fbpx

Katastrofalni piar ministric – namesto zaščite žrtev in preiskav Fotopuba, slikanje med Smodejevimi privrženci

Ministrici Golobove vlade: ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (Foto: Printscreen Top News)

V ponedeljek zvečer je po izbruhu afere Dušan Smodej v znak solidarnosti potekal shod v podporo ženskam z izkušnjo spolnega nasilja. V znak razočaranja z odzivom vlade se je shoda udeležilo več predstavnic društev. Med drugim tudi predstavnice Inštituta 8. marec, ki ga vodi aktivistka Nika Kovač. Kovačeve sicer na shodu ni bilo moč opaziti, nista pa manjkali dve članici Golobove vlade: ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Kot kaže, je najlažje moralizirati, ko pa je treba ukrepati, premikov preprosto ni. 

Potem ko smo bili več dni v luči afere Dušan Smodej priča raznovrstnim diskreditacijam tistih, ki so si drznili poročati iz drugega zornega kota in opozarjati na povezave na levem polu, ter skoraj zmagoslavnemu poročanju, češ kako v zvezi z afero na policijo ni bila podana nobena prijava, sta na policijo le prispeli vsaj dve uradni prijavi. Mainstream mediji so v zvezi s tem v glavnem utihnili, saj očitno ne želijo, da bi kakšna informacija morebiti škodila kateremu izmed njihovih ljubljencev.

Omenjenega shoda se je po poročanju STA udeležilo nekaj sto ljudi, ki so sprehodili od Metelkove do Fotopuba. Naposled so se odpravili še do Trga republike in složno obsodili vsakršno nasilje v družbi. Novinarka Maja Megla, ki si je drznila javno spregovoriti o primeru spolnega nasilja, je bila tista, ki je spregovorila v imenu žrtev. Med drugim je osvetila razloge, čemu žrtve primerov spolnega nasilja ne prijavljajo. Meglova je sicer nedavno v pismu o spolnem predatorju Romanu Uranjku zapisala, da opozarja, da z molkom soustvarjamo predatorsko družbo. Dušana Smodeja ne poznam in ga nikoli nisem srečala, menim pa, da je Roman v njem končno našel idealnega družabnika, človeka iz sveta vizualne umetnosti z deviantnimi nagnjenji. Skupaj sta lahko izživljala svoje temačne perverznosti,” je med drugim zapisala.

Foto: posnetek zaslona Top News

Foto: posnetek zaslona Top News

V Inštitutu 8. marec pravijo, da so se udeležili shoda v podporo žrtvam spolnega nasilja. “Sporočilo shoda je bilo jasno: ničelna toleranca do vsakršnega nasilja in podpora vsem, ki se z nasiljem in njegovimi posledicami soočajo. Pomembno je, da žrtve vedo, da niso same. Pomembno je, da žrtvam nasilja verjamemo. Pomembno je, da o tem govorimo in na nasilje javno opozarjamo. Niste same. Vedno se lahko obrnete tudi na nas,” sporočajo. Glede na to, da je celo Kovačeva v enem izmed svojih zapisov dejala, da ne razume prikrivanja povezav s Smodejem, saj Ljubljana ni ravno velemesto in se vsi poznajo, se človek vpraša, kako to, da vendarle informacij ne prispevajo tudi ti, ki imajo vpogled v kulturno sceno. Priča smo namreč trendu, ko vsi trdijo, kako nimajo nič s Smodejem, na plano pa prihaja kup informacij o povezavah. Med drugim smo v preteklosti že poročali, da je članica Inštituta 8. marec Maiken Kores v preteklosti sodelovala z zloglasnim Fotopubom ter bila menda tudi Smodejevo dekle. Zanimivo je tudi, da kuratorka Hana Ostan Ožbolt, katere mentor je bil ravno Roman Uranjek, denimo že dolgo prijateljuje s Kovačevo, pa očitno nihče nič ne ve.

Ministrica napoveduje strategijo in načrt
Na shodu sva bili v znak podpore ter da prisluhneva. V prihodnjih tednih in mesecih pa bova predstavili strategijo in akcijski načrt za boljše delovanje verige in sistema podpore ter zaščite žrtev v praksi. Na Ministrstvu za pravosodje in Ministrstvu za notranje zadeve jih že intenzivno snujemo. #nisisama,” je po shodu prek svojega Twitter profila sporočila ministrica Švarc Pipan. Čeprav gre za več kot dobrodošlo gesto, se človek vpraša, kje sta bili, ko je afera izbruhnila. Še več, poraja se vprašanje, kje je bila Golobova vlada, ki bi morala odreagirati kritično in policijo pozvati, naj skladno z zakonitimi pooblastili opravi svojo delo.

Verjetno si nihče ne želi, da bi spolno predatorstvo ostajalo nekaznovano. Pri čemer seveda ni važno, kdo je tisti, ki ga izvaja. Le upamo lahko, da sprenevedanje pristojnih institucij, češ kako se nič ne da narediti, preden pride do uradne prijave, in medli odzivi vladajočih, niso prispevali k uničenju dokazov v zvezi z afero Smodej. Pristojni, ki naj bi sedaj pospešeno delali v zvezi s primerom, so bili namreč gluhi na zgodnje pozive za hišne preiskave v Fotopubu in na Smodejevem domu, da se zadevi pride do dna. Se bo spet podobno kot v primeru Baričevič afero pometlo pod preprogo ali bo vendarle prišlo do epiloga?

Sara Kovač