Nepovezani poslanci ostali v “oslovskih klopeh”

Igor Zorčič in Branislav Rajič. (Foto: STA)

Poslanske skupine LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezanih poslancev (NeP) na kolegiju predsednika DZ ponovno niso bile uspešne s predlogom za prerazporeditev mest v delovnih telesih DZ in vključitvijo NeP. Dogovora niti neformalni sestanek ni prinesel. Te opozicijske stranke opozarjajo na parlamentarno prakso in demokracijo ter napovedujejo nov poskus.

V našem mediju smo pred dnevi poročali, da med koalicijskimi poslanci in delom leve opozicije v Državnem zboru prihaja do končne pomiritve sil. Takrat nam je vodja poslanska skupine SD Matjaž Han zaupal, da pomiritev med obema stranema pričakuje na današnji seji kolegija predsednika Državnega zbora. Informacija je veliko bolj verjetna, ker sta enako ugotovitev objavila na družbenem omrežju Twitter novinar Bojan Požar in urednik oddaje Danes ob 18h Mirko Mayer.

Zato smo poklicali nekaj opozicijskih in koalicijskih poslancev. Naši viri iz opozicije so upali na dogovor s koalicijskimi poslanci in s pričakovanjem, da bodo štirje sveži nepovezani poslanci ostali v svojih delovnih parlamentarnih telesih, a je temu vseskozi nasprotovala koalicija. Ker do dogovora ni prišlo, bo na parlamentarnih hodnikih še naprej pestro dogajanje.

Zagovorniki Zorčiča upajo, da bodo njihovi predlogi o nepovezanih poslancih sprejeti. Ostali si ne nameravajo premisliti
Levi del opozicije je pred sejo kolegija pričakoval da jim bo danes uspelo s predlogom, da poslanci Igor Zorčič, Branislav Rajić, Jurij Lep in Janja Sluga zadržijo mesta delovnih parlamentarnih teles. Gre predvsem zato, da bi s takšno postavitvijo imeli nasprotniki vlade, večino. A vse kaže, da so pri tem kršili pravila poslovnika DZ, zato njihov predlog ni bil uspešno izglasovan.

Po naših informacijah se predstavniki ljudstva, ki večinsko podpirajo vladne predloge, tudi tokrat ne nameravajo premisliti. Zagotavljajo, da bodo glasovali enako kot prvič. Tekom današnjega dne bodo poslanci DZ odločali o tem, ali bodo nepovezanim poslancem dovolili ostati v njihovih delovnih parlamentarnih telesih ali ne. Vse kaže, da ne. Ob tem so povedali, da bi se pod točko razno radi dogovorili, kdaj bodo drugič glasovali o odstavitvi Igorja Zorčiča z mesta predsednika DZ.

Luka Perš