Branko Grims: “Svoboda in Grgurevičeva poosebljata totalitarizem iz Orwella 1984!”

Poslanec SDS Branko Grims (Foto: Nova24TV)

Če parlament ne more več opravljati svoje nadzorne funkcije v polni meri, potem to pomeni, da Slovenija ni več demokratična država, da je totalitarizem že tu, in da so za to odgovorni v Svobodi in v celotni vladni koaliciji z Golobom na čelu. Ni več dobrih in slabih, v tej igri so vsi,” je v Temi dneva posvaril poslanec SDS Branko Grims. 

V prvem delu zadnje Teme dneva je TV voditeljica Aleksandra Jug gostila poslanca SDS Branka Grimsa. Uvodoma je Jugova spomnila na pritiske na sodstvo in na nedavne dogodke na odboru za pravosodje ter spomnila na postopkovne težave tekom dogajanja. Na dotični seji pod vodstvom poslanke Svobode Lene Grgurevič je namreč prihajalo do grobih kršitev poslovnika in prostaškega poseganja v besedo poslanca Grimsa, ki je njeno ravnanje označil za “tipično zlorabo”. Poslancu je večkrat izklopila mikrofon, ne da bi mu sploh izrekla opomin. Poslanko je namreč zmotilo Grimsovo izpostavljanje dejstva, da Golobova politika nezakonito posega v delo ustavnega sodišča. Grims v Temi dneva: “Svoboda pomeni totalitarizem, to ni več samo trditev Orwella iz romana 1984, ampak je realnost Slovenije 2024, v času vlade Roberta Goloba. Gospa Grgurevič, ki vodi ta odbor, pa to dobesedno pooseblja. Danes je med ostalim svečano “užgala po mizi” in rekla “Svoboda govora je omejena”!” 

Prepričan je, da ona zavestno krši Ustavo RS in pravila. Dogajale so se brutalne kršitve poslovnika, saj je brez opozorila izklapljala mikrofone. “Gre za obliko cenzure. Gre za strahopeten beg strahopetcev pred resnico, ki jih boli. In v Svobodi jih očitno strahovito boli to, kar se dogaja v pravosodju, zlasti pa, kako je ustavno sodišče kršilo vse, od ustave do lastnih poslovnikov in zakonov, zato da je s prevaro in izsiljevanjem dovolilo realizacijo zakona o RTV Slovenija, ki ga je pred tem samo zadržalo, ker se je zavedalo, da lahko pomeni kršitev človekovih pravic,” je bil kritičen. S tem se je po njegovem spremenilo v svoje nasprotje, kar pa se ni zgodilo prvič. Prvič je bilo že v primeru LGBTQ+ oziroma družinskega zakonika. Gre za konstrukt, ki po novem določa, da nimamo več očeta in matere, ampak “osebo 1 in osebo 2”. Tudi v tem primeru je sodišče zaščitilo oblast pred odločitvijo ljudstva in mu odvzelo ustavno pravico do odločanja na referendumu, kar je absurdno. In tudi v primeru RTV novele, bi moralo zaščititi pritožnike.

“In to jih v Svobodi strahovito boli, zato takšna samovolja. To je bil popoln teater absurda, poln bizarnih izjav …” Meni, da je edini cilj Svobode omejevanje svobode in svobode izražanja ter uvedba totalitarizma. Strah jih je, da bi ljudje spregledali, kaj oni v resnici so, kaj v resnici delajo in kakšen sistem v Sloveniji uvajajo. Ustvarjajo režim, kjer ne bo več sistema “ročic in zavor”, torej medsebojnega nadzora različnih vej oblasti, ampak sistem socializma, v katerem vse veje oblasti delujejo usklajeno, kjer je enovita oblast. Na primeru LGBTQ+ in zakona o RTV Slovenija je to zelo jasno, ustavno sodišče pa je to tudi zapisalo v odločbo. Spomnil pa je še na ločeno mnenje ustavnega sodnika Roka Svetliča, v katerem je jasno povedal, da je sklep sodišča protizakonit in brez pravne osnove, in da je plod političnega in celo neposrednega fizičnega izsiljevanja, ter da je utemeljen na laži. “In o tem ločenem mnenju gospa Grgurevič ni dovolila razprave v državnem zboru. Največji problem v zadevi pa je, da ni več svobode govora, da Slovenija drsi v totalitarizem, in da ti ljudje to počnejo zavestno.”

“Parlament v polnosti ne opravlja več nadzorne funkcije, zato Slovenija ni več demokratična država”
“In tisti, ki jih pri tem najbolj ogrožamo, z mojo malenkostjo vred, smo onemogočeni tudi direktno, očitno, eklatantno, s kršitvijo poslovnika, ustave in vsega drugega, kar ureja naše delo,” je bil jasen Grims. Na nek način pa je zanj to tudi priznanje. Če jih poslanec ne bi ogrožal, če jih ne bi bilo strah tega, kar pove, kar je argumentirano, kar drži in kar je resnica, ki se je bojijo, zagotovo ne bi ravnali tako. Po drugi strani pa se je potrebno vprašati, kam gre Slovenija. Kajti, če parlament ne more več v polnosti opravljati svoje funkcije, ki je dvojna, po eni strani zakonodajna, po drugi pa nadzorna … Če ne more več opravljati svoje nadzorne funkcije v polni meri, potem to pomeni, da Slovenija ni več demokratična država, da je totalitarizem že tu, in da so za to odgovorni v Svobodi in v celotni vladni koaliciji z Golobom vred. Po njegovem ni več dobrih in slabih, saj so v to igro vključeni vsi. Jugovo pa je še zanimalo, zakaj se ustavni sodniki tako bojijo trenutne vlade in kaj to pomeni.

Novinarka Aleksandra Jug je v Temi dneva gostila poslanca SDS Branka Grimsa. (Foto: Nova24TV)

Pri vsem pa je najhujše, da je v primeru zlorabe ustavnega sodišča sodelovala celo Evropska komisija in Věra Jourová, kar kaže, da evropski levičarji pri svojem kolaboriranju delujejo v nasprotju z lizbonsko pogodbo oziroma se vmešavajo v notranje zadeve posameznih držav članic. Ustavno sodišče pa bi moralo tovrstne posege omejevati in ostati varuh suverenosti posamezne države članice. Govora je o pristojnostih, ki niso prenesene na Evropsko unijo. Zato je obisk komisarke Jourove na ustavnem sodišču in njen pogovor oblika nedopustnega pritiska na delo te ustanove, s tem države v celoti. In ravno to je v tem trenutku največji problem EU. Neizvoljena Evropska komisija si jemlje nove in nove pristojnosti, zato je zadnji čas, da se evropski volivci zelo odločno postavimo proti temu. Na naslednjih evropskih volitvah si bo treba prizadevati za drugačno večino in drugačno sestavo. Obstaja resna nevarnost, da bo Evropa kmalu postala svoje nasprotje. Takšni, kot je Jourova, ki pritiskajo zlasti na Poljsko in Madžarsko, v času Janševe vlade pa so tudi na Slovenijo, s tem dejansko razbijajo Evropo.

“Potrebno se je vrniti k temeljnim, krščanskim vrednotam, na katerih je bila osnovana EU!”
Po prepričanju Grimsa delujejo v nasprotju s temeljnimi vrednotami EU, na osnovi katerih je bila zveza ustanovljena. “Potrebno se je vrniti k vrednotam, ki so temelj, to so krščanske vrednote, torej vrednote, na podlagi katerih je nastala združena Evropa oziroma EU. Po drugi strani pa se je potrebno v največji možni meri vrniti k načelu konsenza. Kajti samo na takšen način imamo majhni narodi možnost vplivanja, možnost odločanja in tudi dolgoročnega preživetja.” Grims se je nato vrnil h Golobovi vladi. To, kar po njegovem počne na zunanjepolitičnem področju, je resnični škandal. Prav ta vlada je namreč podala soglasje, da bi na področjih, kjer še velja načelo soglasja (denimo na področju zunanje politike), po novem lahko prihajalo do preglasovanj. “To je v neposredno škodo Sloveniji in slovenskim nacionalnim interesom. Poskuša se ustvariti vsiljeno federalno Evropo, podobno tisti, kar smo imeli nekoč na Balkanu, pa se ji je reklo nekoliko drugače.”

Grims, Jug (Foto: Nova24TV)

“In potem se ne smemo čuditi, če v Bruslju začenjajo ravnati tako, kot so nekoč v Beogradu, in vsi dobro vem, kako se je to končalo. Zato vsaka prisila iz Bruslja, vsako nespoštovanje suverenih pravic, interesov posameznih držav, odločitev narodov, tudi o tem, katero vlado izvoliti … Vse to Evropsko unijo razbija. Zaradi tega bodo prihajajoče evropske volitve še zadnja priložnost, da se ta trend obrne.” Po mnenju Grimsa bi moralo priti do sodelovanja vseh desnih političnih sil, torej tistih, ki še spoštujejo “prave vrednote”, na tej osnovi pa postaviti drugačno usmeritev EU, ki bi sprostila razvojni potencial in jo znova naredila za bolj kompetentno v globaliziranem svetu, naše vrednote pa bi postale spoštovane, kot so nekoč že bile. Vedno je bila evropska civilizacija tista, ki je bila jedro in zgled uspeha vsem drugim, zato se je potrebno vrniti na točko, ki to omogoča – to so temeljne krščanske vrednote, na katerih je bila EU ustanovljena in načelo soglasja, žal pa Golobova vlada ne deluje v tej smeri. “Kot vedno poudarjam “left is left and right is right”, levo je levo, desno pa je pravo,” je z nasmehom podal zaključno misel.

Domen Mezeg