Bodo poslanci držali besedo in podprli zakon SDS, ki bo pristrigel peruti korupcijskim škandalom v Študentski organizaciji Slovenije?

Foto: STA

Po mnenju poslanca SDS Žana Mahniča je nujno potrebno uvesti nadzor nad porabo finančnih sredstev Študentske organizacije Slovenije, da se ne bodo ponavljale zgodbe o hudih zlorabah. Z nadzorom porabe finančnih sredstev se ne posega v njeno avtonomijo delovanja.

Poslanke in poslanci zadnji dan redne majske seje obravnavajo novelo zakona o skupnosti študentov, ki so jo pripravili v poslanski skupini SDS, s katero predlagajo, da bi Študentska organizacija Slovenije postala javna oseba javnega prava, s čimer bi bil s strani Računskega sodišča omogočen nadzor nad poslovanjem študentske organizacije. Vsebino sprememb je predstavil poslanec Žan Mahnič.

Oglejte si še: Poglejte, kako študentski funkcionarji že leta kradejo vaš denar!

Mahnič je v predstavitvi zakona dejal, da smo bili v zadnjih mesecih priča številnih zgodb, kaj vse počne Študentska organizacija Slovenije, in na podlagi tega, kar so lahko videli, je predlagatelje iz SDS samo še dodatno utrdilo v prepričanju, da Študentska organizacija Slovenije več kot upravičeno ne uživa takšnega ugleda v javnosti, kot bi ga morala oziroma kot bi si ga neka takšna organizacija zaslužila.

Pravega nadzora nad porabo denarja ni
Veliko je bilo govora o tem, da ni nekega nadzora, da se netransparentno troši denar, ne samo javni denar, pač pa denar, ki ga dijakinje in dijaki, študentke in študenti, prigarajo skozi študentsko delo, pač del koncesnin, ki izhaja iz študentskega dela, polovica tega pride na Študentsko organizacijo Slovenije, kar letno znese med 10 in 12 milijonov evrov. Nadzor, kakršnega imajo, pa je seveda interen. “In tisti, ki ste lahko gledali Tarčo, ste lahko videli, da ko je tam pred kamero stopil glavni nadzornik Študentske organizacije Slovenije, ni znal povedat nič, na osnovno vprašanje o nadzoru, trikrat mu ga je novinarka ponovila, trikrat ni vedel, kaj odgovorit, in zaradi tega smo se v Slovenski demokratski stranki odločili, da vložimo spremembo zakona, ki je danes pred vami, ki bi omogočil nadzor nad poslovanjem Študentske organizacije Slovenije,” je pojasnil poslanec Mahnič.

“Da si bomo na jasnem, mi nikakor ne želimo, da se politika vmešava v delo Študentske organizacije Slovenije. Študentska organizacija Slovenije mora biti avtonomna, kljub temu da vemo približno, katera politika oziroma predstavniki katerih podmladkov Študentsko organizacijo Slovenije vseskozi obvladujejo, ampak danes nima smisla o tem, če bo razprava konstruktivna.”

Po mnenju poslanca SDS je nujno potrebno uvesti nadzor nad porabo finančnih sredstev – in samo to. Čeprav politika po njegovem na nek način še vedno kreira politiko in delo Študentske organizacije Slovenije, s tem ko državna, se pravi, državni organi priredijo oziroma naredijo razpis in seveda ponudijo neke vsebine. In s tem ko se Študentska organizacija Slovenije na ta razpis prijavi, mora prijavit točno takšne vsebine, ki so predmet tega razpisa. Se pravi, če Urad za mladino, recimo – pa to ne velja samo za Študentsko organizacijo, ampak tudi za ostale takšne mladinske organizacije – naredi razpis, kjer je, recimo nekako glavna tematika okolje, potem, če bodo želeli dobiti neka sredstva, se bo Študentska organizacija Slovenije ali kdo drug, moral s to temo tudi ukvarjat, tako da na nek način se tudi kreira ali vsaj usmerja ta politika.

Poslanec SDS Žan Mahnič. (Foto: STA)

Bodo predstavniki strank držali besedo?
Zato Mahnič poudarja, da tudi oni niso za to, da bi politika diktirala, kaj naj Študentska organizacija Slovenije počne, “smo pa za to, da državni organi vršijo nadzor nad porabo sredstev, ki jih dobi Študentska organizacija Slovenije in zato smo pripravili en majhen popravek in sicer, da se v drugem odstavku 3. člena za besedilom “Študentska organizacija Slovenije je pravna oseba” doda še besedna zveza javnega prava.” S tem bodo podvrženi zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, s tem bodo podvrženi nadzoru Računskega sodišča, zakonu o informacijah javnega značaja in tako naprej. 

Mahnič je še dodal, da obstaja velika verjetnost, da bo zakon že v prvem branju potrjen, če bodo predstavniki strank držali besedo. “Potem mislim, da se moramo v drugem branju usesti vsi skupaj in predebatirati, kako to stvar točno formulirati,” je še poudaril.

H. M.