fbpx

Rodbina Repovž-Lucu ne obvladuje le medijev; upe polagajo v mlado generacijo, ki bo prevzela ekstremno Levico

Lenart Žavbi, njegov polbrat in urednik Mladine Repovž in njun oče Aleksander Lucu.

Levica ima pripravljene nove bodoče upe, ki se bodo borili proti vsemu, kar ni levo in ohranjali zatečeno stanje brez potrebnih družbenih sprememb. Eden izmed takšnih rekrutov, v katerega še posebej polagajo svoje upe, je Lenart Žavbi, sekretar stranke Levica Ljubljana, in kot mu pravijo, mladinski politik. Ni pa to le mlad politolog, ki se je izučil na FDV-ju, ampak ga je Levica rekrutirala tudi zato, ker izhaja iz “novinarske dinastije”, povezane z rodbino Repovž. Lenart je namreč sin Alenke Žavbi in novinarja Nedeljskega dnevnika Aleksandra Lucuja. Je pa tudi polbrat Grege Repovža, sela globoke države, urednika Mladine. Njegov očim je Janko Lorenci, ki je tudi kolumnist Mladine in bivši urednik Sobotne priloge Dela. Ni pa to konec dolgega sistema njegovih povezav, ki ustvarjajo leve medije. Se še kdo sprašuje, le zakaj je Lenart Žavbi bodoči up Levice?

Lenart Žavbi namreč prihaja iz “pravoverne” novinarske družine. Njegova mama je Alenka Žavbi, oče pa Aleksander Lucu, razvpiti novinar, ki v Nedeljskem dnevniku in Dnevniku piše o političnem stanju v Sloveniji. Vsaka njegova kolumna je nova mala bomba, ki “razkriva afere” iz ozadja, sklicuje pa se na “vire blizu uradnim”. Leta 2018 je v Nedeljskem dnevniku celo zapisal “zaupno smo dobili namreč namig, da bi leta 2022 položaj predsednika vlade zanimal sedanjega predsednika Uefe Aleksandra Čeferina. Tako namreč mediji kreirajo politiko in vanjo potiskajo nove obraze. Ni čudno, da Lucu velja tudi za Kučanovega “hišnega novinarja”.

Lenart Žavbi je aktiven član Levice, ki je zavzeto zbiral podpise za pobudo za referendum o noveli zakona o izvrševanju proračuna za financiranje Slovenske vojske. Zbiral pa je podpise tudi za referendum o zakonu o vodah. Z obema pobudama za referendum je Levica izigrala ljudi in se šla klasično politikanstvo. Poleg aktivizma v sami stranki pa je bil nekajkrat tudi gost na RTV Slovenija v Oddaji Moje mnenje, kjer je poleg drugih tudi sam komentiral aktualno dogajanje.

Lenart Žavbi zbira podpise za referendum (Foto: Twitter)

Vendar pa lovke rodbine Repovž in Lenarta Žavbija segajo še mnogo dlje. Žavbijev oče Lucu ima z nekdanjo partnerico Mijo Repovž, prav tako nekdanjo novinarko Dela, sina Grego Repovža, urednika Mladine, preko katerega strici iz ozadja oziroma globoka država “posreduje svoja sporočila” ljudem. Repovž je znan po tem, da napada desne politike in nad njimi izživlja svoj gnev s pisanjem. Mija Repovž, ki si je kariero zgradila na partijskih poznanstvih je sedanja partnerka Janka Lorencija, ki je potemtakem očim Repovža. Ta je sedaj kolumnist Mladine (mu je Repovž uredil službo), bil pa je tudi urednik Sobotne priloge časnika Delo. Tam je med drugim napadal sodnika ddr. Klemna Jakliča, ga označil za podpornika skrajne politike, “janšista” in vlekel vzporednice med Miloševićem in Janšo. Pri tem je, kot v starih časih Udbe in Kosa, iskal še druge “sovražnike naroda”.

Lorenci in Kučan. Slika pove več kot tisoč besed. (Foto: STA)

Sistem medijskih povezav
Aleksander Lucu ni le oče Lenartu Žavbiju, ampak tudi Tini in Jaki Lucu, ki prav tako sovražita vse, kar ni ekstremno levo. Tina Lucu je bila namreč urednica revije za ženske Liza, kjer je komentirala tudi novinarje Nova24TV. Tako je na svojem Twitter profilu zapisala: “Sam novinarji na Nova24 tv pa izgledajo, kot da jih ima nekdo s ketnami v kleti zaprte, in jih samo za branje poročil spusti v zgornje nadstropje.” Pozneje je pod svoj komentar še zapisala: “Tud čist zmečkano obleko morajo met in ženskam mora šminka silit čez ustnice.” Odločila se je soditi druge, čeprav očitno sama nase ne da kaj prav dosti veliko.

Morda je slika naslednjega: 1 oseba

Tina Lucu (Foto: FB)

V “novinarsko dinastijo” spada tudi Jaka Lucu, ki je bil nekaj časa športni urednik Poleta. Predvsem znan pa je po svojem obračunavanju z Radom Pezdirjem, ki mu je očital, da je dokumentacijo o vzporedni udbovski ekonomiji, s katero je povezal nekdanjega funkcionarja Udbe Nika Kavčiča.

Zakaj je torej Lenart Žavbi, ki izhaja iz dolgoletne novinarske družine, bodoči up stranke Levice? Vse kaže na to, da si širijo vezi, poznanstva in da si želijo medse rekrutirati takšne, s katerimi bi lahko še bolj obvladovali medije.

Anita Gužvič