fbpx

Bodo novinarska združenja in opozicija sposobni obsoditi zavržen napad Zlatka na snemalca Nova24TV?

Bodo predsedniki opozicijskih strank obsodili dejanje Zlatka (Foto: STA/Facebook)

Na petkovem protestu na Trgu republike se je zgodil napad na novinarja Nova24TV. Napadel ga ni naključni protestnik, temveč znani raper Zlatko, ljubljenec osrednjih medijev in ikona boja proti sedanji oblasti. Sprva je udaril po kameri snemalca in mu jo nato iztrgal iz rok. Novinar jo je sicer odnesel brez praske, a je v šoku. Predsedniki opozicijskih strank in Društvo novinarjev Slovenije so v preteklosti že ostro obsojali “napade” na novinarje, in sicer tudi za primere, ki si tega niso zaslužili. Bodo tokrat sposobni ohraniti načelnost, ne glede na to, da gre za snemalca Nova24TV. Vsem smo poslali novinarska vprašanja. 

Delo novinarjev je ključno za obveščenost javnosti. Sinoči je tako eden izmed naših snemalcev odšel na kraj protestov, Trg republike, kjer sigurno ni pričkoval takšnega razpleta. Med tem ko je opravljal svoje delo in snemal Zlatka, je raper udaril po njegovi kameri in mu jo iztrgal iz rok. Dogajanje je posnel sam snemalec, prav tako tudi novinar RTV, kjer je jasno videno, da je bil zoper novinarja storjen nedopusten fizični napad, zaradi česar ga bo medijska hiša Nova24TV tudi ovadila, saj je po našem prepričanju storil kaznivo dejanje.

Društvo novinarjev je v preteklosti takšno dejanje nad novinarji ekipe RTV že obsodila. Kot so povedali, je vsak napad na novinarja, ki profesionalno in v skladu z etičnimi merili opravlja svoje delo je popolnoma nesprejemljiv.

Bo predsednica DNS Petra Lesjak Tušek javno obsodila napad na Nova24TV? (Foto: STA)

“Kot družba ne moremo pristati na razmere, v katerih verbalno in tudi fizično nadlegovanje postane običajno poklicno tveganje, ki so mu novinarji izpostavljeni pri svojem delu. Takšne razmere v demokratični družbi niso normalne in nanje ne pristajamo,” so v preteklosti zapisali. Bo tokrat društvo novinarjev sposobno tudi to javno obsoditi?

Medtem ko so napad na novinarje obsojali tudi predsedniki opozicijskih strank, o čemer so pisali celo na institucije Evropske unije, smo tudi njih povprašali, ali bodo javno obsodili dejanje Zlatka, ki je napadel našega novinarja.

Včeraj se je zgodil incident na Trgu republike, kjer je raper Zlatko med protestiranjem napadel našega novinarja in mu odvzel kamero. Zlatko je udaril po kameri in jo je iztrgal iz rok snemalca, ki je samo opravljal svoje delo. Dogajanje je posnel novinar RTV Aljoša Masten, dodajamo pa tudi posnetek našega snemalca, ki je bil napaden. Iz posnetkov je jasno razvidno, da gre za pritisk in napad na novinarja naše medijske hiše.

Sami ste v preteklosti že večkrat javno poudarjali, da se v Sloveniji dogaja napad na novinarstvo. Zato vam posredujemo nekaj novinarskih vprašanj:

Ali boste javno obsodili Zlatkovo dejanje, ki je napadel novinarja?

Menite, da bo Zlatko odgovarjal za napad na novinarja?

Kakšni ukrepi v takšnih primerih veljajo za napadalce?

Kako zaščititi novinarja tudi v prihodnje, da se ne bi zgodilo še kaj hujšega?

Novinarska vprašanja smo naslovili na Društvo novinarjev Slovenije, Tanjo Fajon, Marjana Šarca, Luko Mesca, Marka Milosavljeviča, in Alenko Bratušek. Več sledi.

Sara Rančigaj