fbpx

V SAB niso sprejeli ponujene roke sodelovanja z vlado

Alenka Bratušek (Foto: STA)

Vlada je vsem opozicijskim strankam ponudila roko sodelovanja pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije, podpis pa so kategorično že zavrnili v LMŠ, SD in Levici. K trojici zavračanja se je nedavno pridružila tudi SAB, kjer so na izvršilnem odboru stranke soglasno odločili, da ponujene roke sodelovanja ne sprejmejo. K sodelovanju so pristali v opozicijski Slovenski nacionalni stranki. Javnost sicer bolj nagrajuje stranke, naklonjene povezovanju in kaznuje razdiralne stranke.

Kot je po današnji seji poslanske skupine pojasnila poslanka SAB Maša Kociper, poslanci podpisu sporazuma niso naklonjeni, a glede na strankina pravila odločitev o takih stvareh sprejema izvršni odbor. Ta je danes soglasno podprl predlog predsednice stranke Alenke Bratušek, da ne podpišejo sporazuma o sodelovanju z vlado Janeza Janše.

Sodelovanju s koalicijo pa so naklonjeni v najmanjši opozicijski stranki SNS. Kot je danes napovedal predsednik stranke Zmago Jelinčič Plemeniti, bodo sporazum podpisali, saj so konstruktivna stranka in delajo za državo. Sodelovanja s koalicijo ne bodo pogojevali, bodo pa dajali dobre predloge in pokazali na napake, ki jih je treba popraviti. Slovenska nacionalna stranka je pokazala svojo pripravljenost pri sodelovanju.

Alenka Bratušek je prst za razpad prejšnje vlade uperila v delovanje Luke Mesca in Marjana Šarca
Bratuškova kljub svoji kritičnosti do trenutne vlade premore toliko samorefleksije in se sama zaveda, zakaj je pristala v opoziciji. To je jasno povedala v pogovoru z opozicijo prejšnji četrtek na RTV Slovenija. Čistega vina pa je nalila glavnima krivcema za propad Šarčeve vlade, koordinatorju Levice Luki Mescu in nekdanjemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

“Prej ste spraševala, kdaj se je naredil prelom,” je začela Bratuškova. “Zame, za stranko SAB se je prelom naredil, ko je Janez Janša sestavil vlado. Ampak roko na srce, je treba povedati, da je to vlado dobil tako rekoč kot darilo. Levica nam je odtegnila podporo – edini levi možni opciji, ki smo jo po težkih mukah in trdih pogajanjih sestavili. Potem se je pa še gospod Šarec odločil in odstopil,” je povedala Bratuškova.

Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Luka Mesec (posnetek zaslona: RTV Slovenija)

Janša je v pogovorni oddaji povedal, da bo sporazum zaživel, če se bosta vsaj dve stranki iz opozicije odločili, da sodelujeta. Sam je optimističen. Po njegovih besedah imajo tudi priložnost, da s skupnimi močmi vlada in opozicija sprejmeta nujno potrebne zakone. “Zakoni, ki so ključni, da Slovenija čim prej premaga krizo in se postorijo zadeve, ki so čakale mnogo let. Vlada si ne domišlja, da vse ve. Tudi v opoziciji so ljudje, ki kaj vedo,” se je o sodelovanju z opozicijo izjasnil Janša.

Luka Perš