Bošnjaški medij o Golobovem “neprimernem” srečanju: Njegov obisk bo ostal omadeževan

Zakaj se je premier Robert Golob srečal z predsednikom Demokratske akcije Bakirjem Izetbegovićem? (Foto: Facebook)

Osrednji mediji so polni lepih besed, namenjenih predsedniku vlade Robertu Golobu, ki se trenutno mudi v Bosni in Hercegovini na svojem prvem dvostranskem obisku od nastopa svoje funkcije. In čeprav njegov obisk želijo prikazati kot nekaj velikega, ga bošnjaški mediji ne vidijo tako. Prej se sprašujejo o namenu obiska sploh glede na to, da se je tam srečal tudi z osebo, ki nima nobene vodstvene funkcije razen v svoji stranki, Bakirjem Izetbegovićem.

“Povsem umestno je vprašanje, zakaj se je Robert Golob odločil za srečanje z enim od prvakov ene izmed opozicijskih strank. Je to posledica lobiranja bošnjaških lobistov pri Tanji Fajon?” je zapisal medij Bild.ba, ki se sklicuje na neobičajno srečanje premierja s predsednikom Stranke demokratske akcije Bakirjem Izetbegovićem. Medij Radio Sarajevo poroča, da sta na srečanju razpravljala o poti Bosne in Hercegovine za članstvo v Evropski uniji ter o sodelovanju med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino v tem procesu, vendar se pojavlja dvom, saj, kot je zapisal Bild.ba – Izetbegović nima nobene odločilne vodstvene funkcije, ki bi kakor koli vplivala na sam proces.

Obisk slovenskega premierja Roberta Goloba je v BiH politična novica tedna, celo meseca. Ta se je po srečanju z Borjano Krišto, predsedujočo svetu ministrov Bosne in Hercegovine, srečal še s predstavniki obeh domov parlamenta in člani predsedstva BiH. “Golobov obisk je njegov prvi dvostranski obisk, odkar je na čelu slovenske vlade, v BiH pa je ponavljal mantro o evropski poti, 14 prioritetah in podobno,” navaja portal.

Zakaj se je Golob srečal z Bakirjem Izetbegovićem?
Srečanja z omenjenimi predstavniki so bila pričakovana, pozornost bošnjaškega medija Bild.ba pa je pritegnilo Golobovo srečanje s predsednikom SDA Bekirjem Izetbegovićem. Golob naj bi se ob koncu omenjenega obiska “potepal” po BiH in “slučajno” naletel na Izetbegovića, kar pa je malo verjetno. Kot navaja portal, Izetbegović trenutno nima nobene funkcije razen vodstvene v svoji stranki. Proti Denisu Bećiroviću je pred petimi meseci izgubil volitve na državni ravni, torej ni v izvršni ali zakonodajni oblasti, osebno ne sodeluje v izvršnih organih federacije in kot kaže, ne bo sodeloval v izvršni vladi nobene od teh entitet. Vse to pa privede do vprašanja o namenu njunega srečanja, ki je povezano s Tanjo Fajon.

Portal namreč namiguje, da je bilo Golobovo srečanje z Izetbegovićem pod vplivom Fajonove, ki ji po njenem zadnjem obisku v BiH niso bili naklonjeni. Spomnimo,  da so njen zadnji obisk opisali kot “nekoherenten”, sploh ko je Fajonova obiskala Bošnjaški institut – Fundacijo Adila Zulfikarpašića. Inštitut je poimenovan po človeku, ki je nekoč podpisal sporazume z Radovanom Karadžićem in Momčilom Krajišnikom, poleg tega pa zamere prihajajo tudi iz ostalih strani. Trdijo namreč, da Fajonova podpira Izetbegovićevo idejo o spremembah meja Zahodnega Balkana.

Portal se sprašuje, ali se bo Golob za mizo usedel še z drugimi voditelji opozicijskih strank v BiH. V nobenem primeru to ne bo popravilo vtisa, ki ga je zdaj pustil. “Ne glede na to, ali je bil njegov obisk pod vplivom Fajonove ali ne, je bil močno omadeževan zaradi povsem nepotrebnega srečanja z Izetbegovićem,” so zaključili.