Brat politika na Ustavnem sodišču prepovedal komunikacijo z Nova24TV

Foto: STA

Ob izbruhu novice, da je Ustavno sodišče prvič v svoji zgodovini presodilo diametralno nasprotno in povozilo lastno odločitev, smo na Novi24TV takoj reagirali. Odgovorni urednik Aleksander Rant je osebno poklical na Ustavno sodišče in poizvedoval, ali bo danes kakšna novinarska konferenca, glede na to da gre za precedens. Po več klicih in neuspešnih prevezavah, se je v sedmo na telefon oglasil Ivan Biščak, sicer direktor službe za finance, ki s tovrstnim poizvedovanjem ne bi smel imeti ničesar skupnega. Ta je sprva povedal, da Ustavno sodišče o odločitvah ne daje tiskovnih konferenc. Po vprašanju urednika, ali gre za uradno stališče, je Biščak odgovoril, da ne, da pa ne ve, s kom govori. Aleksander Rant se je nato predstavil in povedal da je odgovorni urednik Nove24TV in da je v interesu javnosti, da izve, kaj se dogaja na ustavnem sodišču.

Navedeni mu je nato odgovoril: “Aha, Nova24TV. Vse jasno. Kar nabijte nas in še napišite, da je moj brat Bogdan Biščak!” Takšen neprofesionalen odziv s strani javnega uslužbenca nas je seveda popolnoma pretresel. Kakšno zvezo ima to z odločitvami Ustavnega sodišča? Vse bolj postaja jasno, da je v tej instituciji nekaj narobe. Kdo nadzoruje zaposlene? Zakaj se je na novinarsko poizvedovanje javil šef sektorja za finance, ne pa generalni sekretar ali njegova namestnica?

Poskusili smo še 15-krat. Vsakokrat se je oglasila prestrašena gospa v vratarnici, ki je mrzlično vezala naprej. Nato pa šok. Izvedeli smo, da je Ivan Biščak, brat Bogdana Biščaka, naročil, da se na telefon urednika ne sme več oglašati, še več, da se ga ne sme vezati na nobeno drugo službo. Celo tako daleč je šel, da si je izmislil, da se je Aleksander Rant sestal z gospo Šušteršič in da naj bi bila zadeva urejena. Poleg tega je generalni sekretariat ustavnega sodišča blokiral telefonsko številko urednika Aleksandra Ranta. Neverjetno, groteskno, totalitarno.

Bogdan Biščak (desno) je brat Ivana Biščaka, uslužbenca na Ustavnem sodišču. (Foto: STA)

A gospod Biščak se je po 10 ponovnih poskusih spet javil – zanikal je, da je kadarkoli dal navodila, da morajo ignorirati naše klice in da “tista tam dol v sprejemnici tako nič ne ve“. Nato je dejal, ko je bil soočen s prepovedjo javljanja: “Ma napišite, kar hočete, vas itak nihče ne bere – briga me – bom raje tiho, da ne bom še kaj drugega povedal!

To je odnos Ustavnega sodišča do državljanov in do medijev, ki želimo resnico! To je odnos prevzete institucije, ki služi samo še oblasti in ki se lahko samo – ukine. To Ustavno sodišče je le še U od ustavnega. Smer pravne države se začenja danes!

Generalni sekretar US: To ni sprejemljivo
Po incidentu se je Rantu na mail oglasil generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad in mu potrdil, da Biščak ni pristojen za komunikacijo z mediji. Njegovo ravnanje je ocenil za nesprejemljivo, uredniku Rantu pa je izrazil globoko opravičilo in dal zagotovilo, da se podobno ne bo ponovilo.

Image

Andrej Žitnik