Boštjan M. Turk: Živimo v ozračju strahu!

Gost oddaje Kdo vam laže dr. Boštjan M. Turk (Foto: Nova24TV)

“Danes živimo v ozračju strahu, kaj nam bodo obdavčili, nacionalizirali, koliko pokojnine in plače nam bodo vzeli. Napovedujejo, da bo šlo 800 milijonov za plače v javnem sektorju, ki jih bodo pobrali od tega, da bodo zniževali plače, pokojnine, obdavčevali tiste, ki živijo le za plačevanje položnic,” je glede stanja, ki smo mu dandanes priča v oddaji “Kdo vam laže?” orisal publicist, analitik, profesor in prodekan Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Boštjan M. Turk. Ljudje, ki nas vodijo, so po njegovih besedah popolnoma skregani s stvarnostjo. 

Boštjan M. Turk ocenjuje, da se je Slovenija politično in družbeno gledano znašla v nenaravnem stanju, a precej ljudi tega ne vidi, ker jih mediji za to prikrajšajo. Slednji namreč ustvarjajo alternativno podobo, ki je z resničnostjo skregana. “Resnična Slovenija je taka, da je lahko človeka upravičeno strah. Strah ga je lahko za njegovo prihodnost, prihodnost njegovih otrok, za prihodnost države kot take in njenega gospodarstva,” je izpostavil. Sedaj se je namreč po besedah Turka pokazalo, da ti ljudje praktično ne vedo, kaj je država. Golobu in tem je popolnoma vseeno za državo. Neverjetno je, da smo edina država znotraj EU, ki ima garnituro, ki ji je vseeno.” Ob tem je omenil primer zunanje politike, ko vladajoči govorijo, da Slovenijo vračajo jedrni Evropi, obiskujejo pa eksotične destinacije (priazijsko zaledje nekdanje Sovjetske zaledje). “Kakšno vezo ima to z jedrno Evropo?! Delajo se norca iz nas,” je poudaril.

Živimo v ozračju strahu
“Golob se dela norce iz nas, ko pripelje spremljevalko, ko cela Slovenija ve, da je poročen. Ko cela Slovenija ve, da je bil mesec nazaj cirkus, da otrok ne dovoli fotografirati. Kako se pa počutijo otroci, ko gledajo očija na televiziji, mami pa zraven, poleg ima pa žensko, o kateri ne vedo nič. Kako se počutijo ti otroci v šoli, ko sprašujejo, je to tvoja nova mami?”, je izpostavil Turk in dodal, da če človek nima odgovornosti do sebe, svojega zakona in otrok, kako lahko človek pričakuje, da jo bo imel do države. “Vse te stvari kažejo, da se pogrezamo, Slovenija postaja nevarna. Danes živimo v ozračju strahu, kaj nam bodo obdavčili, nacionalizirali, koliko pokojnine in plače nam bodo vzeli,” je poudaril in iz primera lastne družine opozoril, da so že tako mizerne kmečke pokojnine že zmanjšali za 40 evrov.

“Mi živimo v občutku strahu, sploh, ko gledamo Levico, ki operira s tem, da bo zgradila 20 tisoč stanovanj, drugič 200, 2 tisoč, zdaj jih bo baje 3 tisoč. Ko gledamo ljudi, ki nimajo elementarnega pojma o tem, kaj je lopata, kaj šajtrga, kaj stanovanje, gradbeno dovoljenje, prostorski načrt, OPN, nas je upravičeno lahko strah,” je dodal. Ker napovedujejo, da bo šlo 800 milijonov šlo za plače v javnem sektorju, je Turk opozoril, da bodo za to pobrali od tega, da bodo zniževali plače, pokojnine, obdavčevali tiste, ki že tako živijo le za plačevanje položnic. “Ljudje, ki nas vodijo, so popolnoma skregani s stvarnostjo.” Obregnil se je tudi ob ime ministrstva za solidarno prihodnost. “Ne more biti solidaren abstrakten pojem, kot je solidarnost. S kom naj bo prihodnost solidarna? To je nesmisel, ki ga plačujemo.”

Voditelj Boris Tomašič je v nadaljevanju oddaje izpostavil, da očitno v ozadju obstaja nek načrt, da se naredi vse v državi absurdno in da se vrednote postavi na glavo. Kot primer je navedel Urško Klakočar Zupančič, ki se trudi diskreditirati funkcijo predsednika DZ, predsednika vlade, ki pravi, da so za vojno vsi enako krivi, ministrico za zunanje zadeve, ki hodi po Aziji in Latinski Ameriki, pa govori o jedrni Evropi. “Gre za teater absurdov”. Turk je v zvezi s tem spomnil na vsebino lastne knjige z naslovom Vojna za mir, ki jo je začel pisati tri leta nazaj, ko je z odstopom videl odgovor Šarčeve vlade na najhujšo katastrofo po II. svetovni vojni, odgovora nanjo pa ni imel niti Bruselj. Nato je prišla vojna v Ukrajini, ko ravno tako ni bilo odgovora. Odgovor so po besedah Turka prinesli JanšaFiala in Morawiecki, ko so šli z obiskom Kijeva tvegat svoje življenje. “Šele tedaj je jedrna Evropa, os Bruselj, Berlin, Pariz videla, da je vojna v Evropi. Prej tega niso dojeli. Če bi Putinov načrt uspel, bi bil on en meter od poljske meje. Spraševal sem, se kaj se je zgodilo, da je politični razred, ki je na oblasti, popustil.”

V Bruslju tolerirajo Marxa, Freuda, rdečo zvezdo, ne tolerirajo pa več krščanstva, individualizma!
Ko je bil na oblasti kancler Helmut Kohl, v času, ko smo se osamosvajali, so Rusi iz Evrope odšli, ker je bila Evropa močna. Obnovila se je namreč po II. svetovni vojni. Po Turkovih besedah je bila močna tudi leta 2004, ko se je združila. Sledila je doba Merklove, ki je bila gospodarsko uspešna. “S stališča splošne slike je ta doba pomenila mehčanje tistih najbolj normalnih mehanizmov obrambe. Človek namreč ne more živeti brez zavetja – zavetje je človeku družina, država, narod, nacija, vera, kultura. Ta zavetja človeka oblikujejo. Doba Merklove z uvedbo LGBT, zelene tranzicije itd. je pomenila ukinitev, napad na temeljno zavetje človeka,” je pojasnil Turk.

Poudaril je, da so se z revolucijo leta 1968 v Parizu šli konec avtoritete (učitelja, profesorja, zdravnika, političnega voditelja..). Turk pravi, da ni sveta brez avtoritete, z napadom je prišlo do mehčanja, pri koroni smo tako lahko videli, kako je  učenec postal pametnejši od učitelja, pacient od zdravnika. “V okviru kaosa analiziram dve temeljni stranpoti – marksizem in Freuda. Marksizem je učil, da človek nima individualnosti, ne more torej imeti zavetja. Marx je ponavljal vseskozi družbeni bit, Freud učil, da človek ni samostojen, ampak je produkt nekih notranjih gonov, iz katerih izstopata spolnost in gon po smrti. To ni res, je pa temeljno učenje sveta,” je izpostavil in dodal, da v Bruslju tolerirajo Marxa, Freuda, rdečo zvezdo, ne tolerirajo pa več krščanstva, individualizma.

Govorijo vse v dobro malega človeka, malemu človeku pa je vsak dan slabše
Temeljno zavetje človeka po besedah Turka je spol. “Sem moškega spola, moja žena je ženskega spola. To je temelj človeka in to postavljajo na glavo”, je kritičen. Na vprašanje, čemu se to dogaja, je odgovoril, da imajo veliko koristi od tega farmacija, medicina, kirurgija, ki se lotevajo tovrstnih sprememb. Pravi, da je od kirurgov izvedel, kakšne so posledice tovrstnih operacij – brazgotine, pohabljanja, se že pojavljajo velike tožbe. “Od tega se odlično živi, tudi v modi.” Izpostavil je, da gre tukaj za lažno človekoljubje. “Neolevičarji, kulturni marksisti so polna usta človekoljubja. Pri nas govorijo vse v dobro malega človeka, malemu človeku pa je vsak dan slabše. V vzhodni Aziji in Afriki otroke izkoriščajo za delo, da bodo kopali surovine, da se bodo bruseljski uradniki, japiji lahko vozili na avtomobilske baterije.”  Izpostavil je tudi primer Merklove, ki je govorila toliko o človekoljubju, ko se je vabilo migrante z odprtimi rokami, v resnici pa je do tega prihajalo, ker ni bilo zadostne delovne sile za najnižje plačana mesta.

“Naši levičarji govorijo, multikulturalizem je pogoj pluralne družbe. Ni res. Multikulturna je bila Jugoslavija, pa vidimo, kako je končala, v Sarajevu. Sovjetska zveza je bila multikulturna, pa ni bila pluralistična, enko velja za Kitajsko. Multikulturalizem ne obstaja, nikoli ni,” je pojasnil. Po Turkovih besedah doslej ni bilo civilizacije, ki bila brez vere, ideje ali brez Boga. Kitajska ima konfucionizem, partijo, Indija ima hinduizem, Turčija islam, arabske države imajo islam, Evropejci so pa pogruntali, da je treba vse vere umakniti. “S tem dobite pohabljene ljudi. V Franciji je bilo pred revolucijo leta 1968 75 tisoč duhovnikov, danes jih je 5 tisoč. Prodajo pa danes 65 milijonov škatlic antidepresivov letno. Kam smo prišli!?” Sloveniji in vzhodu Evrope je bilo to sicer tedaj prihranjeno, ker je totalitarni sistem ohranjal strukturo družine, ker jo je hotel uporabiti za izvajanje vzgoje – širitve komunizma med mladimi. Nato pa je prišlo do spoznanja. “Knjiga je priporočnik, da ljudje vidijo, kje so se znašli, kaj narediti,” je glede knjige povedal Turk.

Če bi prišel nekdo v Cankarjev dom s križem, bi ga označili za fašista, skrajnega desničarja
Vsak ima svojo individualnost in lahko za demokratične stranke voli na volitvah, opozarja Turk. “Sedaj je treba protestirati. Ta oblast namreč nima nobenega korektiva, nekateri predstavniki so pijani, zaneseni so nad samim sabo, ker so na oblasti. Tega sploh ne morejo skrivati, če kdo reče kaj proti temu, rečejo, on je proti ženskam,” je izpostavil. Tomašič meni, da z državo delajo kot svinja z mehom. Izgubili so namreč občutek z realnostjo, kako ljudje živijo. “Poteze, ki jih vlečejo, so prej poteze ekstremne levice, kot pa liberalne sredine, za katero se imajo vladajoči. Golob je rekel v odnosu do Ukrajine, da sta krivi obe strani, vsak bi moral stopiti korak nazaj. Ni se postavil na stališče, da se Rusija mora umakniti iz neodvisne države”. Turk je ob tem pristavil, da če se Ukrajina ne bi uprla, bi jih pobili kot zajce.

“Mi smo izjema, da smo ponotranjili revolucijo, NOB. V slovenski družbi lahko uspeva samo nekdo, ki ima pozitiven odnos do tega. Taka država je še Rusija, vsakega se žigosa za fašista. Če bi prišel nekdo v Cankarjev dom  s križem, bi ga označili za fašista, skrajnega desničarja, z zvezdo si pa zvezda ljubljanske degenerirane elite,” je izpostavil. Pravi, da je Ljubljančan, a glede tega, kar se je z Ljubljano naredilo, ima absolutne in temeljne zadržke. Ljubljana je namreč uzurpirala celo Slovenijo, ima kompleks, da odloča v imenu cele Slovenijo. 3 in 4. volilna enota, LJ Bežigrad in LJ Center sta šli tako v levo, da državo prevesita. Na vzhodu države gredo tako mnogi po njegovih besedah v Avstrijo delat. “Če stalno izvajaš pritisk, ti, ki so pametni in si upajo, gredo ven.”

Zlorabe so vedno na liniji rdeče zvezde oziroma na tem, kar ona predpostavlja. Ljudje, ki se ji klanjajo, so po besedah Turka v glavnem v Ljubljani. “Ti ljudje so ji tudi ploskali. Tisti, ki se niso strinjali, so bili v manjšini. Šlo je za zlorabo državnega protokola,” je Turk povedal glede izpada Svetlane Makarovič. “Prešeren je pravil – edinost, sreča, sprava, naj se k nam vrnejo, a ona gre proti duha Prešerna, ki je izražal duh prijateljstva, spoštovanja in medsebojne vzajemnosti. Kar smo videli na proslavi, je bilo izločanje,” je poudaril kritično in med drugim spomnil, kako je v preteklosti stranko SDS označila za podganjo stranko, Urbanijo je pošiljala na WC školjko. “Vse, kar počne, je širjenje sovražnega govora,” je komentiral in se obregnil ob prikazovanje nagačenega zajca in orodja okrog njega na proslavi. “Grozljivo, to je mučenje živali. To počnejo isti ljudje, ki pravijo, da ne smemo jesti mesa.”

Foto: Nova24TV

To, da aktualna vlada želi sprejemati zakone po nujnih postopkih, pa težav ni, prej pa so bile v času zdravstvene krize, je označil za leteči cirkus Monty Python. “Štiri petine Slovenije v absolutnem vrhu držav, kjer je najbolj zakoreninjeno nezaupanje do pravosodja. Nagrajevati ljudi, ki so za to objektivno odgovorni, je groteska. Novo sporočilo ljudem, iz vas se delamo norca,” je komentiral glede Golobove obljube, ki se sicer še ni uresničila. Spomnil pa je tudi, da je sicer v preteklosti dajal obljube gasilcem, pa niso nič dobili. “Njega beseda ne zavezuje”, je komentiral in dodal, da je evropska  politika (evropska birokracija in zahod) postala odtujena od ljudi.

“Na vsakem od nas je. Prvo, kar lahko človek naredi, je, da pride 1. marca na zborovanje pred Državni zbor RS, če želi, da se malo ustavi to propadanje države. Tega oblast ne bo spregledala. Vsak lahko naredi to,” je izpostavil in napovedal, da nas čakata dve stalnici. “Vedno slabše bo, mediji nas bodo prepričevali, da je vedno bolje. Začel se bo proces, ko bodo ljudje videli, da jim mediji lažejo. Že sedaj sicer vidijo, problem Slovenije je, da nimamo z redkimi izjemami avtentičnih medijev, ki bi razkrivali probleme, ampak medije, ki probleme prikrivajo. To je eden najbolj perečih problemov Slovenije. Vse se bo dogajalo v sorazmerju s tem, koliko se bo vsak človek pripravljen angažirati,” je prepričan. Volitev sicer ni sedaj, bodo pa shodi. “Državljani moramo tej oblasti povedati, da zoper njo protestiramo in ne sprejemamo načina, na katerega poniglavo ravna z nami, kot da smo zadnji zajci,” je zaključil Turk.

Sara Kovač