fbpx

Bo Židan uspel pojasniti, zakaj je že dober mesec po prevzemu kmetijskega resorja podpisal prvo pogodbo s Futuro, nato pa je nakazoval milijone?!

Dejan Židan (Foto: STA)

V poslanski skupini SDS so v zadnjem času opozorili na več javnih naročil, ki so jih izpeljali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v času ministra Dejana Židana in o katerih so se v medijih pojavili očitki o nepravilnostih. Gre za javno naročilo “Zasnova in izvedba nacionalne kampanje za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov 2016–2019” ter javna naročila “Analiza uporabe travnikov za potrebe ocene zalog ogljika na travinju”, “Analiza in ocene posledic za omejitev ali prepoved pridelave gensko spremenjenih rastlin” in “Študije ocene posledic za omejitev ali prepoved pridelave gensko spremenjenih rastlin”.

O prvem javnem naročilu so člani in članice odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pred kratkim že razpravljali, vendar sejo predčasno prekinili, saj je Dejan Židan sejo predčasno zapustil in ni odgovarjal na številna vprašanja.

Spomnimo. Tri milijone vreden javni razpis glede nacionalne kampanje za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov je dobila znana oglaševalska agencija Futura, čeprav je ponudila najvišjo ceno, kasneje pa je bilo k pogodbi dodanih več aneksov. Razpis na podlagi približne finančne ocene in podpis pogodbe so na ministrstvu izpeljali s pomočjo ocenjevalne komisije, v njej pa so sedeli člani, ki so vsi bolj ali manj povezani z Židanom, ki se je pred vstopom v politiko ukvarjal s prašičerejo. Po sporni izbiri Future za najvišjo ceno je še bolj sporno dejstvo, da po treh letih sodelovanja ni merljivih podatkov o uspehu kampanje. Na novinarsko vprašanje o tem, kakšen je bil po posameznih letih omenjene kampanje vpliv na prodajo slovenskih proizvodov in ali drži informacija, da delež prodaje slovenske perutnine še vedno pada, pa so z ministrstva odgovorili, da neposrednih odgovorov ne morejo posredovati.

Nepomembni projekti za ogromno denarja
V zvezi z drugimi javnimi naročili pa smo v medijih lahko brali, da jih je ministrstvo naročalo pri ponudnikih, ki s travniki, kmeti in z vsebino študij oziroma analiz nimajo nobene zveze, kot tudi nimajo prihodkov ali zaposlenih, šlo je namreč za Zavod študentska praksa Maribor in Zavod inkubator idej. Za analizo uporabe travnikov za potrebe ocena zalog ogljika na travinju je ministrstvo odštelo 41.394 evrov, za študijo ocene posledic za omejitev ali prepoved pridelave gensko spremenjenih rastlin je ministrstvo odštelo še 41.950 evrov, za analize in ocene posledic za omejitev ali prepoved pridelave gensko spremenjenih rastlin pa 39.900 evrov.

Matjaž Štolfa – drugi z desne. (Foto: FB)

Zanimivo je, da obe podjetji povezujejo isti ljudje. Zavod inkubator idej, ki je v lasti Matjaža Štolfe in Roka Hribarja, je bil namreč največji, 50-odstotni družbenik Zavoda študentska praksa Maribor. Hkrati pa je Zavod inkubator idej edini lastnik podjetja Nano Plus, ki ga prav tako vodi Matjaž Štolfa, ukvarjalo pa naj bi se s posredništvom pri prodaji različnih izdelkov. Tudi to podjetje je od ministrstva za kmetijstvo prejelo skoraj 25 tisoč evrov (24.376,95 evrov). Med drugim naj bi podjetje ministrstvu dobavilo pisarniški material in opremo. Pojasnila tedanjega ministra Židana in državne sekretarke Tanje Strniša, ki so bila dana v medijih, po naši oceni niso zadovoljiva.

V poslanski skupini SDS so zaradi vsega navedenega za vsa omenjena javna naročila zato predlagali, da računsko sodišče opravi revizije postopkov. Člani in članice odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bodo tako o vsem navedenem razpravljali danes, in sicer na dveh nujnih sejah. Prva se prične ob 9. uri, vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa na Nova24TV.

C. Š.