Ministrica za kmetijstvo odstopa!

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko (Vir: STA)

Malo po tem, ko je Janez Janša napovedal, da bo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajnović Hovnik vložena interpelacija, so se v medijih pojavile neuradne informacije, da bosta Golobovo ministrsko ekipo zapustila ministra Uroš Brežan in Irena Šinko. Ministrica za kmetijstvo je v vmesnem času potrdila odstop, Brežan še ni. 

“Danes zjutraj sem bila na razgovoru pri predsedniku vlade, kjer mi je povedal, da se bova razšla, in se s tem strinjam,” je ministrica za kmetijstvo povedala za medije. Razlogov ji Golob naj ne bi povedal, po neuradnih podatkih, tako 24ur, pa naj bi se razšla zaradi prepočasnih postopkov pri sanaciji poplav, očital pa naj bi ji tudi neučinkovito delo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Na položaju pa očitno kljub aferam ostala Sanja Ajanović Hovnik, ki bo morala svoja dejanja zagovarjati pred poslanci državnega zbora.

Po poročanju Večera pa Brežan in Šinkova naj ne bila edina ministra v premierjevi nemilosti. “V paketu najmanj priljubljenih” naj bi bila tudi ministra za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda ter minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. Omenjal naj bi se tudi odstop ministra za okolje Bojana Kumra. Omenjeni naj bi sicer zaenkrat ostali na položajih.

Golob naj bi novico o kadrovskih zamenjavah znotraj ministrske ekipe sporočil v kratkem. Kakšni naj bi bili uradni razlogi za odstop, zaenkrat ni znano. Ministrica za kmetijsko je bila v preteklih mesecih tarča kritik kmetov in stanovskih organizacij, za katere ni imela pretiranega posluha. Brežan se je s premierjem zapletel pri vprašanju letošnjega odstrela medvedov. Predsednik vlade je ministra pozval, naj odstrel “zamrzne”.

Protestni shod kmetov v središču prestolnice (Foto: STA)

Golobova podpora ne pomeni veliko
Če bi Brežan, sicer Golobov dolgoletni znanec in nekdanji tolminski župan, resnično odstopil, bi to bil že drugi minister iz kvote Gibanja Svoboda. Tudi Šinkova je del te kvote. Odstop prvega ministra Danijela Bešič Loredana je slovensko javnost presenetil kljub napadom nanj s strani nevladnih organizacij, ki izhajajo iz miselnega kadrovskega kroga stranke Levica. Nekdanjega zdravstvenega ministra je namreč malo pred odstopom zagovarjala predsednica državnega zbora in podpredsednica svobodnjakov Urška Klakočar Zupančič.

Ž. K.