fbpx

Bosanski novinar, ki dela tudi za Soroša, skupaj s slovenskima levima skrajnežema napisal pamflet za Euronews, ki znova blati Slovenijo v tujini!

Novinarju Aleksandru Brezarju sta pri pisanju pomagala Izak Košir (Mladina) in Goran Forbici (Direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij).

Po ZDF je še en zahodnoevropski medij izkazal svojo pravo naravo in se osramotil zaradi svojega pomanjkljivega novinarskega oziroma v tem primeru uredniškega dela. Euronews je na svoji spletni strani objavil članek o Janezu Janši, ki ga je napisal novinar rojen v BIH, Aleksandar Brezar. V njem je torej tujec po nareku dveh pristranskih virov, ki ju v članku tudi imenuje, spisal antipropagandistični pamflet proti slovenskemu predsedniku vlade. Kar bi bil nekoč mednarodni incident, je danes slovenski in evropski medijski vsakdan.

Aleksandar Brezar, v Bruslju živeči novinar, rojen v BIH, je za spletni portal Euronews napisal negativni agitprop pamflet, naperjen proti slovenskemu predsedniku vlade, Janezu Janši. Članek je, ker je pisan po nareku dveh levičarskih aktivistov, ki ju avtor članka celo predrzno navaja v samem članku, kot bi ga pisal novinar Mladine (eden dveh aktivistov, ki sta članek narekovala je novinar in urednik Mladine), z dodatno primesjo: s podcenjujočim odnosom do slovenskega premierja, značilnim za odnos ošabnih novinarjev iz bivše Jugoslavije do Slovenije nasploh.

Izrazito podcenjevanje
Brezar svoj članek namreč začenja z “Janez Janša, za kogar, za razliko od Viktorja Orbana, najbrž še niste slišali…”. Podcenjevanje, kakršnega si velike evropske medijske hiše, četudi pristranske, do Janše ne privoščijo in si tega pred dnevi ni privoščil niti ZDF. Aleksandar Brezar iz Sarajeva pač. Mnenjsko novinarstvo v mednarodnem medijskem gigantu, ki blati uglednega evropskega politika po nareku dveh skrajnih levičarjev. S primesjo balkanske ošabnosti.

Novinar Aleksandar Brezar. (Foto: YouTube)

V članku je Brezar sodeloval, to je pisal po njunem nareku, z direktorjem Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), Goranom Forbicijem, in Izakom Koširjem, enim urednikov spletnega portala Mladine. Treba je priznati, da je bil ZDF, poleg tega, da je bil do premierja spoštljivejši, tudi vsaj za nivo subtilnejši v svoji izbiri “strokovnih komentatorjev”. Za njihove komentatorje je potrebno vsaj uporabiti slovenski Google, da vzpostaviš primer za njihovo pristranost in neobjektivnost, tukaj pa prav ad nauseam, “soroševski štipendist in urednik Mladine”. Za tiste, ki verjamete, da večina nevladnih organizacij ni nujno levičarskih, predlagamo, da poguglate zgodovino Forbicijevega obračunavanja z SDS. To bo dovolj, da se prepričate, da ne gre za neodvisnega komentatorja.

Narativ članka je v celoti levičarski: Janša je začel kot komunist, nadaljeval kot pacifist, pa liberalec in bi lahko bil slovenski Vaclav Havel, a se je odločil biti slovenski Orban. Kot desni populist, avtoritarni voditelj, ki spreminja zakonodajo, da bi napadal neodvisne medije in organizacije, ki “samo iz vidika znanosti kritizirajo družbo in pri tem pač o naključju kritizirajo tudi le in samo Janševe vlade, drugih pa ne”. Liberalizem, uokvirjen z narodnimi interesi in tradicijo, enačen s fašizmom. Dominantna “špika” skrajne levice, vedno glasnejše, najbrž celo prevladujoče v Evropi in na zahodu.

Viden cel kup laži
Če bi v okvirih mnenjskega novinarstva še lahko opravičili tale pamflet, če ne bi bil objavljen pod krinko neodvisnega novinarstva resne mednarodne publikacije, pa ne moremo opravičiti celega kupa laži, ki jih je “soroševski trolist” v tekst “natlačil”. Prva laž ali v najslabšem primeru namerno zavajajoča polresnica, ki pade v oči je ta, ko Brezar navaja Forbicija, da naj bi se, odkar je Janša postal predsednik vlade še tretjič, dvignila količina napadov na “neodvisne novinarje”, “protikorupcijske aktiviste” in da naj bi se povečalo število protimigrantskih mnenj in klimatskih skeptikov do doslej še nevidenih nivojev.

Direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Goran Forbici. (Foto: STA)

Kot prvo, ne definira, kaj misli z “napadi”. Je razlika, če premier o nekom nekaj tvitne ali če spreminja zakon, da bi kršil določene svoboščine. Koga sta levičarska aktivista, ki sta narekovala pamflet, mislila z “neodvisnimi novinarji” in koga s “protikorupcijskimi aktivisti”? Omenila sta klimatske skeptike. Nenavadno, da nista omenjala covid skeptikov in njihovih povezav z levičarskimi strankami in “neodvisnimi” mediji, naklonjenimi levici. Nenavadno, če nimate pojma ali ste zlonamerni kot Brezar. Ko reče “doslej nevideni, neprecedenčni nivoji”… Kje so konkretne številke? Jih ni, seveda. Vir je nekaj rekel, kar sovpada z ubrano meta in subnarativo članka.

Košir poetično problematizira, da je Janša začel svojo pot kot pravični, uporniški junak ljudstva, ki so ga oblasti zaprle, zdaj pa da je sam postal oblast, proti kateremu ljudstvo protestira. Kakšna manipulacija: primerjati Roško in letošnje proteste ni primerno ne iz vidika pravičnosti in utemeljenosti – ne iz vidika množičnosti in konsekvenc. Kmalu zatem omenja, da so ga zaprle tudi slovenske oblasti, čeprav ne problematizira, ali upravičeno ali ne. Obenem se mu ne zdi čudno ali za narativo članka, ki sta jo Brezarju, “izgubljenem v vesolju”, narekovala s Forbicijem, spodkopavajoče, da je bil politični zapornik. Ne, vse je bilo nesporno. Pač, kriv je bil, vendar po naključju tik pred volitvami. Sodišče ga je kasneje sicer oprostilo, ampak tisto pa je bil dokaz njegovega vpliva. Looney Tunes, v sramoto Brezarju, Euronewsu, za katerega piše in uredniku, ki je izdal zeleno luč, da se tak propagandistični zmazek objavi. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Kdo je Aleksandar Brezar? Tudi on sam nam ne dela težav pri tem, da bi ga razkrinkali kot levičarskega aktivista. Poglejmo si njegov Twitter profil:

Aleksandar Brezar (Vir: Twitter)

Če pa raziskujete še malo dalje, naletite na stran, na kateri je lepo razvidno, da je Aleksandar Brezar delal ali še dela tudi za Sorošev Open Society Foundation:

Aleksandar Brezar/Soroš (Vir: Svetovni splet)

Aleš Ernecl