fbpx

Bodo po novem “zeleni” Socialni demokrati, sicer v mestni koaliciji z županom Jankovićem, podprli izredno sejo DZ o sporni gradnji kanala C0?

Foto: STA

Kot smo na Nova24TV že poročali, so včeraj na vodovarstveno območje ob Nemški cesti vkorakali policisti, župan Zoran Janković namreč namerava začeti z investicijo v kanalizacijsko cev, ki poteka prek območja. V SDS so zato zahtevali izredno sejo državnega zbora, pri čemer pa pričakujejo tudi soglasno podporo Socialnih demokratov, ki naj bi bili zdaj zeleni. Prav stranka SD že več kot 70 let najbolj onesnažuje Slovenijo, med drugim so glavni krivci tudi za projekt TEŠ 6, v tem primeru pa bo jasno, ali bodo finančni interesi Jankovića prevladali nad njihovo zelenostjo. Po novem “zelena” stranka SD je namreč tudi v koaliciji z županom Jankovićem v ljubljanskem mestnem svetu. “Naš planet se segreva, živalske in rastlinske vrste izginjajo, pospešeno se uničujejo naravni viri. Ni planeta B, ni plana B. Je le plan A, to je akcija,” je v stilu Grete napovedoval magister Matjaž Nemec.

Najhujše slutnje, na katere je prvi opozoril poslanec državnega zbora dr. Anže Logar, so se uresničile. V ponedeljek zgodaj zjutraj je namreč policija vkorakala na ljubljansko vodovarstveno območje ob Nemški cesti, od katerega je odvisnih 300 tisoč ljudi, pripravili pa so že tudi težko gradbeno mehanizacijo za gradnjo spornega kanala C0, zaradi katerega so sekali tudi zaščiteno Naturo 2000. Znano je, da gre za investicijo župana Ljubljane Zorana Jankovića na zasebnih zemljiščih, vendar ta nima služnostne pravice, na enem odseku pa nima niti veljavnega gradbenega dovoljenja. Zato je absurd še toliko večji, da policija ščiti protipravne in pritlehne interese ljubljanskega župana, za katerega se je v preteklosti že izkazalo, da ga premoženje običajnih ljudi in zakonitost ne zanimata.

Poslanec SDS Logar pričakuje tudi soglasno podporo SD, ki naj bi bili zdaj zeleni
V zvezi z dogajanjem so v Slovenski demokratski stranki že vložili zahtevo za izredno sejo v državnem zboru. Želijo doseči, da bo vlada v okviru svojih pristojnosti takoj zagotovila spoštovanje ustavne in neodtujljive pravice do zasebne lastnine ter zaščito vseh virov pitne vode kot ustavno varovane kategorije. Prav tako želijo, da ministrstvo za okolje in prostor v okviru svojih pristojnosti nemudoma sprejme vse ukrepe, s katerimi bo do pridobitve vse zahtevane dokumentacije in presoje vplivov na okolje zadržalo oziroma ustavilo gradnjo kanalizacijskega kanala C0 na spornem kraku od Broda do Ježice. Poslanec Logar je prek družbenega omrežja Twitter ob tem izrazil pričakovanje soglasne podpore tudi s strani Socialnih demokratov pod vodstvom Dejana Židana, ki so v soboto na kongresu v Velenju pompozno oznanili, da je zelena nova rdeča.

Dr. Anže Logar (Foto: STA)

Socialnih demokratov polna usta besed, a v resnici že več kot 70 let njihova stranka najbolj onesnažuje
“Naš planet se segreva, živalske in rastlinske vrste izginjajo, pospešeno se uničujejo naravni viri. Ni planeta B, ni plana B. Je le plan A, to je akcija,” je v stilu Grete strašil magister Matjaž Nemec, Milan Brglez pa dodal, da če ne bi bilo podnebne in ekonomske krize, bi imeli veliko težjo nalogo prepričati vse v družbi, da je treba nekaj narediti. “Temu je potrebno podrediti tudi gospodarski sistem,” je še dodal. “Današnji kongres stranke SD je dokaz, da želimo zgraditi zelen, ambiciozen in socialno pravičen dogovor za Slovenijo in Evropo. Te zaveze moramo sedaj uresničiti s konkretnimi ukrepi. Ne želimo biti stranka izgovorov in na napakah se učimo. Ker zelena je nova rdeča!” je izpostavila zloglasna levičarska evropska poslanka Tanja Fajon in dodala, da morajo Socialni demokrati predstavljati vodilno silo zelene prenove: “V Evropskem parlamentu smo zato podali pobudo za razglasitev izrednih podnebnih razmer v Evropi.”

Tvorca globoke države. Zoran Jankovič in Milan Kučan. (foto: STA)

Tvorca globoke države. Zoran Jankovič in Milan Kučan. (Foto: STA)

Ko pomislijo na lastne žepe, v SD pozabijo na okolje
Tako so bila Socialnih demokratov polna usta besed o zelenosti, a prav njihova stranka, pravna naslednica Zveze komunistov Slovenije, našo državo onesnažuje že prek 70 let, poudarek razvoja v nekdanjem komunističnem sistemu je bil namreč prav na težki industriji, ki je določena območja degradirala do te mere, da skoraj niso več primerna za bivanje, številnim ljudem pa so uničila življenje z rakavimi obolenji ipd. Vse za več vpliva in denarja in tako je s socialnimi demokrati še danes, zeleni so postali, ko so prišli na idejo, kako v imenu zaščite okolja čim več denarja pobrati davkoplačevalcem na račun t. i. eko davkov. Ker Janković spada v sfero globoke države slovenske tranzicijske levice pod vodstvom Milana Kučana, bo po vsej verjetnosti tudi pri svojem umazanem početju deležen zaščite SD.

Milan Brglez je dober prijatelj Zorana Jankovića. (Foto: Facebook)

Glavni krivec projekta TEŠ 6 je stranka SD
Ob tem velja poudariti še, da je prav stranka SD glavni krivec za predrag in onesnažujoč projekt TEŠ 6. Šesti blok termoelektrarne v Šoštanju, katerega cena je poskočila s predvidenih 600 milijonov na več kot 1,4 milijarde evrov, se je gradil prav v času vlade Boruta Pahorja, ko je bila SD največja vladna stranka, gre pa za okolje izredno obremenjujoč projekt. V TEŠ 6 namreč kurijo lignit, ki ima v primerjavi s črnim ali rjavim premogom nizko kaloričnost, in posledično se v okolje za enako količino energije spusti veliko več emisij. Prav tako je bila izbrana tehnologija, ki ne omogoča zamenjave goriva.

Največji spomenik ohranjanja okolje Šaleške doline, TEŠ 6. (Foto: STA)

Največji spomenik ohranjanja okolja Šaleške doline, TEŠ 6. (Foto: STA)

Rok Krajnc