fbpx

Boštjan M. Zupančič o vpletenosti Slovenije v obtožnici Irancev: “Gre za zelo resno pravno zadevo mednarodnih razsežnosti!”

Strokovnjak za kazensko procesno pravo, nekdanji ustavni sodnik in sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice dr. Boštjan M. Zupančič.

“Gre za zelo resno pravno zadevo mednarodnih razsežnostih. Sam imam podobne izkušnje pred leti, ko se je v procesu pred ameriškimi oblastmi znašla newyorška filiala (LDS) Ljubljanske banke. Obtožnica je bila procesuirana preko FBI na zvezni ravni, zato tukaj ne gre za primer zvezne države Kalifornije, ampak so v vlogi tožnika Združene države Amerike,” je komentiral obtožnico ameriškega pravosodja proti dvema državljanoma Irana in v kateri sta lažni posel preprodaje računalniške opreme izbrala Slovenijo komentiral nekdanji ustavni sodnik dr. Boštjan M. Zupančič.

Včeraj smo ekskluzivno poročali, da je zvezna porota v Los Angelesu potrdila obtožnico za dva Iranca, ki sta obtožena zarote, s katero sta protizakonito nabavljala in izvažala ameriško računalniško opremo v Iran. Pri tem je še kako zanimivo, da so Iranci predložili ponarejeno dokumentacijo, po kateri naj bi bila oprema, ki se lahko uporablja tako za vojaške kot civilne namene, izvožena v Slovenijo, dejansko pa je kot rečeno končala na Bližnjem vzhodu, kjer po navedbah ameriških oblasti predstavlja potencialno grožnjo tamkajšnji stabilnosti in varnosti.

Za mnenje o obtožnici smo povprašali dolgoletnega pravnega strokovnjaka in nekdanjega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice dr. Boštjana M. Zupančiča. Le-ta je v preteklosti sodeloval z ameriškimi pravnimi oblastmi, ko se je v vlogi obtoženke znašla Ljubljanska banka, predhodnica Nove Ljubljanske banke. Zupančič zagotavlja, da je primer pred 25-člansko poroto (grand jury), ki bo odločala o obtožnici (indictment). “Ta je zato sedaj pravnomočna, sledi postopek pred 12-člansko poroto (trial), ki bo odločala o krivdi.”

Foto: Demokracija

Združene države Amerike so si zapomnile sramotno brisanje sledi nekdanjih levih vlad v aferi Irangate
Glede na to, da obtožena iranska državljana,  42-letni Ebrahim Azadegan in 45-letni Alireza Avandi, nista bila aretirana in se še vedno svobodno gibljeta, “bodo ameriške oblasti naredile vse, kar je v njihovi moči, da ju ujamejo. Proces bo ta čas potekal brez njune udeležbe.” Obtoženima grozi skupno do 190 let zapora, kar daje vedeti, da gre za novi mednarodni škandal, v katerem se je znašla Slovenija. Združene države Amerike so si zelo dobro zapomnile brisanje sledi v razvpiti aferi Irangate, kjer so nekdanje leve vlade s pomočjo svojih vplivnih kadrov v slovenskem pravosodju in policiji pometle afero Irangate pod preprogo.

Le- to bi se lahko spremenilo v kratkem z objavo poročila revizije zaključenih primerov NPU. Kot sta poročala Požareport in Nova24TV, pa bi naj po neuradnih podatkih Sova vložila kazenske ovadbe proti nekdanjim vodilnim v NLB, Banki Sloveniji in Uradu za preprečevanje denarja.

Pravni strokovnjak Zupančič poudarja, da kot razkriva obtožnica, je omenjena tudi Slovenija. Tudi po njegovem mnenju ima Slovenija že eno slabo domačo izkušnjo, ko se je znašla v aferi Irangate. “ V tej aferi, kot je znano, je Nova Ljubljanska banka za iranske oblasti preko iranskega državljana oprala eno milijardo dolarjev. Denar so oprali preko banke, ki je na spisku organizacij ameriških oblasti, katere bi naj financirale terorizem.” 

Odločilno vlogo bo v prihodnje v procesu preprodaje računalniške opreme odigral Anže Logar, ki je odkril afero Irangate
Postopek pred 12- člansko poroto bo razkril podrobnosti, “tudi o vpletenosti NLB in njenih vodilnih kadrov, o eventualni vpletenosti slovenskih politikov, o neodzivnosti NPU,” nam zaupa nekdanji ustavni sodnik. V preteklosti se predstavniki levih vlad niso izkazali v sodelovanju z ameriškimi oblastmi. Poleg afere Irangate je zelo znana neizročitev ameriškim oblastem kralja steoreoidov Michaela Karnerja. Le-ta pa s pomočjo ljubljanske občine veselo gradi  luksuzne nepremičnine v predelu Vič v Ljubljani.

Tokrat tega strahu ni. Sedanji zunanji minister dr. Anže Logar je v prejšnjem mandatu v vlogi predsednika parlamentarne komisije o slovenski bančni luknji in aferi Irangate raziskal obe aferi do potankosti. Poročilo o  aferi Irangate pa je prišlo v roke ameriškim zveznim oblastem.

Anže Logar, sedanji zunanji minister je v vlogi predsednika komisije za preiskovanje bančne luknje odkril afero Irangate. (Foto: STA)

Na sodelovanje med ZDA in Slovenijo opozarja tudi Zupančič. Zaradi vloge Republike Slovenije v tej obtožnici bo ameriško zunanje ministrstvo (State Department) zahtevalo aktivno sodelovanje slovenskega zunanjega ministra in drugih državnih organov. “Slovenija bo morala razkriti osebe in organizacije (sostorilce), ki bi lahko bile vpletene v preprodajo računalniške opreme in omogočanja pranja denarja,” pove Zupančič.

Ob tem ne izključuje, da bi lahko postopek razkril, da so v zadevo vpleteni posamezniki iz Slovenije. Ali gre za novo preiskovalno afero Irangate, pa bo znano kmalu, ko se bo v Združenih državah Amerike pričel sodni proces. Vendar tudi tokrat monopolni mediji v rokah levih in gospodarskih struj še vedno molčijo, vendar njihov molk pove več kot tisoč besed.

Luka Perš