Borut Jamnik zdaj podržavlja še blejsko poslovno šolo IEDC Danice Purg?

Nečak iz ozadja Borut Jamnik. (Foto: STA)

Borut Jamnik, predsednik uprave Modre zavarovalnice, sicer pa v političnih in gospodarskih krogih bolj poznan kot človek, ki že skoraj dve stoletji spretno izčrpava državna podjetja in bogati na račun davkoplačevalskega denarja, se je tokrat, kot kaže, domislil nove ideje, kako bi spet krepil svoj vpliv in razkazoval finančne mišice z denarjem državljanov, ki polnijo davčno blagajno.

Ni skrivnost, da famozna kovačnica menedžerjev ob alpskem jezeru že nekaj let posluje z izgubo. Danica Purg, direktorica blejske poslovne šole IEDC, mrzlično išče rešitve, kako se izkopati iz rdečih številk. Dejstvo je, da se je njeno dosedanje partnerstvo s podjetji iz regije izpelo. Mednarodni trg izobraževanja, tudi v regiji, je namreč izredno kompetitiven in podjetja danes ne pošiljajo več kar avtomatično po deset študentov k Purgovi na Bled, ampak po svojih tržnih potrebah vlagajo v izobraževanje.

Kako bodo pojasnili, da se denar pretaka v podjetja z vprašljivo kreditno sposobnostjo
In čeprav je Purgova ves čas trdila, da želi oblikovati neodvisno, progresivno mednarodno šolo, se je po letih slabega poslovanja kljub konjunkturnemu ciklu zdaj zatekla k Borutu Jamniku, ker ji drugega rešitelja šole pač ni uspelo najti, Jamnik pa tako ali tako večino svojega časa preživi v prežanju na zanj koristne finančne priložnosti. Purgova zdaj želi šolo preoblikovati v nekakšno fundacijo, Jamnik pa je odgovoren za de facto državno reševanje. Tako naj bi Modra zavarovalnica izpeljala monetizacijo stavbe IEDC, Jamnik pa bo še dodatno prisilil obstoječe delničarje, da po tem, ko vrednost njihovih delnic razvodeni, podpišejo dolgoročne sponzorske pogodbe. Zanimivo bo videti, kako bo Jamnik pojasnil, da denar državnih uslužbencev vlaga v podjetja z vprašljivo kreditno sposobnostjo? Kako bodo državna podjetja pojasnila razvodenitev obstoječih vložkov in nove pogodbe? Bo Jamnik zdaj denar davkoplačevalcev in zaposlenih v javni upravi zapravljal še za vlaganja v zavožene privatne projekte, kot je IEDC Danice Purg?

Danica Purg (Foto: STA)

Seveda smo vprašanja o tem, ali je ta ideja res na mizi, kako jo nameravajo izpeljati, ali se jim zdi primerno državni denar trošiti za take namene, če je tudi IEDC strateški projekt, kot so to na primer Istrabenz hoteli, kjer država tudi zbira denar za odkup, naslovili tudi na Purgovo, Jamnika in dosedanje partnerje.

“Poslovna šola Bled je bila najprej v lasti GZS, nato pa v privatnem lastništvu 33 podjetij. Ker so se medtem nekatera podjetja lastniško preoblikovala ali pa jih ni več, je sedaj 30 lastnikov v razmisleku o prihodnosti naše ustanove in res razpravljamo o različnih oblikah lastništva, ki bi bile primerne za uspešen nadaljnji razvoj šole, med drugim tudi o fundaciji, vendar razprava še zdaleč ni zaključena. Če se bomo odločili za fundacijo, potem bo to samostojna organizacija, brez podjetja, ki ga omenjate,” nam je odgovorila Danica Purg, pri tem pa nam je še pokroviteljsko svetovala, naj se o tem razpišemo, ko bodo zadeve dorečene. Jasno, saj si rdeči baroni ne želijo, da bi jih kdo preveč motil pri njihovih načrtih, ko gre za še eno manipuliranje z denarjem davkoplačevalcev.

Demokracija

 • Viktorh

  Na tej šoli pa bo Magister lahko doktoriral.

 • MižekFiga

  Zadni hip naj tovarišu ddr. Kučanu podelijo še tretji doktorski naziv, potem pa …. na slabo banko, Purgla pa končno v penzijo.

 • soc

  IEDC je ustanovil CK ZKS preko svoje edine svetle zvezde, A. Kornhauserjeve. Ona je tista, ki je dosegla, da se je v začetku osemdesetih smel postaviti takrat v svetovnem merilu še precej sveži MBA študij tudi v Sloveniji, v Kokri na Brdu in ona je omogočila vodenje Purgici (in njenemu ljubeznivemu holandskemu možu). In potem je Purgica vodila in privatizirala svoj IEDC s pomočjo partije in njenih naslednikov. Vsa podjetja pod kontrolo partije, od Iskre do Krke, so pošiljala pod obvezno svoje perspektivne kadre na izobraževanja, od seminarjev do MBA študija. Številni vrhunski profesorji s celega sveta so hodili tja (in kasneje na Bled) predavat, sprva po zaslugi predvsem Kornhauserjeve, nato Purgove same. Nedvomno je Slovencem ta šola obogatila in krepko nadgradila sila reven domet ljubljanske ekonomske fakultete in njenega politekonomskega učiteljskega kadra (da o mariborski sploh ne izgubljam besed). Ključna poanta, ki so se jo pa sami trudili vcepiti slušateljem, je bila MREŽENJE. Networking.

  Od Darka Horvata dalje, verjetno so ji za to vsi tisti izpred let hvaležni. Oni bolj naši, ker so skovali mrežo uslug in privilegijev izven preveč očitnega partijskega okvira, kot tudi oni manj naši, ker so tam dojeli, da brez naših ne bodo naredili ničesar. Networking po IEDC je pač bolj podoben mafijskemu delovanju kot tistemu v ZDA.

  Purgica in IEDC sta ob FDV in pravosodju eden ključnih temeljev slovenske tranzicije. Ali stvar prevzame spet nazaj država ali ne, je povsem irelevantno. Svoje poslanstvo je IEDC že izpolnila.

  • Janez Kepic-Kern

   ++++++++++++ TOČNO ZA TO JE ŠLO.
   DIREKTNIH PARTIJSKIH LINIJ NI BILO VČ,
   PA SO JIH NADOMESTILI Z “MREŽENJEM”.
   A – ko ti “mreža” nič več ne nudi – greš ven. ji nič ne daš. Mar ne?
   PONUDBA IN POVPRAŠEVANJE – JE TUDI PRI “MREŽAH”. l.r. Janez K. Kern KOMENDA

 • dež

  Krožno gospodarstvo se počasi kaže v pravi luči. Vsak tretji obrat v tem kroženju gre skozi državno malho.

 • Olga101

  Še en parazit, ki se napaja iz davkoplačevalskega denarja! Dol s komunisti!

 • janezxy

  Je kučanova ljubljenka potrata še živa…….nečak kar hara.

  • Vera

   Je, saj sem jo pred kratkim videla na TV Maribor .Jezik še dobro vrti :) .

 • Montana

  Menim, da tudi tebi ne gre več dobro. Umiri živčke, stres je nevaren.

 • Montana

  V Sloveniji kot nepravni državi se pač dogajajo take stvari. Imamo popolnoma nesposobne organe pregona od policije do sodnikov. Takim stričkom ne upajo niti blizu. Sram jih je lahko!

  • Minovak

   Ni jih sram in zato tako delajo, glavni krivec za vso raboto pa je…državljan, ki voli!

 • janezxy

  Udbovsko dete s stotimi botri.

 • Osti jarej

  …so pa težka leta za jamnikom….je kot starec že zyeban

  • von Rhein

   Oba,tudi Purgova.

 • Minovak

  74 let pa je že, takrat se je začelo…in še ni končalo, ker tako hočete!

 • Vera

  S čim so pa nekoč cepili tega Jamnika, da ga je povsod dovolj, če ne že preveč ?

 • Gašper Rozenstein

  tak je kot stara lisica hehe

 • PLavi-mil

  Tile Jamniki, Jazbeci, Jankoviči in ostali tiči kradejo kot srake.

 • Viktorh

  Blede se tebi, pohorc..

 • montyamp

  Kdo voli oblast ki dopušča in podpira ultraidiotske rabote hlapcem udbovskih reptilov .

 • xtc

  Namesto privatiziranja podržavljanje-čisti socializem.

 • joza joza13

  Ali ni zanimivo to, da sta v isti vasici rojena ta Danica Purg in naš Tunek Peinkiherjev?

  • šmentanamuha

   Res?

 • Schemva Miro

  Nobene druge podlosti se nisi mogel spomniti,si se pa v napako spustil.Res si beden,za pomilovat.

 • šmentanamuha

  Ultra nesposobni in neuporavni levi idioti so potrebni samo za to, da dajo legitimnost levi zločinski eliti, ki je izropala in še vedno ropa (zakaj pa imamo kredite?) našo, svojo, tudi njihovo državo, za katero jim je figo mar. Ko na borčevskih veselicah nahranijo svoje pse čuvaje, je potem vse ostalo samo še valček do naslednjih volitev.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!