“Bogovi” z RTV Slovenija so padli na glavo, zavajanju ni videti konca! Stranki DeSUS kljub zgolj 3,4 odstotka glasov namenili kar 5 sedežev v parlamentu!?

Javna hiša RTV Slovenija očitno ne zmore brez pristranskega poročanja. Kdor si je namreč v nedeljo ogledal informativno oddajo Dnevnik, se je lahko ob poročanju glede izsledkov javnomnenjske raziskave o priljubljenosti parlamentarnih strank prepričal, da si javna hiša po svoje interpretira Ustavo Republike Slovenije, saj so stranki DeSUS kar pripisali sedeže v parlamentu na podlagi le 3,4-odstotne podpore, čeprav za vstop v Državni zbor RS velja štiriodstotni volilni prag.

Novinarka Nuša Baranja je interpretacijo rezultatov ankete agencije Ninamedia, ki jo je ta izvedla med 9. in 11. julijem, pričela z informacijo, da naj bi vlada Marjana Šarca še naprej uživala veliko naklonjenost javnosti. Nato pa je nadaljevala z naštevanjem podatkov, kolikšno podporo bi dobile politične stranke, če bi bile volitve v nedeljo. Listi Marjana Šarca (LMŠ) je pripisala 21,2-odstotno podporo, Slovenski demokratski stranki (SDS) 17,7-odstotno podporo, Socialnim demokratom (SD) 10-odstotno podporo, Levici 6,1-odstotno podporo in Novi Sloveniji – Krščanskim demokratom (NSi) 5,4-odstotno podporo.

Med naštevanjem strank, ki so se po priljubljenosti znašle na samem repu, je Baranja povedala, da je Demokratični stranki upokojencev Slovenije (DeSUS) pripadla 3,4-odsotna podpora, Slovenski nacionalni stranki (SNS) 1,9-odstotna podpora, Slovenski ljudski stranki (SLS) 1,6-odstotna podpora, Stranki Alenke Bratušek (SAB) 1,1-odstotna podpora in Stranki modernega centra (SMC) 1-odstotna podpora. Nato pa so na RTV Slovenija število prejetih glasov projicirali na sedeže, ki bi jih bi bile stranke deležne v Državnem zboru RS. Stranki LMŠ so namenili 29 sedežev, stranki SDS 25 sedežev, stranki SD 14 sedežev, Levici 8 sedežev, NSi 7 sedežev, DeSUS 5 sedežev in manjšinama 2 sedeža.

Foto: Printscreen

Kako je mogoče, da so stranki obrambnega ministra Karla Erjavca namenili 5 sedežev, če pa je ta dosegla le 3,4 odstotka glasov vprašanih? 80. člen Ustave Republike Slovenije je namreč več kot jasen in navaja: “Poslanci, razen poslancev narodnih skupnosti, se volijo po načelu sorazmernega predstavništva ob štiriodstotnem volilnem pragu za vstop v državni zbor, pri čemer imajo volivci odločilen vpliv na dodelitev mandatov kandidatom.” Ni treba biti poseben matematik, da človek opazi, da je razlika med 3,4 in 4, ter da je 3,4 manj kot 4. Stranki DeSUS tako ni mogoče namenjati sedežev, saj ta po njihovi javnomnenjski raziskavi  sploh ni dosegla volilnega praga!

Na delu podporniki Erjavca?
Glede na to, da so na nacionalki tako kadrovsko kot tudi finančno podkovani, je težko verjeti, da je prišlo le do napake. Ima morda Erjavec svoje ljudi na nacionalki, da mu poskušajo dvigati podporo? Dejstvo je, da je Erjavec politično mrtev, kar kaže tudi dejstvo, da ni bil izvoljen za poslanca na zadnjih državnozborskih volitvah, čeprav so ga ob interpelaciji za las rešili  koalicijski poslanci. Splošno znano namreč je, da je Erjavec vedno zraven, a ni nikoli ničesar kriv. Glede na to, da je daleč od realizacije obljube pokojnine v višini 1.000 evrov, ni nič čudnega, da imajo ljudje dovolj laži, kako naj bi se DeSUS zavzeto zavzemal za upokojence. Ta “napakica” vsekakor ne čudi, glede na to, da je nacionalka pri poročanju izrazito promigrantsko in provladno usmerjena, in to kljub temu, da so jo primorana financirati vsa slovenska gospodinjstva. Težko je verjeti, da bi do takšne napake prišlo, če bi bil namesto o stranki DeSUS govor o stranki SDS.

Foto: STA

Človek se na tem mestu upravičeno vpraša, kdaj bo pričela nacionalka nepristransko poročati in s tem slediti napisanemu pravilniku o poklicnih standardih, na podlagi katerega naj bi sledila natančnosti, nepristranskosti, preverjanju dejstev, verodostojnosti, odgovornosti in neodvisnosti. “Napake”, kot je ta, upravičeno zbujajo občutek neverodostojnosti, kar ni prav glede na to, da jo financirajo vsa gospodinjstva. Je pričakovati, da bodo na RTV Slovenija objavili opravičilo zaradi napake – ali pa do napake le ni prišlo in je bila na delu cenzura? RTV Slovenija se le mora zavedati, da je ustava najvišji splošni akt, s katerim država predpiše splošna načela in oblike svoje politične in družbene ureditve, zato je njeno poznavanje nujno.

Hana Murn

 • šmentanamuha

  Karl se torej dila s Kučanom, kako bojo zbrcali Alenko iz parlamenta ali ji vsaj uničili stranko, zatop da Desus ostane..

 • Stric iz ozadja

  Seveda dobi 5 sedezev, ce so pa preracunali le opredeljene, ce ne bi bila ne vem/ne bi volil/ne zelim odgovoriti najvecja stranka v parlamentu. Na anketah ta moznost je, na volitvah je ni. Tudi vi ste preracunavali procente samo opredeljenih in je razlika med SDS/SLS in SD narasla iz 7% na 15%.

  https://nova24tv.si/slovenija/politika/javnomnenjska-raziskava-skupna-lista-sds-in-sls-se-je-izkazala-za-zmagovito/

 • montyamp

  To je preizkušen Stalinov sistem .
  Partijske hlapce bo na koncu volilo 110 % upravičencev .

 • Antonius

  Če bi na današnji da pred 25 leti Shoemaker-Levyev komet padel na *javno hišo* RtvS, Kučanovi ne bi zmagali na nobenih volitvah.

  • Miro Jereb

   Pa če bi sedaj padel tudi ne bi bilo slabo…

 • branči

  politično truplo vedno rabi dva sedeža!e je že kdo videl sedečega penzionista, večinoma so v ležečem stanju!

 • Surla

  Brez Desusa ni Slovenije!Kako to težko razumete!Neverjetno!

  • lili pili

   Upokojencev je preko 600.000

   • laura

    ….in dobijo mesečno 600 miljonov obljubljene penzije? To ne, pač pa bodo drugi mesec namesto jurja penzije dobili priznanje Palestine. Tako altruističnih upokojencev ni nikjer na svetu….

    • lili pili

     Koliko so delali toliko dobijo, zadnji zakon o upokojevanju pa je sprejela zadnja janseva vlada in je odmerne koeficiente znizal za moske na 57%.

     Hvala sds, hvala jajo za sramotne penzije..

 • IZBIRA

  RTV kloaka, svetovnega formata. Lahko ji parira samo TV Demokrátična ljúdska repúblika Korêja (Severna Koreja), Brez heca. Če nebi bilo res bi bilo še smešno.

  • lili pili

   Si pa res bebec da ne razumes kako je do tega preracuna prislo..

   • IZBIRA

    Propaganda – Severna Koreja!!!! Samo da so Korejci rumena rasa, na RTV pa večinsko bela . Pa oblačijo se za enkrat še po zahodnih standardih.

    • lili pili

     Nora tv namesto da bi sirila resnicne vesti pa se kot papagaj oklepa samo migrantov, ene ankete pa sploh ne znajo razlozit….

     • IZBIRA

      Nočejo, zavestno in namerno. So ideoloska RTV.
      pridevnik javna, je žalitev za džavljane.

     • lili pili

      Drzavljanov kot ste vi je v slo.max 220.000, toliko je bilo volivcev sds. Ste manjsina in tega se boste morali navaditi.

     • IZBIRA

      Tvoja diktatorska izjava potrjuje moje trditve,da je v Sloveniji na oblasti komunisticna morilska klika ZKS, ki je vecini oprala mozgane, kot tebi
      Vrjamem da ti je edina skrb kot priviligirancu, udelezbe na partizanskih mitingih.

     • lili pili

      Gledam samo rezultate volitev, nic pranja, a tebi so pa rekli da vas je najmanj milion, ohohoo

     • Harigast

      bebo bebo bebo a rabiš ropotulju. Govoreča glava ki ne zna brati rezultatov volitev. Kdo pa ste VI ki mniste SDS skupek peiokolanaških strank in čefurjev kar se mi zdi da si tudi ti Crkni

     • lili pili

      Znani evropski institut je analiziro glupo sds maso in prisel do zakljucka, da je ta glupa masa uporabna samo kot bio masa.

      Juhuuu

     • Harigast

      idiot in kdo ste vi ki ste kao večina?odjebi,ker bo hitro eden manj idiot rdeči

 • rubec

  So stara mati oni dan brskali po tablici od kdaj imamo Erjavca. Od 350 kolikor ji poštar Korl vsa ta leta na mizo prešteje penziona, pa vse do jurja pravijo, bodo nekoga spravili na sodnijo. Al pošto al pa mene, ker da je že njen sin imel dolge prste, kri pa da ni voda. Šele pozno zvečer, ko je merlot, ki so ga žlampali čez dan popustil, so se za silo umirili. Samo za silo, saj je bilo iz kamre ko so ugašali luč še vedno slišati jamranje: ena kurba mi krade.

  • trumpet2018

   hehehe

 • Andrej

  Kahl je kampeljc za dva. 7 sedežev bi mu morali dati. Saj tudi zdaj niti za poslanca ni bil izvoljen, pa je minister.

 • Janez Kranjski

  Člane DESUS-a drži skupaj medsebojno spolno občevanje.

 • Van Der Waals

  LEVIČARJI SO V VELIKI PREDNOSOTI PO SEŠTEVKU GLASOV!

 • Darko

  Cerar postal premier…3 mesce nazaj nihče ni slišal zanj. Alenka Bratovšek premierka 3 mesce nazaj nihče ni slišal za njo, Šarec premier 3 mesca nazaj nihče slišal zanj. Edino mogoče v komunistični Sloveniji.

  • Philip Morris

   hehehe, še vedno so ljudje tisti, ki volijo, če bi se komisarček JJ umaknil v ozadje bi marsikdo od njih volil SDS…..tako pa SDS deluje kot ena najbolj komunjarskih strank…

   • branči

    ti bi volil miki miško, če je prav rdeča ! pljuvajo po zveru in ostalih SDS poslancih v EU, a ti misliš, da tista “hate SDS” misli kaj drugačć kot ti?”

    • Philip Morris

     zver je vreden toliko, kot njegov primek…NIČ, ostali so pa temu primerni..VSI NESPOSOBNEŽI…skriti pod krila stranke, evropske in slovenske….

   • lojze

    “hehehe” je signal za pozorno psihiatrično opazovanje. Potrebno je tudi ugotoviti količino maliganov in beg belih miši. Je pa signifikantno poimenovanje komentatorja, kot poveličanje in zveličanje multiple osebnosti……….etc. etc.

    • Philip Morris

     hehehe…posvetuj se s svojim zdravnikom…

 • lili pili

  Ja ankete je potrebno znati brati in razumeti.

  V konkretnem primeru, bi na volitvah za desus glasovalo 3,4%, na volisca pa bi prislo 50% volivcev zato bi koncni rezultat te in vseh drugih strank bi skoraj enkrat boljsi, zato bi v tem primeru desus presegel 5% prisel v parlament…

  Cudno da ta novinar tega ne razume….

  • sveta preproščina

   Saj na tem mediju ni novinarjev – samo agitatorski pisuni. s precej betežnim znanjem slovenščine.

   Kar pa je tipično za novi rod domoljupcev.

   • laura

    Novinarji na Novi pišejo za ljudi in ne za neizobražene komarje v kratkih hlačah.
    Slovenci poznamo domoljube in ne domoljubcev. Oboji pa vsebuje črko b in ne p. ..B ! Kot butelj, bumbar, bebebc ali boljševik. Preproščina,, bo v drugo šlo ?

   • lili pili

    Nekateri se slovenci niso, samo da znajo ponavljat, migrant, migrant, komunist, komunist….

 • lili pili

  Sls pa po nobenih kriterijih ne pride v parlament….. vazno da je prisla u eu parlament, hvala ti jajoooo

 • trumpet2018

  žal si tega lažnivega dreka nisem ogledal, ker ne ne spremljam fake news medijev. namenjate jim preveč pozornosti, niso vredni tega, pa gledanost imajo tako na nuli, kdo se bo z njimi ukvarjal…..

 • lambizer

  Če bi želeli zavajati, bi tudi pri % podpore zavajali!

 • Beli Sneg

  Ste pozabil. Desus je zdaj Šoltes. In murgeljparkelj je naročil, da ga je treba spet dvignit na lestvici. In presstitucija temu sledi.

 • Viktorh

  Tako je naročila Mutti

 • kokobily

  RTV Slovenija se le mora zavedati, da je ustava najvišji splošni akt, s katerim DRŽAVA predpiše splošna načela in oblike svoje politične in družbene ureditve, zato je njeno poznavanje nujno.
  *******************
  V popolnosti se strinjam z navedbami v objavljenem, tole pišem samo zaradi šolsko preplonkane navedbe na koncu.
  Zdi se mi pomembno razumeti, da je USTAVA kot temelni akt države dejansko NAD državo. Z ustavo (v SLO) je dva miliona duš izrazilo svojo voljo, ki se v NULTEM členu glasi ” nas dva miliona duš se je odločilo, da…” Pomeni, ni država ta, ki je zapisala osnovna pravila obnašanja v njej (državi), ampak se je ljudstvo v izrazu svoje svobodne volje odločilo. da zasnuje državo. Pomeni, najprej VOLJA LJUDSTVA, kot posledica te, pa nastanek (takšne) države. Pomembno je ločiti kuro in jajce. Tukaj se ve, da kura znese jajce (državo). Zakaj je tole pomembno ? Ustavno sodišče je potemtakem BRANILEC volje ljustva, ne pa branilec državnih inštitucij (vlade, parlamenta, sodstva, +++). Ustavnemu sodišču se ne ugovarja ! Ko govorimo o USTAVI, ne govorimo o pravnem aktu (magari je v tej obliki materijaliziran), ampak o volji ljudata. O tistem NUTEM členu .. ” NAS DVA MILONA DUŠ JE ODLOČILO, DA …”

 • IZBIRA

  Če je kaj pameti pri ljudeh, potem mora lažna propaganda iz RTV “SLOVENIJA” s katero podporajo Erjavcu učinkovati na njihravno nasprotno.
  Isto velja za vse ostale ljubljence RTV “SLOVENIJA” . Preprosto, tako vemo kdo je kdo. Bolj nekoga forsirajo bolj moramo biti previdni.

 • IZBIRA

  RTV “SLO” politični programi in še kakšni drugi (npr. kulturni, zabavni… ker tam vse mešajo s politiko), so odlični kot detektor partijskih kadrov (beri lumpenhumanistov lumpenmoralistov…). Samo pogledaš goste, komentatorje ipd. v njihovih oddajah. In jih maš kot na pladnju postrežene.

 • Anton

  volitve bodo pokazale realno sliko pa, če se ves NAŠ (beri režimski mediji!) medijski ustroj obrne na glavo in verjamem, au contraire, sem trdno prepričan, da bo v prihodnjih volitvah SDS izšla kot zmagovalka kot do sedaj in prav je temu tako.

  sarkazem press

 • kralj matjaž

  Nova24 pomislite preden skočite.
  Upoštevajte glasove ne vem in ne grem na volitve. Torej razdelitev se dela na nekje 60% volilno udeležbo. kar pomeni, da če odštejemo ne vem in ne grem, Desus preseže parlamentarni prag.

  • antimur

   Si pravi prototip kučanistične bande, samo neka nakladanja, predvidevanja, spletkarjenja, laži n neizmerne hudobije. Vse slabe lastnosti, kar jih je mogoče, imate Kučanovi podrepniki, nimate pa poštenja, pameti, predvsem pa domoljubja. Ste prave stakle zveri.

   • kralj matjaž

    Pomisli preden skočiš.
    Lej SDS ima 17,7% podporo, če to pomnožiš z 88 sedeži je to 15,5 sedežev. Torej ja, moj komentar je pravilen, ti pa malo začni razmišljat in ne skočit na prvo žogo. Bo šlo?

 • antimur

  Bolje , da ta kučanistična banda iz rdeče kučanistične RTV začne poročati po resnici, v nasprotnem bomo primorani mi priškrniti parklje barabam in izdajalcem kot je ta proruski zmešanec Erjavec.
  P.S.: Najbolje je to Kučanovo in rdečezvezdaško medijsko sranje porušiti in na novo postaviti izven okupirane Ljubljane, večino zaposlenih pa odgnati na prisilno delo.

 • stajerc5

  Levaki, a se vam je ze cisto sfuzlalo!??? “…koliko bi jih reklo; ne vem in ne grem na volitve…”, anketa je anketa in BASTA!!! V vseh normalnih drzavah bi se zamenjalo kompletno vodstvo, po taksni ocitni politicni manipulaciji, ki si jo je privoscila HanzaTV!
  Kaj bo, se bo enkrat pokazalo, ko bo tako dalec in nic prej!!! Tisto o “CE-bi”, poznate ze iz NOB, ko bi zmagali, ce ne bi bezali!
  Menina planina: Sad te vidim, sad te ne vidim…., ahahahahaaaa.

 • Franc Šink

  Gledanje RTV Slovenija in gledanje sonca z prostimi očmi je lahko zelo nevarno.
  Pri gledanju sonca lahko postaneš slep, pri gledanju RTV Slovenija in njenih informativnih oddaj pa neumen.

 • Imperial Commando

  Koliko je ta anketa verodostojna pove že dejstvo, da so na kurah komentarji zaklenjeni, na rtv pa komentarji izginjajo sto na uro. Ponavadi se je pod tako novico jih tam nabralo vsaj 400-500, zaj so komaj na 200. Dobr vejo, da lažejo! Kurbe levofašistične pokvarjene.

 • Common Sense

  Kdo gleda in placuje RTV? Jaz ze od leta 1996 ne. Problem solved.

 • me

  STROKA LEVUHARJEV

 • Olga101

  Kucan- goebelsovega agitpropa ne gledam! Vsem je jasno, kako in kje nastanejo take “ankete”! Če bomo hoteli poštene volitve, bomo morali poleg spremembe volilne zakonodaje, zamenjati tudi večnega Vučka, Hanzi pa zakodirati in nehati plačevati!

  • Janko Gedlicka

   In kdo je Vučko?

   • rrrrr

    Vučko, bivši član proslulega Drtyjeve (Drnovškove) plenilske LDS tolpe je danes šef volilne komisije. ali kot bi rekel V.I.Lenin: ne zmaga tisti, ki dobi volitve temveč tisti, ki šteje glasove.

    • Janko Gedlicka

     Hvala za kratko in jasno pojasnilo.
     Po vaši razlagi domnevam, da Vučko soglàša z Leninom.

 • Janko Gedlicka

  Mislim, da bi si SDS lahko privošcila evidenco takšne RTV – jevske prostitucije. Kmalu bi se je nabralo “malo morje”. Samo zapisovali bi jo na seznam s konkretnimi podatki kdo, kaj, kdaj in kje – ne neugotovljenega dne na neugotvljen način. Ta seznam bi bil odlična podlaga za ugovor drugorazrednežev proti placilu RTV prispevka ter njihovo združitev v skupinski nasprotni tožbi na plačilo škode zaradi kriminalnih dezinormacij, ko RTV naklepno krši ustavno pravico do informiranosti.
  In ali bi kaj škodilo, ko bi si s tem nabrala politične točke. Vsi bi bili “cufridni”.

  • Antonius

   Odličen predlog, pisno ga posredujte prek njihove spletne strani v SDS.
   https://www.sds.si/

   • Janko Gedlicka

    Si moram zrediti računalnik. Nov je, pa nisem zadosti maherja. Računam, da bova naslednji teden z njim “marš perajt”. Tipkam kar po telefonu.
    Če se vam zdi, pa vi prepošljite moj komentar. Meni ga ne uspe.
    Lep pozdrav!

    • Antonius

     Potrudil sem se in poslal vaš imeniten razmislek o RtvS.

     • Janko Gedlicka

      Ja, sem mislil npr. na Janševega odvetnika Matoza. Pač odvetniško pisarno, ki ima dobro organizirano administracijo in strokovno osebje. Sodelovali bi skupaj s tajništvom SDS, ki ima žal izkušnje z RTV – jevo prostitutno službo, odvetnik pa tudi. Stvar bi potrebovala precešjnjo organizacijsko obdelavo. Spraviti skupaj ljudi, ki nam RTV laže in ki ne bi placevali prispevka, se pravi, ki bi se upirali njihovim odločbam o dolgu ter izvršbi po eni strani, po drugi strani pa zahtevali odškodnino zaradi njihove presstitucije zahteva dobro uigrano ekipo. Ta bi sčasoma spravila RTV v okvir poštene normale. “Bataljone” poklicnih lažnivcev bi krepko razredčili. Preko masovnosti bi se zadeva tudi izplačala.

 • SIMON ROZIC

  A se tudi v zezebe razmnožujejo tako kot v Desusu ?
  Podganji nagon!

 • xtc

  Xarxchi ima 21% a ni imel pred parlamentarnimi okrog 27 po Nina medii,nakoncu pa se je izkazalo ,da veliko več kot12 ne gre kljub izdatni kučanovi podpori preko medijev.
  Desus?
  Vsi vedo ,da gere za stranko političnih trupel z Kahlo vred,ki nad 2 % težko pride v prihodnosti z SAB in SMC vred.
  Zelo težko pa bo z Xarxchijevimi 21 %,po polomu Pikalove govedine na US,sesutju proračuna na US-sesula sta mu ga že EK in fiskalni svet in nenazadne po polomu Mesečevega ustavno sporno izsiljenega zakona-Xarxchi vse boj smrdi kot politično truplo po crkovini. ne pa 21 %

 • fhhdffh dfghh

  Zarota, ilumninati, vesoljci, palček iz Murgelj, pa židje so tudi zraven.

  Ali pa je bila le napaka, ki jo je treba senzacionalno napihniti

 • sveta preproščina

  Katolibani, ne pozabit, da lahko samo še do polnoči prenesete brezplačno delnice na nove ogrske lastnike. Po polnoči vam bodo zakasirali tudi to. ha, ha, ha, kere ofce!

 • radames

  Tovariši uredniki na RTV! Tovarišica “novinarka” Nuša Baranja je nestrokovna, materiji, o kateri je govorila, ni kos, zato mora slediti suspenz!
  Ker RTVS MORAMO plačevati, zahtevamo strokovnost pri poročanju novinarjev. Če tako enostavne materije ne razumejo, potem naj poročajo o ceni čebule na jankovićevi tržnici.

 • Drago

  Nobenega presenečenja ni, kdor jih pozna, tudi v bodoče ne pričakuje kaj drugega.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!