Boštjančič bi ministrskim kolegom kar zaprl usta!

Finančni minister Klemen Boštjančič. Vir: STA

“To pomeni zapreti usta kolegom ministrom, ki v to ne verjamejo in ves čas računajo na javna sredstva,” je bil na današnji bančni konferenci do vladnih sodelavcev oster finančni minister Klemen Boštjančič. 

V vladnih vrstah je bilo nazadnje nekaj vroče krvi. Zaradi trenja različnih interesov očitno popuščajo živci. Glas je tokrat povzdignil minister za finance Klemen Boštjančič. Na bančni konferenci, ki jo je organiziralo Združenja bank Slovenije je oštel nekatere ministrske kolege, ki pri svojih projektih preveč stavijo na javni denar. Boštjančič: “Če obstaja interes na trgu, da se najde sodelovanje med javnimi in zasebnimi sredstvi, je to pot, ki jo kot finančni minister vidim.” Prepričan je, da bodo nekateri ministri morali kmalu sprejeti resničnost.

Pripraviti je namreč potrebno proračuna za leti 2024 in 2025, kar bo boleče za nekatere resorje. “To pomeni zapreti usta kolegom ministrom, ki v to ne verjamejo in ves čas računajo na javna sredstva,” je bil nepopustljiv. Sredstva je treba po njegovem uporabljati na pravilen način. Poudaril je, da so javna sredstva omejena, za izvedbo projektov pa potrebna aktivacija bančnih sredstev in depozitov gospodinjstev. Član vladne ekipe je prepričan, da je domači kapitalski trg med tremi najslabše razvitimi znotraj EU.

Bančna konferenca z naslovom Slovenija eno leto po izbruhu energetske krize in razvojne prioritete, ki jo pripravlja Združenje bank Slovenije. Vir: STA

Boštjančič je še poudaril, da izzivov ni mogoče reševati samo z javnofinančnimi sredstvi, to je po njegovem premalo. Prepričan je, da je zadnja tri leta pretežni del Zahoda živel odtujeno v prepričanju, da sredstev ni mogoče izčrpati. “To, da se vračajo fiskalna pravila, me veseli, saj je ne najbolj usmerjena pomoč na posamezne segmente pustila posledice, tudi v zavesti ljudi,” je še dejal. Vlada po njegovem ne more odgovarjati na potrebe vseh podsistemov, je pa njena dolžnost zagotoviti infrastrukturo, med drugim na energetskem področju.

Domen Mezeg