fbpx

Bolno: Režimsko trobilo Svet24 za požare krivi Janševo vlado! Janša cinično odgovarja: “Za takšne imam poseben oddelek na avstralski kliniki!”

Foto: Twitter.

Medtem, ko se dim v novomeškem podjetju Ekosistemi, ki se ukvarja s predelavo odpadnega materiala, po četrtkovem požaru še ni polegel in se še vedno ugiba, kaj in zakaj je gorelo, so nekateri režimski mediji novo ekološko nesrečo že izkoristili za politično obračunavanje z največjo opozicijsko stranko. Ni presenečenje, da se počasi bližajo volitve, saj bi samo tako lahko razumeli, zakaj bi se režimski novinar Matej Klarič iz režimskega medija Svet24 odločil skupaj spraviti pravo skropucalo, v katerem je nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo in njegovega njegovega ministra Aleša Hojsa obtožil, da sta glavna krivca za tri odmevne požare, ki so razburjali slovensko javnost v zadnjih dveh mesecih – v Ekosistemih, v Eko Plastkomu in – Kemisu.

Matej Klarič piše o spremembah zakonodaje v drugi Janševi vladi, s čimer je mislil na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu pred požarom iz leta 2012, ki je v Uradnem listu RS javno dostopen pod zaporedno številko 83. Novinar očita Alešu Hojsu, da je obrambno ministrstvo z ukrepi, ki so delno razbremenili državljane nepotrebne birokracije, močno poslabšalo razmere na področju požarne varnosti. V resnici gre za grd poskus manipuliranja slovenske javnosti in laž, pa tudi očitno nepoznavanje novinarja portala Svet24 s tematiko, s katero se ukvarja, saj je Janševa vlada s spremembami zakona odgovornost za požarno varnost prenesla na tiste, ki bi bili v primeru nesreče dejansko odgovorni – torej na strokovnjake in ne na birokrate – uradnike, ki se kaj dosti na požarno varnost ne spoznajo.

“Aleš Hojs je predlagal ukinitev revizije požarne varnosti in požarnega soglasja. S tem se je odgovornost za požarno varnost prenesla na investitorje in projektante, kar je bistveno poslabšalo kvaliteto, saj so lahko ocene požarne varnosti začeli izvajati strokovnjaki brez ustreznih znanj, ki so bili za podjetja cenejši od bolj usposobljenih strokovnjakov. Tako so lahko kar inženirji sami na enem listu papirja po ustaljenem vzorcu napisali zasnovo požarne varnosti,” je zapisal Matej Klarič na spletnem portalu Svet24, v prispevku, ki ga je tabloidni režimski medij objavil tudi v svoji tiskani izdaji.

Foto: YouTube. Aleš Hojs je začuden nad nepoznavanjem novinarjeve tematike.

#fakenews: Na Svet24 trdijo, da je Janševa vlada padla že spomladi 2012
Na portalu Svet24 so se spravili tudi nad evropskega poslanca Franca Bogoviča. “Hojsovo delo je nadgradil takratni okoljski minister Bogovič, ki je februarja 2012, nekaj tednov pred padcem vlade sprejel spremembe Pravilnika o zasnovi in študiji požarne varnosti. V njem je močno zmanjšal število objektov, ki se uvrščajo med požarno zahtevnejše, kar je šlo na roko podjetjem. Čeprav je odgovornost za požare po Hojsovem zakonu na strani investitorjev, pa to ne zagotavlja zadostne požarne varnosti,” je zapisal Klarič. Komentar, da je Klarič povsem zgrešil s svojo trditvijo, da je bila Janševa vlada februarja leta 2012 “nekaj tednov pred padcem”, saj je v resnici takrat šele komaj dobro nastopila z delom, verjetno ni posebej potreben.

Foto: YouTube. Franc Bogovič se ne želi ukvarjati s Svet24.

Bogovič: “Je v Kemisu tlelo pet let, ali kaj hočejo povedati na Svet24?
Poklicali smo tako Franca Bogoviča kot tudi Aleša Hojsa in ju pobarali za njun komentar na Klaričeve zapise v Svet24. Evropskega poslanca Slovenske ljudske stranke smo zmotili na letališču v Šanghaju, se je pa v kratkem odgovoru ironično vprašal, kako je mogoče, da Klarič ne ve, kdaj je padla Janševa vlada, prav tako se je ironično vprašal, “kaj neki bi mi v Janševi vladi zakrivil? Je v Kemisu pet let tlelo ali kaj? Pojma nimam, o čem pišejo niti se nimam s tem časa ukvarjati”.

Bolj izčrpen je bil Aleš Hojs, ki ga jezi, da režimski novinar v želji očrniti desno politično opcijo, pa tudi zaradi očitnega nepoznavanja tematike, piše popolne laži. “Mi smo s spremembami tega zakona iz leta 2012 uvedli nekaj dodatkov. Med drugimi je bil najpomembnejši ta, da so tudi pravne in fizične osebe, torej samostojni podjetniki, po novem kazensko in odškodninsko odgovorne v skladu z zakonom, če pride do požara pri njihovi dejavnosti. Da smo kakršnakoli soglasja ukinili, nikakor ne drži. Mi smo samo poenostavili zakonodajo za enostavne, nezahtevne objekte, ki se določajo z zakonom o gradnji objektov, torej na primer garažo ali lopo. Za te povsem enostavne smo ukinili požarno presojo, ker smo ocenili, da je to samo birokratska ovira za ljudi,” je obrazložil Hojs.

Foto: Nova24TV. Medtem, ko novinarji na terenu še raziskujejo, kdo je odgovoren za požare, na Svet24 raje pišejo laži.

Aleš Hojs: “Odgovornost za požare prenesli na strokovnjake in ne uradnike!
Požari v Ekosistemih, Plastkomu in Kemisu, za katere se zdaj odgovornost pripisuje Janševi vladi, s temi spremembami nimajo nobene veze, saj gre za požare v zahtevnih objektih, na katere se omenjene spremembe tako ali tako ne nanašajo. Druga stvar, na katero je opozoril Hojs, pa je sprememba, s katero je vlada dala navodila ministrstvu, da pripravi določene evidence in podzakonske akte. “Četrti odstavek 28. člena se spremeni tako, da se glasi: Minister predpiše metodologijo za ugotavljanje požarne ogroženosti,” piše v 9. členu spremenjenega zakona.

Hojs je obrazložil, da so s spremembami zakona o požarni varnosti odvzeli pooblastila upravi za zaščito in reševanje, da daje soglasje k ustrezni požarni varnosti, saj morajo takšna soglasja dati strokovnjaki, ne pa birokrati in uradniki, ki se na tako zahtevno tematiko niti ne spoznajo. “Pooblastila in odgovornost imajo torej tisti, ki so izdelali požarni načrt ali pripravili študijo. To so tisti, ki morajo odgovarjati,” pravi Hojs.

Gre za odgovor na osnovno težavo, s katero so se leta soočali na vladi. Uprava je bila pogosto odgovorna, ker je dala soglasje za zaščito in reševanje. “Ne pa torej projektanti, ki so v resnici odgovorni, da je požarna zaščita primerna. To smo torej spremenili zato, ker smo želeli, da so odgovorni projektanti, ne pa da se izgovarjajo na soglasje, ki so ga dobili od uprave za zaščito in reševanje, rekoč, da je uprava dala soglasje in da je torej vse v redu. Hoteli smo dati odgovornost na tiste, ki morajo po domače povedano to odgovornost tudi nositi!”

Spremenjeni členi zakona o požarni varnosti.

Odpravili birokracijo: Za nezahtevne in enostavne objekte se študija požarne varnosti ne izdeluje
Naj spomnimo. V zakonu je bil leta 2012 spremenjen tudi 30. člen, ki se glasi tako: “Za gradnjo požarno manj zahtevnih objektov se izdela zasnova požarne varnosti, za gradnjo požarno zahtevnih objektov pa študija požarne varnosti. Zasnova požarne varnosti oziroma študija požarne varnosti je elaborat, s katerim se dokazuje izpolnjevanje bistvene zahteve varnosti pred požarom. Za nezahtevne in enostavne objekte po predpisih o graditvi objektov, ki so požarno nezahtevni, se zasnova in študija požarne varnosti ne izdelujeta.”

V drugem odstavku 30. člena zakon pravi, da minister v soglasju z ministrom, pristojnim za graditev objektov, predpiše objekte, za katere je obvezna izdelava zasnove ali študije požarne varnosti v skladu s prejšnjim odstavkom, vsebino zasnove in študije požarne varnosti ter pogoje, ki jih mora izpolnjevati odgovorni projektant, ki izdeluje zasnovo ali študijo požarne varnosti.

Po mnenju Hojsa so v veliki meri za nastalo situacijo s številnimi požari krive predvsem državne inšpekcijske službe, ki svojega dela nadzora kljub številnim prijavam ne opravljajo v skladu z zakonom. Tako inšpekcije niti po večkratnih pregledih niso ugotovile nobenih nepravilnosti v Ekosistemih in Kemisu, kjer je pozneje prišlo do obsežnih ekoloških nesreč.

SDS: Nekega dne bodo Janšo okrivili tudi za grdo vreme
Lažnivi zapisi portala Svet24 sicer odmevajo tudi v tvitosferi. Predsednik SDS Janez Janša je v svojem slogu cinično zapisal, “da smo na moji avstralski kliniki pravkar odprli poseben psihiatrični oddelek za agresivno paranojo, značilno za Svet24 in tajkuna Odlazka”. Janša namreč še ni pozabil, da je isti medijski mogotec v javnost pred leti razširjal tudi lažno novico, da naj bi imel predsednik SDS v deželi tam spodaj svojo zasebno kliniko.

Ogorčena je bila tudi podpredsednica stranke SDS, Jelka Godec: Kriv je tudi za oblake na nebu, ko si nekdo želi jasno nebo. #butale #FakeNews!” Na žalost ima Godčeva še kako prav, ko je dodala, da so takšni “režimski izdelki” postali že povsem običajen del slovenskega vsakdana.

Luka Svetina