fbpx

Bodo ukrepali prepozno? Kadrovske menjave v le nekaj dneh, za dokument o blaženju draginje energentov in hrane en mesec?!

Delovna skupina za premagovanje prehranske in energetske draginje. SDS: "Ukrepi, ki so jih v obrisih napovedovali posamezni ministri za blažitev energetske in splošne draginje, bodo ob podpori uslužnih in vladi naklonjenih medijev bolj ceneni PR, ljudem pa ne bodo bistveno pomagali."(foto: Ukom)

Poldrugi mesec je že minil od volitev, a se je vlada šele zdaj lotila priprave prvih predlogov ukrepov za blaženje energetske in prehranske draginje, ki tako vztrajno trkata na naša vrata. Pravzaprav so šele oblikovali delovno skupino. So pa zato z vprašanji mediji toliko bolj hitri in, tako povedo v uradu vlade za komuniciranje in na gospodarskem ministrstvu, k obojim na to temo že prihajajo številna novinarska vprašanja. Nanje so odgovorili le z informacijo o včerajšnjem prvem srečanju delovne skupine, a njegovi sklepi za zdaj ne obetajo veliko: pričeli so s pripravo prvih predlogov ukrepov, dokument z rešitvami naj bi pripravili do konca tega meseca. Je bila pa vlada hitra pri povečanju ministrstev in kadrovskih menjavah.

Na vprašanja, kako komentirajo in ali ocenjujejo, da je Golobova vlada prepočasna v svojem ukrepanju ob napovedi hude prehranske in energetske krize ter ali menijo, da je za pripravo načrta ukrepov res potrebna posebna delovna skupina, so nam iz Slovenske demokratske stranke, vodilne v prejšnji vladi, odgovorili: “Koalicijska pogodba je zelo jasna v delih, kjer jemlje ljudem – višji davki. Robert Golob je bil zelo hiter, ko je šlo za nepotrebno povečevanje števila ministrstev. Ta vlada je zelo hitra pri kadrovskih menjavah, tudi tam, kjer ne gre za politične funkcije. Na področjih, kjer gre za ljudi in njihove probleme, pa se jim očitno ne mudi. Tudi ukrepi, ki so jih v obrisih napovedovali posamezni ministri za blažitev energetske in splošne draginje, bodo ob podpori uslužnih in vladi naklonjenih medijev bolj ceneni PR, ljudem pa ne bodo bistveno pomagali.”

Po včerajšnjem prvem srečanju so iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom) poslali naslednje sporočilo za javnost: “Delovna skupina pri predsedniku vlade za blaženje energetske in prehranske draginje se je danes sestala na prvem srečanju in pričela s pripravo prvih predlogov ukrepov. Delovno skupino vodi predsednik vlade, v njej so ministri za gospodarstvo, infrastrukturo, kmetijstvo, delo in finance. Na predlog predsednika vlade se bo oblikoval tudi Strateški svet pri predsedniku vlade za prehransko in energetsko blaginjo, v katerem bodo med drugim sodelovali tudi predstavniki interesnih združenj in strokovnjaki iz področij, ki jih pokriva delovanje strateškega sveta.”

Golob je napovedal, da se bo vlada na visoke cene energentov in hrane odzvala v dveh korakih: najprej z deležniki, na primer trgovci z živili in energenti, s katerimi bi se najprej skušali dogovoriti o delitvi bremen zmanjšanja cenovnega bremena za gospodinjstva in podjetja. Če to ne bo uspešno, so kot drugi korak napovedali cenovno regulacijo. (foto: Pixabay)

O kakšnih vsaj osnutkih predlogih ukrepov za blažitev prehranske in energetske draginje pa skupina ni izrekla še niti besedice. Predsednik vlade Golob je sicer poudaril, da “moramo v kratkem času sprejeti ukrepe, ki bodo ciljno naravnani”. Ter še, da bodo na prehrambeni strani prvi ukrepi zato usmerjeni na področje blaženja draginje, s katerimi se soočajo kmetje, na energetski strani pa na področje pogonskih goriv.

Sicer so dan prej z Ukoma zapisali, kaj se bo dogajalo na tem prvem srečanju, tako so napovedali: “Delovna skupina se bo jutri tudi že prvič sestala in se dogovorila glede vsebinske priprave in terminskega načrta ukrepov ob visokih cenah hrane in energentov. Kot je že napovedal predsednik vlade, bo dokončen dokument z ukrepi za premagovanje prehranske in energetske draginje pripravljen do konca meseca junija. V njem bodo člani delovne skupine predstavili konkretne rešitve, kako breme draginje porazdeliti.”

Dan pred prvim srečanjem je javnost, enako zaradi medijskih pritiskov, s svojimi aktivnostmi seznanilo tudi ministrstvo za gospodarstvo, ki naj bi bilo zadolženo za pripravo okvirnega nabora ukrepov ob visokih cenah hrane in energentov. Pojasnili so: “Obvladovanje draginje je visoka vladna prioriteta, ki se rešuje v tesni koordinaciji s predsednikom vlade in pristojnimi ministrstvi. Strategija vlade je doseči dogovor o obvladovanju draginje skupaj z vsemi ključnimi deležniki v sektorjih prehrane, energentov in surovin. Cilj je doseči dogovor o porazdelitvi bremen vertikalno po celotni verigi deležnikov (proizvajalci, distributerji, trgovina). Ministrstvo v ta namen pripravlja prvo srečanje z deležniki v dogovoru s predsednikom vlade. Ministrstvo pa preučuje tudi vse možnosti ukrepanja v skladu s svojimi pristojnostmi za pripravo rešitev za zaščito potrošnikov, ohranitev konkurenčnosti gospodarstva in izboljšanje preskrbe s ključnimi dobrinami.”

Golob je sicer z nekaterimi ministri napovedal, da se bo vlada na visoke cene energentov in hrane odzvala v dveh korakih: najprej z deležniki, na primer trgovci z živili in energenti, s katerimi bi se najprej skušali dogovoriti o delitvi bremen zmanjšanja cenovnega bremena za gospodinjstva in podjetja. Če to ne bo uspešno, so kot drugi korak napovedali cenovno regulacijo.

Vendar, kot kaže, ne bo šlo prav zlahka, oglasili so se namreč že kmetje. In to kar ostro. Bojijo se nižanja odkupnih cen ter opozarjajo, da nimajo rezerv in da z odkupnimi cenami že dlje časa ne pokrijejo vseh stroškov. Predsednik Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Janez Rebec je povedal, da je njihova prodaja slabša, ko se cena hrane dviguje, in da bo prvi kazalnik za napoved cen žetev pšenice. Predsednik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved pa upa, da jim bo vlada prisluhnila, saj bodo v nasprotnem primeru ukrepali drugače. “Vsekakor se najprej začne pogovor za mizo. Če ne bomo uspešni, bomo pač morali priti s traktorji v Ljubljano,” je opozoril.

Kmetje se bojijo nižanja odkupnih cen ter opozarjajo, da nimajo rezerv in da z odkupnimi cenami že dlje časa ne pokrijejo vseh stroškov. Predsednik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved  upa, da jim bo vlada prisluhnila, saj bodo v nasprotnem primeru ukrepali drugače. “Če ne bomo uspešni pri pogovorih, bomo pač morali priti s traktorji v Ljubljano,” je opozoril. (foto: Pixabay)

Lea Kalc Furlanič/Demokracija