Bojan Petan zasluži 1.861 evrov dnevno, ker kot pravi, vodi “štiri firme s 1.000 pritiski”

Bojan Petan (Foto: Demokracija)

Je nekdanji šef SCT Ivan Zidar ponovno preslabega zdravja, da bi pričal?

Pred preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, ki jo vodi poslanec SDS dr. Anže Logar, je danes pričal prvi mož Državne založbe Slovenije (DZS) Bojan Petan. Uvodoma je Petan povedal, da je bil, ko je prejel vabilo na zaslišanje, nemalo presenečen in da se je spraševal, kaj koristnega lahko pove komisiji. Ne glede na to pa se je temeljito pripravil, saj da “absolutno podpira delovanje komisije”. Poudaril je, da je že samo dejstvo, da se lahko ustvari 5-milijardna bančna luknja, šokanten podatek in da je zato več kot potrebno, da se ugotovi tako posamezna odgovornost kot sistemske pomanjkljivosti, da je do tega sploh prišlo. Iz njegovega nastopa je bilo tudi razbrati, da ocenjeni globini bančne luknje, to je pet milijard evrov, ne verjame najbolj.

Po tem, ko je Petan pred leti že zapustil DZS, se je pred letom in pol v omenjeno družbo zopet vrnil. Glede delovanja družbe ni našel slabe besede, češ da le-ta vseskozi posluje uspešno, reprogramira kredite, upniki pa da ji niso nikoli odpisali niti centa.

Predsednika preiskovalne komisije je zanimalo, kako je mogoče, da Petan kot eden redkih tajkunov vse do danes še ni v zaporu, in ali so mu pri tem pomagale politične povezave. Petan se je izgovarjal, da ne razume, kaj pomeni beseda tajkun, čeprav je v nadaljevanju zaslišanja sam navedel polno definicijo pojma.

V devetdesetih letih je bil Petan tudi bančnik, in sicer je vodil Hipotekarno Brežice, leta 1994 pa presedlal v Novo ljubljansko banko, kjer je bil svetovalec znanega slovenskega bankirja Jurija Detička. Zanj je Petan nekoč dejal, da ga “izjemno spoštuje” in da mu je kot “drugi oče”. Te besede je ponovil tudi na današnjem zaslišanju. Morebiti njegove navedbe o Detičku kot drugem očetu niso tako iz trte zvite, še posebej, ker so se poslovne oziroma karierne poti Detička in Petana pogosto prepletale, njuno poslovno sodelovanje pa lahko merimo v letih.

Golobičeva denarnica le en del slovenskega pravljičarstva?!
Glede svoje politične aktivnosti se je Petan branil, da nikoli ni bil “republiški funkcionar” – 14 let je bil “le” predsednik brežiškega občinskega odbora LDS – in da že vse od leta 2002 “beži iz politike”, saj da je takrat začutil, da politika ne gre več v pravo smer. Dr. Logar je ob tem pripomnil, da je bilo leto 2002 tisto leto, ko je vlado prevzel Anton Rop, Bojan Petan pa je dodal, da je občutke o napačni smeri politike dobil že, ko je vlado vodil še Janez Drnovšek. Neodgovorjeno je ostalo vprašanje predsednika preiskovalne komisije, ali je bil Petanov politični mentor Gregor Golobič. Tudi domnevni vzdevek “Golobičeva denarnica” je po njegovih besedah “še en del slovenskega pravljičarstva”. Donacija podjetij Cefey in Bergex, ki sta v času Petanovega vodenja Hipotekarne banke Brežice v letu 1992 pri tej dobili po milijon evrov posojila in denar nato donirali LDS, pa da je bila v tistem času skladna z zakonom o političnih strankah, je dejal.

On dobi 1.861 evrov na dan, njegova mama je morala preživeti s 500 evri pokojnine
Petan je s skupino DZS ustvaril založniško-medijsko-turistični imperij, ki obvladuje deleže v precej pomembnih slovenskih podjetjih, ko so Terme Čatež in Marina Portorož ter časopis Dnevnik in podjetje Delo Prodaja. Ob številnih funkcijah, ki jih zaseda Petan, je dr. Logar izračunal, da na dan zasluži kar 1.861 evrov neto. Petan se je branil, da je nepošteno, da se ob tem ne pove, da zaradi tolikšnega zneska plačuje tudi visoke davke. “Sicer pa vem, kako je, če živiš s 500 evri, kajti moja mama je imela 500 evrov pokojnine,” je še razkril. “Vodenje štirih firm s 1.000 pritiski” po besedah Petana prinese tudi to, da se človek praktično odpove družinskemu življenju. Na omenjeno pa je dr. Logar repliciral, da tudi žena Bojana Petana sedi v nadzornih svetih njegovih firm, tako da z okrnjenim družinskim življenjem najbrž ni toliko težav.

Pred nastopom gospodarske krize se je DZS prezadolžila, na koncu pa je v okviru obsežne sanacije bank na DUTB oziroma t. i. slabi banki pristalo za skupaj skoraj 80 milijonov evrov terjatev do družb iz celotne skupine. Petan se je ob tem branil, da davkoplačevalci niso plačali niti centa, saj da krediti v bankah niso bili nikoli zgolj odpisani. Na podlagi kakšnih kriterijev so bili dolgovi do DZS preneseni na DUTB, je Petan trdil, da ne ve, prav tako je trdil, da so bila zavarovanja tudi po takratnih ocenah za okoli 10 odstotkov višja od terjatev in da je družba dolg odplačevala. Slabe terjatve je od DUTB nato kupil ameriški sklad York.

Predsednik preiskovalne komisije dr. Anže Logar je med zaslišanjem navedel podatek, da je Petan v kazenskih postopkih, v katerih mu grozi do osem let zapora, ter izpostavil pisanje medijev, da je bil Petan do leta 2014 nedotakljiv. “To je pravljičarstvo,” je takšne navedbe medijev zavrnil Petan. Zanikal je tudi, da bi zaradi preiskav v skupini DZS zaposlili nekdanjega vodjo Sove Sebastjana Selana, ki je sedaj med drugim direktor Marine Portorož. “Selan je izjemno uspešen direktor,” je poudaril Petan in dodal, da ne vidi ne koristi ne škode v tem, kaj je Selan delal prej.

Petan, ki je bil po lastnih navedbah v devetih kriminalističnih preiskavah, od katerih sta sedaj odprti še dve, je tudi zanikal, da bi bil vnaprej obveščen o kriminalističnih preiskavah. “To je pa višek pravljičarstva. Če bi bil obveščen, bi bilo verjetno drugače. Ni mogoče biti obveščen,” je dejal.

V izjavi za medije po seji preiskovalne komisije pa je dr. Logar na vprašanje novinarke, kako ocenjuje pričanje Bojana Petana, dejal, da naj javnost sama presodi, kdaj so bili davkoplačevalci oškodovani, ali takrat, ko krediti niso bili poplačani, ali takrat, ko so bili preneseni na slabo banko. “Stvar organov pregona je, da opravijo ustrezne preiskave, stvar preiskovalne komisije pa, da pokaže na pretiran cinizem oziroma na odnos do davkoplačevalskih sredstev,” je povedal dr. Logar.

Na zaslišanje pa danes ni bilo nekdanjega šefa SCT Ivana Zidarja. “Menim, da je normalno, da se priča vabilu odzove ali pa v primeru zdravstvenih težav opraviči. Glede na to, da je Ivan Zidar v februarju vabilo na pričanje prevzel, sem pričakoval, da se bo današnjega zaslišanja udeležil, tudi zato, ker nismo prejeli nobenega opravičila. Ker pa Ivana Zidarja na pričanje ni bilo, je komisija soglasno sprejela sklep, da se ga na zaslišanje privede,” je še dodal predsednik preiskovalne komisije.

Naslednje zaslišanje na preiskovalni komisiji bo prihodnji ponedeljek, 19. marca 2018, ko pred komisijo prihaja ljubljanski župan Zoran Janković.

(sds.si)

 • samsara

  “Naslednje zaslišanje na preiskovalni komisiji bo prihodnji ponedeljek,
  19. marca 2018, ko pred komisijo prihaja ljubljanski župan Zoran Janković.”

  Ta veseli dan, ali kučanov zoran se zaslišuje, de.
  To bo smeha…
  Neke vrste performans zasliševanega se obeta. Prikaz in razgaljenje neke novodobne izrojene psevdoumetnosti ali psevdoznanosti okorišćanja na tuj račun.
  Upam, da bo Anže Logar ustrezno pripravljen.

  • Vera

   Logar je vedno v ” pripravljenosti ” , toda za razliko od levakov , on tega dela ne dobi posebej plačanega .

   • KIKI

    Namesto njega trži neznanje tovariš kahlonosec in
    oni vijak z dvema slabo navitima maticama….tovariš
    profesor levak trčeni Trček…..

  • FORT WORTH

   Anze je in bo pripravljen.
   Jankovic mu ne seze do gleznjev v nicemer.
   Dvomim, da se bo opankar prikazal na zaslisanje…

  • KIKI

   Logar bo kot vedno dobro pripravljen, opankarju
   pa se ko vedno “jebe”…samo z lisicami bi mu morali malo
   zarožljati za umazano, pohlepno ritjo, pa bi bilo!

  • Franc Šink

   Gripa razsaja.Verjetno ga ne bo.

 • samsara

  “…vodi “štiri firme s 1.000 pritiski”

  In mi lahko vidimo, kaj ‘1000 pritiskov’ naredi iz nekaterih ljudi.
  Pohlep press

 • Zgornji

  ZLOBNEŽ POKVARJEN PARAZITSKI ZAŽIRALSKI ZAJEDALSKI GNIL !!! ! !!!

 • domovina mili dom

  Samo višino “davka ” za udbomafijsko zaščito še izvemo, pa bo film zaključen.

  • samsara

   Brezpogojno, zavzeto in neumorno rovarjenje in delovanje zoper Janeza Janšo. Po možnosti enako zoper SDS. To je pogoj in plačilo.
   Usluga za uslugo press

 • antimur

  Mi, ki zaslužimo mesečno 700€ smo po kučanistični ideologiji desni, takšni prasci, ki ropajo in kradejo trpeče državljane pa levaki. Že res, da morajo plačevati kučanistom davek, da jim to omogočajo, toda še vseeno jim ostaja ogromno. Čimprej moramo sesipati v prah to roparko golazen, v nasprotnem nam bodo začeli krasti še iz hladilnikov, postali so že tako ogabno nesramni, da svoje umazane posle počenjajo že javno, sicer pa imajo imuniteto, so namreč proti Janši in SDS. Če bi bil kdo izmed njih slučajno obtožen, bo Žgajnerca ali pa ostala tožilska drhal poskrbela za zastaranje.

 • totex39

  Te mafijci se prav norca delajo iz nas drugorazrednih in vedno več jih, množijo se kot gobani.

  • Stajerka

   množijo se kot paraziti……in tudi delujejo tako……zajedajo se v zdravo telo poštenega delavca…..

 • AlojzZ

  “Bojan Petan zasluži 1.861 evrov dnevno”

  Ker je našel take idiote, da mu je to uspelo, si jih zasluži! AMEN!

  Še nauk:
  še naprej volite rdečo kontinuiteto, mogoče bo tudi vam dovolila takšen zaslužek. Saj tudi katoličani upajo na čudež, kajne?

  • Vera

   Katoličani se najbolj zanesemo na svoje delovne roke in na poštenje !

   • AlojzZ

    In po tem se razlikujemo od rdeče kontinuitete.

 • samotoje

  Tale Petan je že skorajda mučenec. S 500€ so ga mati gor spravili, zdaj pa za blagor očetnjave meče svoje življenje z lopato skozi okno. Ne bi me presenetilo, če bi se moral odpovedati celo jahti in Bermudom. Upam, da so mu v parlamentu vsaj kakšen čaj skuhali, če ga že Logar tako neusmiljeno privija z nepomembnimi zadevami. Ne vem, človek slabo izgleda. Zgaran. In na koncu potem nehvaležno ljudstvo skače po njegovih živcih.

  • KIKI

   A ne, kaj vse eni naredijo za svojo mamico, Cankar pa jo je zatajil!!!

 • Vera

  Kaj ” je ” ( papca ) suh denar ?

  • KIKI

   Doživlja “moške orgazme”, za mu za vsak 1000 EUR – gotovo
   pride!

 • primoz

  1800 eur na DAN zasluži mafijski boter LDS in F21,ki je z našim denarjem sprivatiziral kar 4 podjetja heee ljudje in mediji katerega lastnik je tudi Petan pa se ukvarjajo z Janševo parcelo v Trenti in se ne odkrito kliniko v avstraliji! !!

  • Valter BraniSlav

   Jaz dobim 2 jurja na uro.
   So what?

   • aleks

    tolarjev.

    • Franc Vidrih

     Ne, on je še v jugi, šteje v dinarjih. O Ameriki samo sanja.

    • Valter BraniSlav

     US $

 • Stajerka

  današnje zaslišanje Petana je bilo…..ne vem no……ko ti direktor in solastnik glavnega fake news medija na sončni strani Alp, pred kamero natolcuje o lažeh v medijih, ne veš al bi se smejal al jokal…….no, ta se je za razliko od ostalih vse spomnil, ampak vse kar se je spomnil in so ga spomnili, NI RES……ker so to pač novinarske race……tako je trdil tov. Petan……

  onega solatarja, pa da stisnete v kot……v glavi glih nima dosti, v žepih pa preveč glede na njegovo inteligenco…..je pa res, da ti soldi niso zasluženi z glavco in rokami, ampak lopovščino…….
  to, da pa hrvaški mamilski mafijozo želi sojenje v Sloveniji, tudi nekaj pove……o šerifu, o balkanskem bojevniku, o sodstvu……v primeru, da mu ugodijo – POD NUJNO SODIT IZVEN LJUBLJANE!!!…..pa da vidimo, če bo zadeva zajadrala v druge vode……tudi JANKOVIĆU NIKOLI NE BI SMELI SODIT V LJUBLJANI……

 • totex39

  Lopovi ščitijo drug drugemu hrbet, če ne bi, se ve kaj bi lahko bilo……..

 • Stajerka

  no…..pa prebiram – vlada in učitelji blizu dogovora……pol pa: podražitev bencina in nafte……

  jebo vas šolniki – res ste na najvišjem možnem nivoju inteligence, empatije in razgledanosti……tako zamaknjeno, egoistično in kretensko sekto težko najdeš…….glavno, da oni dobijo, pa če vse ostalo pod 500 eur/mesečno pocrka…..ampak res, DOBESEDNO POCRKA….

 • Krtača 20

  No tale je res en ta prav tiček ki bi ga tud jaz z veseljem zbrcal na kak goli otok. Vse firme kjer se pojav so neki v rdečih številkah. Da bi mi pa jokal o takih zaslugah – plači…. ni higienično milo rečeno.

 • večni srb

  Počasi, najprej si poglejmo kaj pravijo številke.
  Pravi, da gara kot štiri taktna mašina, ki zmore skupaj 4 kilowate. Plačan je pa za dva, kar nekako znese.
  Lep primer so profesionalni kolesarji, ki na vzponih iztisnejo iz svojih nog tudi 1.000 watov moči, torej vrhunski atleti, težaški delavci in specialni vojaki zmorejo največ 2 kilowata. Ta menda zmore pa kar 4 kw, torej dejansko ustvari isto silo na poti kot dva vrhunska specialca.
  Številke ne lažejo.

  • večni srb

   Če zmore več kot 4kw potiska, potem spada pod A kategorijo, med motoriste in težko kmečko mehanizacijo.

 • VERRZIFIKATOR

  Francoska naveza

  ZASLIŠANJE MARŠALA PETAINA

  Petaina da zaslišali so včeraj?
  Saj ni res, gotovo ni resnica.
  To brez dvoma silna je krivica,
  ki dogaja se maršalu zmeraj.

  So zaslišali kolaboranta,
  ki pokvarjeno opravlja delo,
  se ga končno nekaj je prijelo,
  malo stresli so iz hlačic fanta?

  Bančno luknjo da je komentiral?
  Pa kaj on ima pri tej zadevi?
  Da se ven je vlekel zopet drevi,
  pred zaporom smelo parodiral?

  Se v vichijske spravil je toplice,
  terme vse lepo sprivazitiral?
  Nak, je le začasno okupiral,
  na način zajel zidarske žlice.

  To gotovo silna bo pomota,
  da Petain bi bil kak izdajalec,
  le ukazov vdan je izvajalec,
  delo pa umazana rabota.

  • Valter BraniSlav

   Se sonetni venec za mene

   • Meho

    Oj Putine, svetska silo nasa
    nece svetom komandovat’ pasa
    ti ces njima i kolenu petom
    objasniti ko ce vladat’ svetom

    Ref.

    Ako treba ti samo pozovi
    uz tebe smo, Obilicu novi
    sest vekova sad ce biti nasi
    jer tebe se ceo svet sad plasi

    Mislili su da su sada mirni
    da te nema, Vladimiru silni
    pokazao ti si sada svima
    pravoslavna zemlja koga ima

    Pa še muzikalična verzija: https://www.youtube.com/watch?v=cpsiGr3XM1o

 • bubamara

  DZS je že leta 1945 tihotapila cigarete iz Italije. Toliko o tem kakšna družba je. Vzporedna ekonomija. Nedotakljivi.

  • FRANC3

   Je bilo pač PODJETJE POSEBNEGA DRUŽBENEGA POMENA. Za njih zakoni FLRJ in SFRJ niso veljali. Nekateri so še danes posebni-v kraji in sprenevedanju.

  • DJURO SUMAR

   Misliš, da je to organiziral Petan?

 • Valter BraniSlav

  AMATER.
  JAZ ZASLUZIM TOLIKO NA URO, VCASIH VELIKO VEC.
  POZRITE SE OD ZAVISTI.

  • antimur

   Da si eno navadno tele, je jasno po tvojem komentarju, če nimaš kaj bolj pametnega za napisati pri takšnem ropanju revežev, drži svoj mavel. Sedaj se že vsak cepec norčuje iz revežev, si lahko predstavljaš preživetje štiri članske družine s 600€ na mesec in kako se takšni ljudje počutijo ob takšnem brezveznem gobcanju kot je tvoje.

   • Valter BraniSlav

    Ce je situacija v SLO tako slaba se morate zadeve lotiti drugace. Izvolite prave ljudi, najbolje ekonomist, npr Tomc Romano.
    S pljuvanjem po NOB in istospolnih samo odbijate volilce in boste zopet popusili in se cudili zakaj.
    Pri nas v ZDA noben politik ni uspel z neprestanim pljuvanjem pac pa s pametnin gospodarskim programom in optimizmom.
    Od vase empatije penzionisti z 600 EU nimajo nic.
    Zal.

  • Meho

   A res? Kaj pa delaš? Mrliče pereš?

  • DJURO SUMAR

   Bravo Valter, ti si pravi đek, pravi kapitalist.

  • Krtača 20

   Ma jest sm boljši. S takimi fermami k jih ma tale načez, ene pol leta zaslužim miljone, delavci delajo zastonj, pol pa firme itak ni več. Tko da….ene zdrave meje morjo bit ne?

 • karpelec

  Tale Petan je pa v kategoriji plavalcev-malo plava tu malo tam, da zasluži za vsak dan, če dobrobit tudi deli na pravi strani, je pa drugo vprašanje, da ne bo končal na nepravi strani.

  • Novakec1

   Tolk hitr šiba od firme do firme in okol da ga še mobi signal komaj ujame.

 • Slovenka

  Petan: Delam, delam dan na dan, prostih uric ne poznam ….

 • DJURO SUMAR

  Kapitalizem je zelo kruta stvar, predvsem za suženske množice, medtem ko najsposobnejši pobirajo smetano. Na svetu imamo že več kot 2.000 milijarderjev. Z njihovim denarjem bi lahko 7 x izkoreninili revščino na svetu. Petan pa še ni v tej kategoriji.
  Če pa je kradel in kršil zakone, pa naj gre seveda v arest. Ampak ne brez sojenja.

  • macon

   Revščina ni samo nemogoči pogoji, temveč tudi mentalno stanje, marsikdo si je zanjo sam kriv, ker je len, zabit in nesposoben. Recimo, da bi dali vsem revežem dovolj in kaj bi se zgodilo? Najprej bi denar devalviral, velik del revežev pa hitro zagonil vse, kar bi dobil.

   • večni srb

    Ni nujno, zelo redko kdo si je sam kriv za revščino, sploh pa ni nihče kriv, če se ni rodil pravim staršem.

   • DJURO SUMAR

    Kaj pa tista milijarda ljudi, ki niso sami krivi za revščino? Naj pocrkajo, kajne. To je tvoje krščansko usmiljenje.

    • macon

     Tvoj odgovor ne odgovarja tistemu, kar sem zapisal. Običajne levičarske krokodilje solze brez empatije in sočutja, videz zaradi poze.

     • DJURO SUMAR

      Torej, naj pocrkajo, da bodo nekateri še bolj obogateli.

  • večni srb

   Saj odpravljajo revščino, ne zmorejo več kot to, boljših od njih pa menda tudi ni.

   • DJURO SUMAR

    Misliš, bolj grabežljivih.

  • Novakec1

   Kdo mu bo pa sodil?

 • Kosobrin

  Nihče ne more dobro voditi štirih firm naenkrat. Razen tajkuni. Človek brez morale. Slovenija ni Dubaj!

 • soc

  Vseeno mi je, koliko zasluži kurba na dan. Ni mi pa vseeno, če jo tudi sam plačujem, da se prostituira Murglam & Golobiču. Javne pijavke je treba zatreti.

 • Radolf Mitler

  Tega Zidarja, ki si je nekoč v pisarni postavljal pregrešno drago kopalnico ,je treba z brcami nagnati na zaslišanje pri komisiji potem pa direktno v arest.

 • xtc

  Petana se rušuje na sailo,že davno bi morala biti vsa njegova podjetja zaradi prezadolženosti na Slabi banki in prodana.

 • mona lisa

  In potem se čudimo da večina ljudi v državi za svoje sedanje in minulo delo dobi revščino. In tako bo dokler ne bomo spregledali in zrušili teh parazitov.

 • Burek Burecki

  Gledanje drugemu v denarnico je ocitno vas sport….

  • Vanja Lunder

   Njegove zaposlene na DZS delajo za 575,0 EUR na mesec. Razliko do minimalca jim plačuje država. Kako je to mogoče, da davkoplačevalci plačujejo njegove delavke? Zakaj nihče nič ne ukrene?

 • herman

  tale pa zasluži skoraj toliko kot je kasiral Ivan s prodajo orožja.

 • Novakec1

  Hirt ga klonirat, ene 100x, bo država zaslužila (koklo revež plača dohodnine, mu sploh še kaj ostane), namest da se pufa.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!