fbpx

Bomo priča še eni sodni blamaži? Nekdanjemu ministru Zalarju bi lahko sodila sodnica, ki je bila nekoč njegova pripravnica!

Aleš Zalar (Foto: STA)

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani je danes potekal narok v sojenju nekdanjemu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju in nekdanjemu pravosodnemu ministru Alešu Zalarju, a je bil že po nekaj minutah zaključen. Zalarjev odvetnik Emil Zakonjšek je namreč predlagal, da njegovemu klientu sodi drugo sodišče, o čemer mora zdaj odločiti višje sodišče. Zalar je pred dnevi predlagal izločitev sodnice Tadeje Borinc Zebič, saj ji je bil nekoč nadrejen, a je predsednica sodišča Nataša Kosec zahtevo zavrnila, kljub temu, da jo je zahtevala tudi sodnica. Blizu je tudi zastaranje primera, kjer se rok izteče februarja prihodnje leto.

Zakonjšek je prenos krajevne pristojnosti sodišča predlagal, ker je celoten postopek pred ljubljanskim okrajnim sodiščem po njegovi oceni preveč obremenjen z dvomi, da bo sojenje nepristransko. Spomnil je, da je svojo izločitev iz sojenja zahtevala sodnica Tadeja Borinc Zebič, prav tako Zalar, a ju je predsednica sodišča Nataša Kosec zavrnila. Ker mora o predlogu za prenos pristojnosti odločati višje sodišče, je sodnica danes narok zaključila, vse skupaj pa se bo nadaljevalo 5. decembra, če bo višje sodišče do takrat že odločilo o predlogu. Zadeva naj bi zastarala februarja prihodnje leto.

Zalar je sicer pred dnevi povedal, da je izločitev sodnice predlagal, ker se poznata. Kot vodja Okrožnega sodišča v Ljubljani jo je namreč zaposlil kot pripravnico, nato ji je bil kot strokovni sodelavki sodišča vrsto let nadrejen. Nadrejen ji je bil tudi v času, ko je bil minister za pravosodje, saj je kot dodeljena sodnica s polnim delovnim časom delala na ministrstvu za pravosodje.

Škrlec je bil imenoval po nedopustnih določbah
Poleg Zalarja je v zadevi obtožen tudi Zvonko Fišer. Postopka zoper oba sta nekaj časa potekala ločeno, saj sodišče Zalarju ni uspelo vročiti vabila na obravnavo, danes pa ju je sodišče znova združilo, piše STA. Fišer je krivdo že zanikal. Fišer in Zalar sta obtožena zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri imenovanju Zalarjevega nekdanjega državnega sekretarja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva tik pred nastopom vlade Janeza Janše leta 2012.

Da je pri postopku imenovanja prišlo do kršitev, je ugotovila nadzorna skupina ministrstva za pravosodje. Ta je opozorila, da je bil Škrlec imenovan s kombiniranjem zakonskih določb o (sicer ločenih) postopkih imenovanja in dodelitve, kar je nedopustno.

C. Š.