Bodo v Gibanju Svoboda zamenjali Klakočar Zupančičevo?

Foto: STA

Očitno so se izjemno ekscentrične in kontraverzne Urške Klakočar Zupančič naveličali celo v lastni stranki. Po neuradnih informacijah naj bi marsikateri poslanec Gibanja Svoboda imel že krepko čez glavo obnašanje ekscentrične predsednice Državnega zbora RS, ki vzbuja pozornost praktično že vse od vstopa v politiko dalje.

Klakočar Zupančičeva je bila za predsednico DZ sicer izvoljena 13. maja lani, torej nekako tri tedne po volitvah. Na tajnem glasovanju je zanjo glasovalo 55 poslank in poslancev, proti jih je bilo 25. Skupaj je glasovalo 87 poslancev. Njeno kandidaturo je vložilo 53 poslancev s prvopodpisanim predsednikom Gibanja Svoboda Robertom Golobom. Za izvolitev na funkcijo, ki je po protokolu druga najvišja v državi, takoj za predsednikom republike, je potrebnih najmanj 46 glasov. Glede na to, da ima koalicija skupaj 53 glasov (Gibanje Svoboda ima 41 poslancev, SD jih ima sedem, Levica pa pet), sta za Klakočar Zupančičevo najverjetneje glasovala poslanca narodnih manjšin.

Predsednika DZ je seveda mogoče tudi razrešiti, kar določa tudi poslovnik DZ. O razrešitvi se prav tako glasuje tajno, če razrešitev predlaga najmanj deset poslancev. Tako kot pri izvolitvi je tudi pri razrešitvi potrebno najmanj 46 poslancev, torej večina. Ker je postopek glasovanja tajen, ni mogoče ugotoviti, kateri poslanci so glasovani za razrešitev – razen če to seveda povedo sami.

Razlogov za to, da bi bila predsednica DZ razrešena, je sicer več kot dovolj. Njen nedavni bizarni obisk v »jedrni« Afriki v slogu »neuvrščenih«, kjer je posvojila šimpanzinjo in jo poimenovala po sebi, je le vrh ledene gore. Mnoge njene strankarske kolege pa naj bi razjezilo, ker velja Uganda za državo, ki ostro preganja istospolno usmerjene. Kot je znano, je kasneje v Ruandi izrazila zadovoljstvo, ker je tam toliko žensk na vodstvenih položajih. Ob njeno izjavo pa se je obregnil nekdanji minister iz vrst SD Jernej Pikalo. Prav tako tudi ni skrivnost, da so se ohladili tudi odnosi med Klakočar Zupančičevo ter premierjem Robertom Golobom. Nedavno so iz kabineta predsednice DZ tako rekoč nabrcali tudi Andraža Osima, ki je nato odkrito spregovoril o toksičnem vzdušju v stranki.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v Ugandi posvojila šimpanza. (Foto: Twitter)

Medijski zdrsi predsednice DZ
A to še zdaleč ni vse. Poslance GS vse bolj skrbijo številni medijski zdrsi predsednice DZ, saj mediji dobesedno prežijo na njene netaktne izjave, kar se pozna tudi v javnomnenjskem kolapsu Gibanja Svoboda, ki ga je po anketi Mediane že dohitela SDS. Še bolj nevarno pa je, ker se ekscesi Klakočar Zupančičeve, ki očitno ni dorasla svoji funkciji, selijo tudi v tuje medije in tudi na diplomatski parket.

Urška Klakočar Zupančič (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Seveda pa mora biti v parlamentarno proceduro najprej vložen zahtevek za razrešitev sedanje predsednice DZ, kar bi morali storiti opozicijski poslanci, saj se pod to zahtevo poslanci GS zanesljivo ne bodo podpisali – bi pa na tajnem glasovanju morda celo večina od njih glasovala za razrešitev. To seveda pomeni, da Klakočar Zupančičeva od razrešitve naprej ostaja navadna poslanka DZ, poslanci pa nato glasujejo o novem predsedniku DZ. Na ta način bi si tudi največja vladna stranka pilatovsko umila roke. A po naših informacijah se tudi opoziciji s predlogom razrešitve predsednice DZ ne mudi preveč.

Demokracija