fbpx

Boljševistične metode današnje levice ostajajo iste kot od njihovih predhodnikov komunistov

Foto: Twitter

Sovraštvo je v vsaki obliki nesprejemljivo in pravzaprav je vseeno, kateri strani pripada. A po besedah, ki jih je Janez Janša pred leti izgovoril, gre v določenih primerih za zelo nevaren pojav, ki ga je, če se mu hočemo zoperstaviti, treba najprej označiti in mu poiskati zgodovinsko primerjavo. Točno to je storil, ko je dogajanje v letu 2013 označil za levi fašizem. A levi fašizem se žal pojavlja tudi še danes. Nekoč so bili fašisti in izdajalci, danes so rasisti. Metode pa ostajajo iste.

Svet pod izrazom levi fašizem prepoznava to, na kar je že pred leti opozoril tudi aktualni premer Janez Janša. Gre za pojave, kot je na primer napis na trgovini: “Kristjane smo klali leta 1945 in in jih bomo tudi leta 2013“, ali za napise na protestih leta 2013, ki so pošiljali ljudi v Hudo Jamo in Barbarin rov. Janša je, kot tak pojav, videl tudi obiske na domovih mariborskih občinskih svetnikov, napade na policiste ter izjave v stilu; zdaj gremo v Ljubljano in bomo zasedli parlament in vrgli to vlado. “To je govorica fašizma,” je takrat poudaril Janša. In če pogledamo dogajanje v zadnjem dobrem letu, tovrstnih pojavov kar mrgoli. Ponovno se obeša lutke politikov, se jih zažiga, brca žoge, ki predstavljajo glave političnih predstavnikov, ponovno se ustrahuje, napada policiste in lepi fotografije politikov, ki jih označujejo z rasisti ali s podobnimi pridevniki.

Mnenja o tem, kaj je levi fašizem oziroma ali ta sploh obstaja, so deljena. A politični analitik Matej Makarovič v članku za portal siol.net meni, da sta si bili skrajna levica in skrajna desnica v metodah vedno podobni – v tem smislu je levi fašizem zanj popolnoma ustrezen pojem. Pritrjuje mu Matevž Tomšič, ki pravi, da so metanje granitnih kock, obešanje lutk politikov in ustrahovanje mestnih svetnikov na njihovih domovih metode, ki so jih uporabljala nacifašistična in komunistična gibanja.

Levi fašizem uporabil že sociolog Habermas
Izraz “linksfaschismus” je sicer uporabil že levo usmerjen sociolog Jurgen Habermas, ko je opozarjal na skrajnolevičarsko zunajparlamentarno opozicijo, ki je zagovarjala uporabo nasilja in bila protidemokratično usmerjena. Tudi dolgoletni voditelj nemških socialdemokratov Kurt Schumacher je leta 1930 komuniste označil za rdeče pobarvane dvojnike nacionalsocialistov oziroma nacistov. Po njegovem mnenju je komunistom in nacistom skupno sovraštvo do demokracije in navdušenje nad nasiljem. Nekaj let kasneje, je Schumacher komuniste označil za rdeče pobarvane fašiste. Avstrijski psihoanalitik Wilhelm Reich je leta 1933 v knjigi Množična psihologija fašizma stalinizem poimenoval rdeči fašizem, tudi boljševizma se je prijela oznaka komunistična diktatura oziroma levi fašizem. Nekateri pa gredo še korak dlje in menijo, da je pravzaprav pridevnik levi v sintamgi levi fašizem povsem odveč, saj je vsak fašizem že od začetka levi. Levemu fašizmu naj bi pripadala tudi Antifa, ki vsiljuje nasilni fašizem levičarjev. Ob tem lahko ponovno spomnimo na  Churchillov rek, da se bodo fašisti prihodnosti imenovali antifašisti – gre torej za isto vsebino, ki  pa se zgolj skriva pod drugo preobleko.

Policisti enako ravnajo proti vsem kršiteljem; zavračajo očitke o selektivni obravnavi
Zakaj si je zunanji minister Aleš Hojs sploh “prislužil” oznako ministra za rasizem? Več nevladnih organizacij je v izjavi za javnost opozorilo, da je policija na petkovem protestu v Ljubljani legitimirala in oglobila pretežno tujce, kar da pomeni “nedopustno etnično profiliranje”. “Policijska represija ne bo ostala spregledana in zakrita. Navodila, ki jih Janša in Hojs podajata slovenski policiji, povzročajo konflikte, ne zagotavljajo neodvisnosti policije in spodbujajo nevarne situacije,” so med drugim zapisali v protestni ljudski skupščini. Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so v odzivu izpostavili, da je bil petkov protestni shod, tako kot večina tovrstnih shodov v zadnjem času, neprijavljen. Ker ni organizatorja shoda, ki bi bil dolžan zagotoviti ustrezno varnost vsem udeležencev, je tako za varovanje javnega reda in miru po zakonu dolžna poskrbeti policija. “Prav navedbe, ki namigujejo, da bi morala policija tuje državljane drugače obravnavati, pomenijo etično profiliranje in opredeljevanje glede na rasno, versko, narodnostno ali kakšno drugo pripadnost, česar pa policija absolutno ne podpira. Zoper vse kršitelje bo vedno ukrepano na enak način,” so poudarili na policiji.

Pozivamo, da vsi udeleženci svoje pravice uveljavljajo mirno in strpno ter varno za vse. Izkušnje iz leta 2012 in nedavni novembrski protest je lahko primer, kako hitro lahko pri navidezno miroljubnih protestih pride do nasilnih dejanj, ki ogrožajo življenje in premoženje ljudi,” so opozorili na PU Ljubljana. Poudarili so, da se zavedajo in tudi spoštujejo ustavno zagotovljene pravice svobodnega izražanja misli, govora in javnega nastopanja ter tudi pravico do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj. A te pravice ne dovoljujejo kršitev javnega reda, kaznivih ravnanj ali ogrožanja varnosti ter zdravja ostalih udeležencev.

Sara Bertoncelj