fbpx

Bratuškova toži za zapis na Twitterju: “Tožbo bom dobil” je prepričan toženi Kopše, saj tvit sploh ni bil namenjen njej

Alenka Bratušek se je odločila za tožbo zoper Davorina Kopšeta (Foto: Facebook)

To je tip ženske, kakršne si pred leti med 3. in 4. uro zjutraj našel osamljene v diskotekah. Lahko si jih odpeljal za bližnji vogal,” je Davorin Kopše doživel asociacijo, ko je prebral komentar predsednice SAB, Alenke Bratušek, da si aplikacije Ostani Zdrav ne bo naložila, dokler ne bo prepričana, da ji notranji minister Hojs ne sledi. Ker se je po njegovem tvitu vanj vsul val ogorčenja s strani stranke SAB, se je Kopše opravičil za omenjeno izjavo, a je v poštni nabiralnik prejel presenečenje. Bratuškova se je odločila za tožbo zoper njega, saj je poudarila, da ji je omenjen tvit povzročil duševne stiske in je še poudarila, da gre v tem primeru za napad na vse ženske. Kopše je prepričan, da gre v tem primeru Bratuškovi samo za nabiranje političnih točk in je prepričan, da bo tožbo dobil. 

To je tip ženske, kakršne si pred leti med 3. in 4. uro zjutraj našel osamljene v diskotekah. Lahko si jih odpeljal za bližnji vogal #NaduteDomišljavke,” je 27. oktobra na Twitterju zapisal nekdanji kandidat za evropskega poslanca Davorin Kopše in prilepil sliko izjave Alenke Bratušek, kjer je pisalo, da si sama aplikacije ostani zdrav ne bo naložila, dokler ne bo nedvoumno, da ji notranji minister Aleš Hojs pri gibanju ne bo mogel slediti. Tudi notranji minister Hojs je odgovoril Bratuškovi: “Spoštovana Alenka. Edino mesto, kjer bi vas želel slediti je Twitter. Pa vas tudi tu ne morem, ker me že leto in več blokirate”. Alenka Bratušek mu je obljubila, da ga bo odblokirala.

Tudi na Kopšetove besede se je odzvala Bratuškova, ki je bila prepričana, da gre za napad na vse ženske, ki si upajo postaviti zase. “To ni napad na mene osebno, ampak na vse ženske, ki se upamo postaviti za sebe, za ženske in našo boljšo prihodnost! Verjetno je prepoved splava naslednji korak! Stopimo skupaj v borbi ZA pravice in PROTI poniževanju žensk,” je zapisala. Nekateri so Kopšetove besede obsodili, on pa je odgovoril, da je “zanimivo kako čistuni obsojajo njegov tvit. Načrtna neodgovornost Alenke, ki s svojim odnosom ogroža naše zdravje, posredno pa tudi življenja, jih ne moti. V bran stopajo političarki, ki si domišlja, da ji kdo kolikor toliko normalen sledi. No, čistuni ji v blodnjah sledijo.”

Alenka Bratušek (Foto: STA)

Ne glede na to, da je Bratuškova dejala, da gre v tem primeru za napad na vse ženske, ki si upajo postaviti zase, pa se je odločila za osebno tožbo zoper Kopšeta. V tožbi je navedla, da jo je njegova izjava prizadela in razžalila. “Zaradi izjemno žaljivega in nizkotnega zapisa pa sem se počutila napadeno, ne zgolj kot javna oseba, ampak tudi kot ženska,” je zapisala v izjavi, ki jo je priložila tožbi. V nadaljevanju je še poudarila, da je morala še dva meseca po objavi v odnosih z javnostjo in med strankarskimi kolegi odgovarjati v zvezi z omenjenim zapisom, pri tem pa se je počutila ponižano in razvrednoteno.

“Tožba sama ima nekatere bistvene pomanjkljivosti, poleg tega pa tvit ni bil namenjen Alenki Bratušek osebno, ampak mojim sledilcem, katerim sem sporočil zgolj to na koga me Alenka Bratušek spominja. V nobenem delu nisem trdil, da je Alenka Bratušek tudi zares tip ženske o katerem sem tvital. Na začetku več kot očitno tudi Alenka Bratušek mojega tvita ni razumela kot osebni napad nanjo, saj je v zvezi s tem objavila tvit,” nam je dejal ob prejemu tožbe Kopše.

Kopše je prepričan, da je tožba zoper njega namenjena za nabiranje njenih političnih točk
“Iz njenega tvita je več kot očitno, da tvita ni razumela kot napad nanjo, kar tudi eksplicitno pove, kasneje pa si je premislila in se v svoji izjavi kako jo je tvit osebno prizadel več kot očitno zlagala, da bi se s tožbo promovirala kot političarka. Znano je namreč, da se Alenka Bratušek s svojo istoimensko stranko deklarativno zavzema za pravice žensk, v praksi pa ni znan noben dosežek na tem področju niti Stranke Alenke Bratušek niti Alenke Bratušek osebno,” je prepričan Kopše.

Opravičilo Davorina Kopšeta Bratuškovi (Foto: Twitter)

V nadaljevanja poudarja, da je moč njene politične promocije moč prepoznati iz nadaljnje navedbe o splavu in poniževanju žensk, kar se ne sklada s kontekstom njegovega tvita in je prepričan, da bo tožbo dobil. “To nikakor ne spada v kontekst mojega tvita. Že na podlagi navedenega, je pa še veliko drugih podrobnosti, Alenka Bratušek s svojo nenavadno tožbo ne more uspeti,”  nam je še pojasnil Kopše. Dan kasneje po zapisani objavi se je Kopše preko njenega državnega sekretarja Jerneja Pavliča tudi opravičil in še enkrat pojasnil, da je šlo le za asociacijo.

(Foto: Siol/Posnetek zaslona)

Dvojna pravila Alenke Bratušek, saj za poniževalne besede ni obsodila Jožeta P. Damijana
Spomnimo se denimo primera kandidata za mandatarja s strani KUL, ki ga je podprla tudi Bratuškova. Jože P. Damijan je takrat označil Aleksandro Pivec kot “kurbo s plesa”, a njenega komentarja, da bi se postavila za ženske, v javnosti ni bilo moč zaslediti. Tudi znotraj svojih poslancev včasih komu kaj uide, kot denimo Markotu Bandelliju, ki je desnico označil za golazen. Predvsem pa da ne govorimo o protestnikih, ki grozijo s smrtjo, a jih tožilstvo ne preganja. Bodo v tem primeru za asociacijo, ki jo je doživel Kopše ravnali enako?

Sara Rančigaj