Branko Grims o ruskih zločinih v Ukrajini: “Gre za dejanja, ki imajo vse indice genocida, kar ne more ostati brez odziva in brez posledic.”

Datum:

Poslanci SDS zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi se razpravljalo o podpori resolucije Evropskega parlamenta o boju proti nekaznovanju vojnih hudodelstev v Ukrajini. Na novinarski konferenci, ki je potekala ob vložitvi zahteve za sklic seje, je Grims povedal: “Dokazi in sledi za zločine proti človeštvu so jasni. Gre za dejanja, ki imajo vse indice genocida, kar ne more ostati brez odziva in brez posledic.”

Kot je dejal poslanec Grims, so razlogi za sklic seje jasni. “Gre za dejstvo, da se je 24. februarja 2022 v Ukrajini začela agresija, ko je Rusija frontalno napadla praktično celotno območje Ukrajine, kasneje se je reorganizirala, vendar posledice napada, ki se je odvijal na območju Buče, v Kramatorsku in nekaterih drugih delih, odmevajo po celem svetu. Dokazi in sledi za zločine proti človeštvu so jasni.”

Poslanec SDS je na novinarski konferenci predstavil vsebino deklaracije, v kateri večina evropskih poslancev zahteva, da se zločine razišče, da se stori vse, da bodo kaznovani, in predlaga, da se ustanovi posebno mednarodno sodišče, kajti sedanje Mednarodno sodišče nima neposredne pristojnosti za tragedijo, ki se odvija v Ukrajini. Deklaracija prav tako poziva k zaščiti dokazov pred uničenjem in obenem pozdravlja ustanovitev posebne preiskovalne komisije pod vodstvom Poljske, Litve in Ukrajine, v kateri sodeluje tudi tožilec mednarodnega sodišča in visoki komisariat OZN.

Poziv k pridružitvi in nagovoru
Resolucija vsebuje poziv državam, da se pridružijo preiskavi in prizadevanju za vzpostavitev vladavine prava – to pa je tudi razlog za sklic izredne seje državnega zbora. Slovenska demokratska stranka pa je ob vložitvi zahteve za sklic izredne seje na predsednico državnega zbora naslovila poziv, da se povabi predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega, da nagovori Državni zbor Republike Slovenije, kot je to storila večina evropskih držav in tudi Evropski parlament.

Odziv na pismo Robertu Golobu
Grims pa se je tudi odzval na drugo pismo, ki ga je na Roberta Goloba in Tanjo Fajon naslovila široka paleta javnih intelektualcev. Ti so v svojem pismu oba pozvali k podpori Ukrajine, ta podpora pa mora biti po mnenju svetovnonazorsko zelo različnih tudi vojaška. Na vprašanje o tem, kakšno stališče bo zavzela Slovenska demokratska stranka na Odboru za zunanjo politiko, ki bo oblikoval skupno stališče Slovenije, kot je napovedal premier, je mag. Grims odgovoril, da bo stališče SDS naslednje: “Da je treba ravnati razumno, da mora biti prvi cilj mir in da je potrebno biti realist po poteh, ki vodijo do miru. Kakšne so te poti, je v drugem pismu kar dobro opisano. V SDS smo zelo veseli tako široke podpore temu, kar ves čas zagovarjamo.”

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Slovenski kmetje imajo dovolj birokracije, omejevanja in zanemarjanja

Medtem ko se v Državnem zboru RS odvija nujna...

Golobova vlada namenila še pol milijona za teroriste

Slovenija bo Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...