fbpx

Bo zastaral še en sodni postopek proti nekdanjemu vidnemu članu stranke SD?

Sebastjan Kokl (Foto: STAfoto)

Kljub prvostopenjski obsodbi, je nekdanji vidni član stranke SD in študentski funkcionar Sebastjan Kokl, ki je popolnoma sprivatiziral Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP), še vedno nedotaknjen, saj drugostopenjsko sodišče še vedno ni vzelo v obravnavo pritožbi Kokla in tožilstva. Kokl še zmeraj vztraja na mestu direktorja, na katerega naj bi se povzpel s poneverbo statuta ŠOUP. Od tega je minilo že skoraj desetletje, primer pa bo čez en mesec zastaral. Na koprskem višjem sodišču naj bi po poročanju RTV, primer obravnavali na eni izmed naslednjih sej senata.

Lani je sodišče Kokla obsodilo na pogojno zaporno kazen. Ta pa je že pred razglasitvijo medijem in tožilstvu natvezil, da so proti njemu spisali konstrukt. Bil je dokaj razburjen, dejal je, da se počuti ”kot kozel Lisec v kozlovski sodbi, ki je moral plačati zato, ker je gledal zelje na sosedovem vrtu”.

Kokl je v študentski organizaciji v Kopru začel delovati že leta 2003, leta 2007, ko je postal njen direktor, pa je kar hitro in v veliki meri pričel delovati za zasebne interese. Tega se sploh ni trudil preveč skrivati. Bilo je tako očitno, da je tožilstvo proti njemu napovedalo postopek, v katerem so ga bremenili poneverbe listin, zlorabe uradnega položaja in materialnega okoriščanja na račun študentske blagajne. Na račun domnevnih fiktivnih računov in ponarejanja naj bi si v tem času prisvojil več kot 170 tisoč evrov. Torej ne gre trditi, da je naš kozel sosedovo zelje samo gledal.

Tisti, ki so bili s Koklom v študentski politiki, imajo o njem zelo negativno mnenje
O obtožbah ponarejanja statuta študentske organizacije smo pisali že lani, a se do danes v zvezi s tem še ni zgodilo nič konkretnega. Te obtožbe pa so po mnenju našega vira, ki dobro pozna delovanje v študentskih organizacijah, ”malenkost v primerjavi s tem, kaj vse je Kokl v resnici počel”. “Gre za vidnega člana stranke SD, ki je popolnoma sprivatiziral in spolitiziral ŠOU, poleg tega pa so vsake volitve zmanipulirali in priredili, da so na njih zmagali,” nam je sporočil vir, ki ima o Koklu izjemno negativno mnenje. Pri njegovem nepoštenem delu v ŠOUP naj bi mu pomagalo več sodelavcev iz SD, že lani pa naj bi bila soobtožena Nika Štravs, takratna kandidatka za poslanko na listi te stranke.

A to še ni vse. Proti Koklu istočasno poteka še en kazenski postopek. Prek obvodnih podjetij Garmond in Duval naj bi se protipravno okoristil z več kot 150 tisoč evri študentskega denarja. Obtožnico so na sodišče vložili že pred časom, na razpis prve obravnave pa se še zmeraj čaka, poroča RTV. Večina prisvojenega denarja je končala v omenjenih podjetjih, ki ju je dolga leta obvladoval Goran Sambt, takratni ŠOUP-ov in posledično tudi Koklov nadzornik. Kot smo poročali že lani, so takratni očitki temeljili na trdnih dokazih, ki so jih v hišni preiskavi zbrali kriminalisti.

Sebastjan Kokl (Foto: STA)

Tožilstvo za Kokla zahteva prepoved opravljanja funkcij poslovodstva in nadzora, ŠOUP pa mu še vedno krije hrbet
Seit Demiri in Nassim Djaba sta zadnja predsednika ŠOUP-ja, ki pa od Kokla sploh nista zahtevala odstopa. Čeprav naj bi kradel študentski denar, pravita, da za njegov odstop še kar ni pravega razloga. “V Republiki Sloveniji imamo organe pregona z razlogom in ni v moji pristojnosti, da opravljam njihovo delo,”  pravi Djaba, ki z javnostjo nikakor ne želi deliti svojih domnev o tem, kako utegnejo ravnati ob potrditvi prvostopenjske sodbe. “Kakšni bodo ukrepi in ali bodo sploh potrebni, je debata za čas, ko bo sojenje na drugi stopnji končano.” Tožilstvo je zahtevnejše. Odločeno je pregnati direktorja ŠOUP-ja in od sodišča zahteva, da mu zaradi ponovitvene nevarnosti izreče varstveni ukrep prepoved opravljanja funkcij poslovodstva in nadzora.

“Dejstvo je, da je direktor ŠOUP Sebastjan Kokl na tej funkciji brez potrebnega veljavnega akta že devet let. Javne evidence izkazujejo, da letno upravlja s približno milijon evri študentskega denarja. Dejstvo pa je tudi, da bo proti obtožencu v kratkem stekel še en kazenski proces, kjer se mu očitata zloraba položaja in materialno okoriščanje na račun študentskega denarja,” je predlog utemeljila tožilka Vesna Medica. Sedaj je na vrsti sodišče v Kopru, od katerega je odvisno, ali bo zgodba o pomembnem funkcionarju slovenske levice na Primorskem dobila epilog, ali pa bo klavrno zastarala v sodniškem predalu.

A. L.