, milijone evrov pa moramo vračati Bruslju
Čeprav je Bratuškova v času pred evropskimi volitvami izpostavljala, kako naj bi bila Mlinarjeva bolj Slovenka kot marsikdo drug iz Slovenije, je nemogoče zanemariti, da je bila na prejšnjih evropskih volitvah izvoljena na listi avstrijske stranke Nova Avstrija in Liberalni forum (NEOS). “V srcu nosi Slovenijo in slovensko besedo. Lahko polemizirate glede tega, v kateri državi je živela večino življenja, glede tega, ali je Slovenka ali ne, pač ne morete!” je glede Mlinarjeve še izpostavljala Bratuškova, a seveda je težko verjeti, da se je v času, ko je bila evropska poslanka, ukvarjala z razmerami v Sloveniji. Še posebej zgovorno je pri tem dejstvo, da je glede nadzora na slovensko-avstrijski meji, ki ga je najavil tedanji zvezni kancler Sebastian Kurz, zagovarjala stališče, da je proti strogemu nadzoru, in s tem tako povsem izdala interes Avstrije, katere državljanka je.

Ljubljana, Cankarjev dom. Evropske volitve 2019. Izjava stranke SAB. Nosilka liste Angelika Mlinar. (Foto: STA)

Glede na to, da je Slovenija šesta najslabša članica pri črpanju EU sredstev, nam to veliko pove o naši nesposobnosti črpanja evropskih sredstev. Nič čudnega tako ni, da je letos Slovenija Evropski komisiji za 4. obračunsko leto vrnila 60,7 milijona evrov neporabljenih letnih predplačil. Pa če si Šarec in njegova vlada še tako zatiskata oči, da naj vrnitev denarja za Slovenijo ne bi predstavljala izgubljenega denarja, je dejstvo, da bi za ta denar lahko zgradili vrsto domov za starejše, ki jih v državi kronično primanjkuje, še posebej v luči staranja prebivalstva. Več kot jasno torej je, da imamo težave s črpanjem evropskih sredstev, pa bomo na mesto ministrice, ki bo odgovorna za evropsko kohezijsko politiko, nastavili Mlinarjevo, ki se ji je ponesrečila celo prodaja Angelskih keksov? Ni mar utopično pričakovati, da bo nekdo uspešen pri črpanju evropskih sredstev, če mu še podjetništvo ni šlo od rok?

Hana Murn

 • lokec

  Ker je na volitvah kandidirala in reskirala na listi sab ni profitirala bo sedaj dobivala in ministrirala.

 • Janez Novak

  Če je bila vzgojena v Avstriji, to sploh ni slabo. Bolje kot če bi imela slobalkansko vzgojo.

  • zokispoki

   Raje bi videl, da sosedje zacasno prevzamejo sodno vejo oblasti, da si opomoremo od te preklete komunisticne ebole, ki ponovno razsaja !

  • von Rhein

   Do neke mere drži.Na žalost ima slobalkansko vzgojo in način dela Bratuškla,ki je “reševala državo”.Če poteza uspe, ji bo Mlinarjeva morala biti hvaležna v tem smislu,da bo pomagala še naprej reševati državo.Kako to izgleda smo že videli in čutimo.

 • Unikatna

  Brezposelna :) Res nas molzejo in vlečejo za nos z vseh straneh!

 • Skrajno Desni

  Je čefurjev zmanjkalo za plenjenje Slovencev.

 • Andrej

  Brezposelna doktorica pravnih znanosti. Avstrijskih pravnih znanosti. Avstrijska državljanka, delala proti lastni Avstriji. Skupaj s šiviljo, pri kateri do sedaj še nismo uspeli videti niti enega njenega izdelka. To ti je zmagovita dobitna kombinacija za slovenski propad.

 • Vera

  Alenka Bratušek ni bila izvoljena niti za poslanko,toda zavihtela se je na ministrski stolček,toda eden ni dovolj, zato zdaj prejema dvojno plačo ,če dela še namesto odstopljenega Purića.

 • črnaovca

  Če lahko ima Šerbdžija naše državljanstvo in izredno pokojnino potem ni tole nič čudnega

 • zamaškar

  Za slovenske ovce je vse dobro,bravo vsi tisti,ki ste obkrožili,to mafijsko golazen!!!

 • Olga101

  Nič nenavadnega. Saj smo imeli črnca za župana, imamo Srbe za župane.

  Da pa ne boste preveč pesimistični, še ena šala, ki jo je objavil @libertarec na tvitetju:

  Josip Broz piše mami v nebesa: “Draga mama, dobro mi je. Sem pomemben, imam vile po vsej državi, trofeje nosorogov, svojo ladjo in v sefu pet kil zlata.”
  Mama: “Moj Joža, srečna sem, da ti je v življenju lepo. Samo pazi, da na oblast ne pridejo socialisti in ti vse vzamejo.”

  • Steiermark

   V katerem, glede na to, da vemo , da je imel “v sefih” širom po svetu, naložene milione, morda celo miliarde…… pa mu nič ne pomaga, s svojo eno nogo je odkrevsal , vseeno, k svojemu gospodarju, satanu!

  • zokispoki

   Problem je predvsem, in samo v tem, da jo je predlagala oseba(mojskra z leopardjim vzorcem), ki bi morala biti pravzaprav sodno preganjana, zaradi nepopravljive skode, ki jo je povzrocila, in tudi zaradi skorumpiranosti. To z drzavljanstvom, in zgrazanjem okoli tega, ali pa celo primerjanjem z onim zamorcem, je pa zares lari fari. Zame je gotovo,na primer bolj zlovenka, kot cigan na primer.Glede na katastrofalno sestavo popolnoma nekompetentne vlade, bi bila verjetno vsaj malo bolj ucinkovita pri crpanju sredstev iz Eu, kot vsi kekci iz te vlade. Ce ga bomo se naprej tako srali, kot do sedaj, bomo namrec pokurili stotine milijonov !
   Za to gre.

  • francelj3

   In na oblast niso prišli socialisti, ampak komunisti, ki so na oblasti pri nas še danes.

 • Viktorh

  V SI je vse mogoče

 • Pepy

  Bedno, žalostno … a je to še Slovenija ???

  • AlternativaZaSlovenijo

   Nope. To so butale.

   • Novakec1

    Ne žali butalcev, so svetnlobna leta pred sloovcami.

 • RATATA

  Slovenska udba je dobro razdelila Slovence tam okrog Velikovca na tacerkvene in taposvetne!

 • Jan Kovalski

  Angelika Mlinar:
  »Angelski keksi so ekološka delikatesa. Leta 2005 sem se poslovila od abstraktnega sveta Evropske komisije, kjer sem bila zaposlena, in se posvetila svojemu konjičku, peki keksov. Po naporni službi sem si pogosto vzela čas za peko v svoji kuhinji, saj me je to sproščalo. Iz izkušenj vem, kako drobne pozornosti (čeprav so to samo keksi) razveseljujejo ljudi. Lahko izboljšajo počutje na delovnem mestu in na dolgotrajnih ter napornih sestankih. Na to sem stavila. Angelski keksi so intenzivnega okusa, pakirani v majhnih zavojčkih po 50 in 150 gramov, poseben okus jim dajejo lešniki, mandeljni, maslo in rjavi sladkor. Primerni so za osebna in poslovna darila,«

 • Nata

  Hm?? Morda pa je brez dela zaradi kandidature pri Bratušci ?? Sedaj pa ji le ta mora vrniti uslugo ?? Teh ” začasnih ureditev prebivališča ” je pa kar precej !! Jaz to ne bi dovolila!

  V Ljubljani je zaradi tega zakona volitve dobil šerif !!

  • Mojca pokraculja

   Hm, hm , tole sploh ni slabo. Se bolj bojim, da jo bo hitro spiskala tako kot Purić. Angelika si niti v sanjah ne predstavlja v kakšno mafijsko gnezdo bo padla.

   • Novakec1

    ….in pokasirala odpravnino in bo do konca življenja preskrbljena… Aktualna basen v slolandiji.

 • totex39

  “Ne se bati, šele sedaj pod njenim vodstvom bomo lahko izčrpali vsa evropska sredstva, ki nam pripadajo”.

 • rubec

  Za kobilo od bratušek, za nas pa tudi, bi bilo bolje, da si delo poišče na rdečem križu. Tam vedno jamrajo, da ljudje tja samo še strgano nosijo.

  • xtc

   A imajo na RK jahalno šolo tud?
   Nisem vedel,tam inajo navadno kobile?.

 • hermannn

  Problem ni, da nikoli ni živela v SLO ali, da ni slo državljanka, problem je, da jo nastavlja do podna pokvarjena, skorumpirana in nesposobna AB. Kako gre že tista: “povej mi s kom se družiš in povem ti, kdo si”.

 • Olga101

  Nagnat vse skupaj, z Bratuškovo vred!

 • xtc

  Ne poznam države,kjer bi za ministra imeli tujega državljana.
  Sicer pa je tale brezposelna Geohelika očitno še en politični looser,ki jih očitno uvažamo še iz soseščine in postajamo vse bolj EU junkyark za politične looserje.
  Sicer pa z Šiptar vlado je itaq konec,le še vprašanje časa kolapsa.

 • stane skufca

  Golazen

 • rabbit

  Bolje bi bilo, če bi postali 10 avstrijska zvezna dežela. Ne pa, da neke propadle političarke uvažamo.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Nisem prepričan da bi Avstrijci sprejeli Butale?

 • Skrajno Desni

  Je pa ta Mlinarjeva v stranki SAB edina ki obvlada tuj jezik, za Slovenskega je pa edino pomembno da obvladaš laž in krajo.

 • Montana

  Avstrijci pravijo, da je za da unten dobra. Skupaj z našo državno mafijo bo pač kasirala in potem z dobitkom po kratkem ministrovanju odšla nazaj od koder se bo privlekla. Slovenci pa bomo tiho in ponižno plačali, nje? ( Ne pozabite Bratužkova se je učila pri JankoviĆu.)

 • Common Sense

  Lej, mogoce pa potrebujemo Avstrijko, da zacne crpati sredstva, ki nas cakajo v EU. Slabse itak ne more biti.

  • xtc

   Ta je še za spermo črpat pregrda kaj ,da bi še le kaj druzga.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Vsaj boljš zgleda kot AB. Kolik je prepiha med ušesi je pa drugo vprašanje.

 • tohuvabohu

  Slovenija ni Koroška. Slovenija je kokoška.

 • Novakec1

  Ob pomankanju pravih petelinov bodo kure do konca oskuble in skuhale “kuro” (podoba slolandije je kura, da ne bo pomote,

 • werth

  Bojte se faliranih podjetnikov !
  Če niso znali gospodarit s svojim premoženjem in ustvarjati dobiček, bodo še manj znali upravljati z državnim, kjer nihče za svoje kikse, slabe rezultate poslovanja, ne odgovarja.
  Takih primerkov pa res ne rabimo. Da bi reševali avstrijsko brezposelnost pa sploh.
  Ali nimamo svojih “socialcev dovolj ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!