fbpx

Branko Cestnik ponižujoče: “Ko so naši Karantanci še metali kamenje v medvede, je islam v Andaluziji gradil namakalne sisteme!”

Franci Kek, Branko Cestnik, Vlado Kreslin, Strmljan Kreslin, Erik Valenčič, Gregor Golobič (Foto: Twitter)

“Ko so naši Karantanci še metali kamenje v medvede, je islam v Andaluziji gradil namakalne sisteme,” na družabnem omrežju Twitter poudarja duhovnik Branko Cestnik. Seveda je to daleč od resnice, saj so vso arhitekturo zgradili ujetniki islama. Zapis duhovnika iz župnije Frankolovo vsekakor ni ostal neopažen, saj mu je eden izmed uporabnikov družabnega omrežja zabrusil, da so muslimani prišli iz puščave, njihov največji dosežek pa je bil kamena hiša. “Namakalne sisteme so več tisoč let pred muslimani gradili že Sumerci, predlagam Branku obisk prave šole, ne teološke,” mu je svetoval.

Sumerci so ena prvih civilizacij, ki se je v obdobju bakrene dobe razvila v Mezopotamiji. Ob tem je potrebno poudariti, da so se čez celo leto ukvarjali s kmetijstvom, kar pa jim je zagotovo omogočil izum namakalnega sistema. Prav tako so izumili: kolo, klinopis, aritmetiko in geometrijo, lunin solarni koledar, sumerski čoln, kladivo, iglo, bron, meč, oklep, usnje, žago, dleto, opornik, motiko, sekiro, uzdo, klin, prstan, nož, kopje, puščico, lepilo, bodalo, meh za vodo, torbo, pas, tok za puščice, bojni voz, nožnico, škorenj, sandale, harpuno in pivo.

Islam naj bi bil blagoslov za vse človeštvo
Daleč od tega, da je Cestnik edini, ki povzdiguje doprinos islama. Namreč, tudi portal Islam.si v prispevku z naslovom “Kaj so muslimani doprinesli človeštvu?” navaja, da naj bi bil islam začetek vsega. “Islam je blagoslov ne samo za muslimane, temveč za celo človeštvo. Samo tisti, ki ne poznajo zasluge islama, in tisti, ki ga sovražijo, lahko rečejo, da islam ni prinesel nikakršnega dobra človeštvu. Če pogledamo skozi zgodovino, želeč spoznati, kaj vse je islam prinesel današnjemu človeku, bomo presenečeni nad številom odkritij v različnih znanstvenih vejah.”

Seveda nihče ne trdi, da tudi muslimani niso česa izumili, a veliko je neresnic, ki jih je Islam.si navedel glede izumov z namenom, da bi napihnil doprinos muslimanov. Tako so zmotno na primer navedli, kako naj bi matematik in astronom Ibn al-Haytham izumil fotoaparat oziroma predhodnika fotoaparata, in sicer tako, da je v 10. stoletju odkril delovanje človeških oči in razvil tako imenovano camero obscuro. V osnovi gre torej za škatlo, ki je v notranjosti temna, skozi majhno luknjico pa vanjo prodirajo svetlobni žarki. Na njeni zadnji steni nastane obrnjena slika. Ob tem seveda pozabljajo, da so bili stari Grki tisti, ki so preučevali delovanje oči, kitajski filozof Mozi pa je v 5. stoletju pred našim štetjem opisal princip camere obscure.

Na Islam.si prav tako izpostavljajo zasluge za prve zdravniške operacije in trdijo, da medicinske pripomočke Al-Zahrawija, zdravnika in kirurga iz 10. stoletja, sodobni “kirurgi uporabljajo še danes”.  Glede na to, da so leta 1887 arheologi v italijanskih Pompejih odkrili dobro ohranjen kirurški pribor, medicinske pripomočke pa je v 5. stoletju pred našim štetjem uporabljal že Hipokrat, takšno navajanje ne pije vode, saj ne gre za nič pretirano novega. Sploh, če ob tem vemo, da sta slavna muslimanska zdravnika Al-Zahrawi in Ibn Sina znanje črpala iz antičnih besedil, ki so bila v 6. stoletju prevedena v arabski jezik.

Muslimani v Nemčiji sredi molitve na ulici (Vir: Twitter)

Seveda zgornja dva primera predstavljata le vzorčna primera pretiravanja, saj je tega veliko več, in to na mnogih področjih. Če človek pozna dejstva ali se o teh pozanima, potem seveda težko nasede. Je pa res, da če dandanes gledamo poniževalen odnos muslimanov do žensk, se človek vpraša, kje je tu viden kakšen napredek? V muslimanskem svetu so namreč povsem vsakdanji prizori kamenjanja ženske, če se tej na primer vidi majhen del kože. Adijo pamet!

H. M.