fbpx

“Bogovi” z RTV Slovenija so padli na glavo, zavajanju ni videti konca! Stranki DeSUS kljub zgolj 3,4 odstotka glasov namenili kar 5 sedežev v parlamentu!?

Javna hiša RTV Slovenija očitno ne zmore brez pristranskega poročanja. Kdor si je namreč v nedeljo ogledal informativno oddajo Dnevnik, se je lahko ob poročanju glede izsledkov javnomnenjske raziskave o priljubljenosti parlamentarnih strank prepričal, da si javna hiša po svoje interpretira Ustavo Republike Slovenije, saj so stranki DeSUS kar pripisali sedeže v parlamentu na podlagi le 3,4-odstotne podpore, čeprav za vstop v Državni zbor RS velja štiriodstotni volilni prag.

Novinarka Nuša Baranja je interpretacijo rezultatov ankete agencije Ninamedia, ki jo je ta izvedla med 9. in 11. julijem, pričela z informacijo, da naj bi vlada Marjana Šarca še naprej uživala veliko naklonjenost javnosti. Nato pa je nadaljevala z naštevanjem podatkov, kolikšno podporo bi dobile politične stranke, če bi bile volitve v nedeljo. Listi Marjana Šarca (LMŠ) je pripisala 21,2-odstotno podporo, Slovenski demokratski stranki (SDS) 17,7-odstotno podporo, Socialnim demokratom (SD) 10-odstotno podporo, Levici 6,1-odstotno podporo in Novi Sloveniji – Krščanskim demokratom (NSi) 5,4-odstotno podporo.

Med naštevanjem strank, ki so se po priljubljenosti znašle na samem repu, je Baranja povedala, da je Demokratični stranki upokojencev Slovenije (DeSUS) pripadla 3,4-odsotna podpora, Slovenski nacionalni stranki (SNS) 1,9-odstotna podpora, Slovenski ljudski stranki (SLS) 1,6-odstotna podpora, Stranki Alenke Bratušek (SAB) 1,1-odstotna podpora in Stranki modernega centra (SMC) 1-odstotna podpora. Nato pa so na RTV Slovenija število prejetih glasov projicirali na sedeže, ki bi jih bi bile stranke deležne v Državnem zboru RS. Stranki LMŠ so namenili 29 sedežev, stranki SDS 25 sedežev, stranki SD 14 sedežev, Levici 8 sedežev, NSi 7 sedežev, DeSUS 5 sedežev in manjšinama 2 sedeža.

Foto: Printscreen

Kako je mogoče, da so stranki obrambnega ministra Karla Erjavca namenili 5 sedežev, če pa je ta dosegla le 3,4 odstotka glasov vprašanih? 80. člen Ustave Republike Slovenije je namreč več kot jasen in navaja: “Poslanci, razen poslancev narodnih skupnosti, se volijo po načelu sorazmernega predstavništva ob štiriodstotnem volilnem pragu za vstop v državni zbor, pri čemer imajo volivci odločilen vpliv na dodelitev mandatov kandidatom.” Ni treba biti poseben matematik, da človek opazi, da je razlika med 3,4 in 4, ter da je 3,4 manj kot 4. Stranki DeSUS tako ni mogoče namenjati sedežev, saj ta po njihovi javnomnenjski raziskavi  sploh ni dosegla volilnega praga!

Na delu podporniki Erjavca?
Glede na to, da so na nacionalki tako kadrovsko kot tudi finančno podkovani, je težko verjeti, da je prišlo le do napake. Ima morda Erjavec svoje ljudi na nacionalki, da mu poskušajo dvigati podporo? Dejstvo je, da je Erjavec politično mrtev, kar kaže tudi dejstvo, da ni bil izvoljen za poslanca na zadnjih državnozborskih volitvah, čeprav so ga ob interpelaciji za las rešili  koalicijski poslanci. Splošno znano namreč je, da je Erjavec vedno zraven, a ni nikoli ničesar kriv. Glede na to, da je daleč od realizacije obljube pokojnine v višini 1.000 evrov, ni nič čudnega, da imajo ljudje dovolj laži, kako naj bi se DeSUS zavzeto zavzemal za upokojence. Ta “napakica” vsekakor ne čudi, glede na to, da je nacionalka pri poročanju izrazito promigrantsko in provladno usmerjena, in to kljub temu, da so jo primorana financirati vsa slovenska gospodinjstva. Težko je verjeti, da bi do takšne napake prišlo, če bi bil namesto o stranki DeSUS govor o stranki SDS.

Foto: STA

Človek se na tem mestu upravičeno vpraša, kdaj bo pričela nacionalka nepristransko poročati in s tem slediti napisanemu pravilniku o poklicnih standardih, na podlagi katerega naj bi sledila natančnosti, nepristranskosti, preverjanju dejstev, verodostojnosti, odgovornosti in neodvisnosti. “Napake”, kot je ta, upravičeno zbujajo občutek neverodostojnosti, kar ni prav glede na to, da jo financirajo vsa gospodinjstva. Je pričakovati, da bodo na RTV Slovenija objavili opravičilo zaradi napake – ali pa do napake le ni prišlo in je bila na delu cenzura? RTV Slovenija se le mora zavedati, da je ustava najvišji splošni akt, s katerim država predpiše splošna načela in oblike svoje politične in družbene ureditve, zato je njeno poznavanje nujno.

Hana Murn