fbpx

Bojan Požar za Novo24TV o obsodilni sodbi slovenjegraškega sodišča: “Razlog več, da vztrajam!”

Raziskovalni novinar Bojan Požar. (Foto: STA)

Bojan Požar je po letih oprostilnih sodb, ko je kontinuirano zmagoval proti sistemu, izjemno nenaklonjenemu pravemu raziskovalnemu novinarstvu in novinarstvu, ki odstopa od “trde partijske linije”, tokrat le doživel svoj “J’Accuse!” Pred Okrožnim sodiščem v Slovenj Gradcu je bil v zadevi “Štandeker-Arsenovič” obsojen na skupaj 3 mesece zapora, pogojno s preizkusno dobo enega leta. Pri tem je nadvse zanimivo, da ga razna novinarska združenja, ki rada opletajo z napadi in pritiski na novinarje, niso vzela v bran.

V Sloveniji je Bojan Požar sinonim za raziskovalno novinarstvo, ki ga pred njim ni bilo. Ker je v vseh teh letih veliko svojih člankov namenil “rabotam” tranzicijske levice, je tej družbeni sili seveda trn v peti in tega nikoli ni skrivala. Minevala so leta, tožbe proti njemu so se vrstile, Požar pa jih je kontinuirano zmagoval.

Tokrat ga je obsodilo slovenjgraško okrožno sodišče v zadevi “Štandeker-Arsenovič” in sicer na tri mesece pogojne zaporne kazni. Za komentar smo poklicali Požarja in povedal nam je, da je glede te sodbe pomembno vedeti, da:

  1. Še ni pravnomočna.
  2. So tožbe pri njegovem delu nekaj vsakdanjega zaradi same narave njegovega dela, ki je “specializacija za razkrivanje spornih zakulisij politično-poslovne ali kakšne druge scene, povezane s porabo (še bolje rečeno zlorabo) javnega denarja, in objavljanje prikritih umazanij slovenske tranzicije”.
  3. Je kljub vsemu problematična, ker kaže, da so pri nas še vedno možni procesi proti novinarstvu, na kar, zanimivo, opozarja tudi Evropska komisija.
  4. Je po zakonih visokih številk slej ali prej moralo priti tudi do sodnega “poraza”.

Izpostavil je, da je ne glede na to, da prav njegova izkušnja morda sugerira drugače, kot novinar potrebno vztrajati, takšne tožbe in sodbe vzdržati in navkljub takim tožbam početi še naprej, kar pravi novinarji počnejo. Samega sebe je postavil za zgled, kako to početi.

 

Če bi bil proti Janši, bi bil “zgaga”
Še ena pomembna stvar, ki jo je izpostavil, je, kar je tako ali tako jasno zdaj že vedno večjemu številu ljudi tudi zaradi njega in našega portala, da bi bile zadeve seveda povsem drugačne in bi bil zaščiten kot kočevski medved, dobival državne in mednarodne nagrade tipa “zgaga”, če bi ustrezal partijski liniji in tvital ter pritlehno rovaril proti Janezu Janši.

Štandeker sam umaknil tožbi za žaljivo obdolžitev in obrekovanje, sodnica vse obrnila na glavo
O samem procesu nam je Požar še razkril bizarne podrobnosti, povezane s sodnico Marjeto Vezonik: “Vloženi kazenski tožbi sta mi očitali kar tri kazniva dejanja, obrekovanje, žaljivo obdolžitev in razžalitev, kar pa pravno ni možno in bi sodnica morala že samo zato obe tožbi zavrniti. Ker pa jih ni, je Štandeker med postopkom sam umaknil obtožbi za obrekovanje in žaljivo obdolžitev ter mi očital zgolj razžalitev. Na koncu pa je sodnica vse po svoje obrnila na glavo in me obsodila za žaljivo obdolžitev.”

Kot pravi Požar, bo na pritožbenih instancah še bolj jasno razvidno, kako diletantsko je v tem procesu sodila omenjena sodnica. Poudaril pa še je, da se je, pomenljivo, ta sodba zgodila prav v času, ko “portal Požareport prodira na sam vrh slovenskih medijev tudi po številu plačanih naročnin (spletnih in drugih – po javno dostopnih podatkih ima portal, ki ga pravkar berete, več naročnikov kot na primer Dnevnik ali Večer, vključno z naročniki njihovih tiskanih izdaj!) in je zato posledično finančno neodvisen, ne samo od politike in financiranja države, ampak tudi od posameznih oglaševalcev”.

Aleš Ernecl