fbpx

Bodo v luči rekordnega števila okužb s covidom-19 Möderndorfer, Fajonova in podobni somišljeniki pripravljeni prevzeti odgovornost za vse okužbe, ki jih je njihovo neodgovorno početje povzročilo?

Foto: Twitter/Printscreen

V četrtek smo zabeležili kar 192 novih okužb s covidom-19, kar predstavlja nov neslavni rekord. Vse skupaj pa niti ne čudi toliko glede na to, da smo v zadnjem času priča propagandi samozvanih infektologov tipa Marko Potrč, Tanja Ribič in Werner, ki pozivajo k nenošenju zaščitnih mask. Pri svojih naporih, ki spodbujajo število novih okužb pa iz želje po nabiranju političnih točk ne zaostajajo niti opozicijske stranke, ki se kar ne morejo sprijazniti, da niso več na oblasti. Še posebej sta se angažirali stranki SD in LMŠ. 

V stranki SD so že v času, ko je bila razglašena epidemija, na ves glas vpili, da jim ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom niso povšeči. Ko je prišlo do menjave vodstva, ki je bilo stranki SD blizu, so pričeli na ves glas gnev zlivati na aktualno vlado, ki je morala zaradi neukrepanja Šarčeve vlade, praktično čez noč od formiranja dalje pričeti ukrepati, da bi nadoknadila zamujen čas. Šarčeva vlada je namreč kljub apokaliptičnem dogajanju v sosednji Italiji z Nino Pirnat na čelu poudarjala, kako razloga za paniko ni.

Kljub temu, da so nam celo v tujini priznali, da je naša vlada uspešno omejila širjenje okužb z novim koronavirusom, stranka SD ni zmogla pohval, kaj šele sodelovanja. Skupaj z nevladniki so se pričeli udeleževati protestov, ki so nezakoniti, povrhu pa nevarni, saj zaradi nespoštovanja zaščitnih ukrepov predstavljajo tveganje za javno zdravje. Kljub temu, da je od uvrstitve Hrvaške na seznam rdečih držav, število okužb pričelo sunkovito naraščati, niso pozivali k spoštovanju zaščitnih ukrepov. Šli so celo tako daleč, da so za lastno politično propagando izkoristili otroke potem, ko so s tem tednom pričeli veljati strožji ukrepi pri uporabi mask med poukom v šolah.

Za lastno propagando izkoristili otroke
V svojem propagandnem glasilu so namreč poudarili, da podpirajo poziv ravnateljev za šole brez mask. “Pozivamo, da ukrepe za vrtce in šole oblikuje stroka. Ob epidemiologih tudi pedagogi, socialni delavci, psihologi, praktiki. Zahtevamo jasen in predvidljiv načrt z vključevanjem vseh, ne dekrete iz danes na jutri. Za šolo brez mask,” so bili jasni in to kljub dejstvu, da so številne raziskave razkrile, da so otroci dobri prenašalci virusa, še posebej pogosto ga prenašajo najstniki. Očitno pa stranki SD ni prav malo mar za zdravje staršev otrok in njihovih starih staršev, ki spadajo v rizično skupino.

Kljub temu, da so se Socialni demokrati javno zavzeli za nenošenje zaščitnih mask, niso omahovali z obsodbo ministrice dr. Simone Kustec, ko je na plano prišel spodrsljaj okrog dogodka v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije. Ker jih je zaradi te drže marsikdo okaral, se je preko družabnega omrežja Twitter oglasila vodja Socialnih demokratov evropska poslanka Tanja Fajon in v bran zapisala naslednje: Ne drži, da smo proti nošenju mask. Vztrajamo pa, da morajo vodenje krize prevzeti neodvisni strokovnjaki, oni naj komunicirajo z javnostjo. Ne ministri, ne PV, ali vladni govorec! Dokler covid-19 kdorkoli zlorablja v v politične namene, bo nezaupanje v sprejete ukrepe.”

V SD krivdo prelagajo na vlado
Predsednik vlade Janez Janša je Socialnim demokratom nalil čistega vina in poudaril, da je eden od razlogov za nebrzdano širjenje koronavirusa tudi priložena propaganda skrajno destruktivne stranke SD s satelitom SVIZ Slovenije. “S takšnim poniglavim nastopanjem neposredno ogrožajo več sto tisoč prebivalcev Slovenije,” je bil kritičen. Ker pa očitno Socialni demokrati ne sprejemajo dobro kritike na svoj račun, ni trajalo dolgo, da so se oglasili in svoje ime oprali krivde. Glavni tajnik stranke Dejan Levanič je namreč vso krivdo zvalil na aktualno vlado in jo označil za nesposobno. “Nesposobna vlada, ki ji je očitno situacija ušla iz rok, krivi vse druge za naraščanje okužb. To je posledica političnih odločitev, kar se bo kmalu pokazalo. Točno ste vedeli kaj nas čaka, zato se nehajte sprenevedat, začnite poslušat stroko in naredite ukrepe smiselne,” je izpostavil.

Nezakonitih protestov pa ne podpira samo stranka SD, ampak tudi stranki Levica in LMŠ, ki le stežka skoparita s kritikami na račun aktualne vlade, ko se le pojavi možnost. Kljub temu, da je stranka LMŠ tista, ki je med najbolj odgovornimi, da država ni pravočasno sprejela ukrepov, v stranki kar niso mogli iz svoje kože, da ne bi vse odgovornosti preložili iz svojih pleč. Namesto, da bi v LMŠ sprejeli povabilo k sodelovanju in skupaj z vlado pripomogli k sprejemanju ukrepov, ki so v korist državljanov, smo vseskozi lahko poslušali le kritike. Najprej jih je motilo, zakaj so tako ostri ukrepi, nato jih je motilo, čemu ni razglašena epidemija.
Stranka LMŠ ima za svoje drugačna merila
Nedavno smo lahko videli, kako je prvak LMŠ Marjan Šarec ravno tako kot Fajonova okrcal ministrico Kustec zaradi nenošenja maske ob omizju na dobrodelni prireditvi medtem, ko imajo v svojih vrstah poslanca Janija Möderndorferja, ki se je na vse pretege upiral nošenju zaščitne maske v Državnem zboru RS, vse dokler te niso postale obvezne. Do svojega poslanca seveda Šarec ni bil kritičen, čeprav bi naj ravno poslanci predstavljali vzgled državljanom. Glede na to, da se je tudi sam Šarec med obiskom protivladnih protestnikov požvižgal na zaščitne ukrepe, vse skupaj ne čudi.

S svojim nepremišljenim obnašanjem opozicijski poslanci prispevajo k širjenju okužb, namesto, da bi predstavljali zgled in pozivali k odgovornemu obnašanju državljank in državljanov. Javno zdravje je namreč v interesu vseh. Bodo Möderndorfer, Fajonova in podobni somišljeniki pripravljeni prevzeti odgovornost za vse smrti, ki jih je njihovo neodgovorno početje povzročilo, tudi  ko so med drugim podpirali neprijavljene protivladne proteste?
Nina Žoher