Bratuškova z montiranimi posnetki direktorja Borisa Tomašiča v napad na Nova24TV! Zlorabili celo Ano Roš!

Predsednica SAB Alenka Bratušek napadla Nova24TV z montiranimi izjavami voditelja oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašiča o Ani Roš (Foto: STA, Nova24tv)

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek v svoji objavi na Twitterju, grobo manipulira z izjavami direktorja Nove24TV Borisa Tomašiča iz njegove nedavne oddaje z naslovom Kdo vam laže. Predsednica stranke se zgraža nad tem, da naj bi “novinarji” Nove24TV grdo oblatili “kuharsko velemojstrico” Ano Roš, ki se je spraševala kako bo izplačala plače zaposlenim ob zaprtju restavracij v času razglašene epidemije. Na tem mestu pa prilagamo tudi originalni, nezmontirani izsek Tomašičevega govora o naši priznani kulinarični mojstrici iz četrtkove oddaje “Kdo vam laže?”: “In POP TV že dva dni zapored govori o tem kako bodo gostinci propadli. Poglejte, kriza je za vse. Za celo ekonomijo.”

“[POGLEJTE SI..] Ker je Ana Roš, naša svetovno znana kuharska velemojstrica, upala na glas vprašati kako bo izplačala plače zaposlenim ob zaprtju restavraciji, se je znašla na seznamu za blatenje s strani “novinarjev” Nova 24 TV! Ali je to medijski prostor, ki si ga želimo?” je na Twitterju zapisala predsednica stranke SAB Alenka Bratušek, ki je komentirala iz konteksta iztrgane in skupaj sestavljene dele oddaje v kateri Boris Tomašič govori o Ani Roš, ki so jo proti vladi nastrojeni mediji izrabili za udrihanje po vladi zaradi zapiranja države v času epidemije, zaradi česar je bila tudi Roševa primorana začasno zapreti restavracijo.

“In hitreje, ko bomo ustavili širjenje virusa, hitreje se bomo vrnili v normalne razmere. Ampak, včeraj že Slak, predvčerajšnjim že Slak, pa še včeraj potem spet. Pa vlačijo Ano Roš. Jaz proti Ani Roš nimam nič. Uspešna podjetnica, vrhunska kuharica. Ampak, lagat pa ne. Pa nikar se sedaj iti politizacijo. Pa si poglejmo, kako je predvčerajšnjim Slak napovedal krizo v gostinstvu.” Ob tem je bil prikazan kratek izsek Slakove izjave, kjer je dejal, da je koronakriza najbolj prizadela slovenski turizem in vrhunsko gostinstvo, še zlasti Roševo, ki je kot pravi naredila ogromno za prepoznavnost Slovenije v svetu in pokazala smernice butičnega turizma pri nas v prihodnje ter dal besedo tudi Roševi, kar je Tomašič v nadaljevanju komentiral: “Ja, seveda je problem v gostinstvu, v turizmu.”

“Ta vlada sprejema ukrepe. Ko je sprejela ukrepe za pomoč turizmu, bone, vavčerje, ste spet skakal po luftu in govorili, da je to brezveze, in da to nima nobenega smisla itd. Imaš možnost čakanja na delo, celo vrsto ukrepov in pripravlja se šesti protikoronski zakon in pet jih je že bilo. Vlada se trudi, dajte se pogovarjati z vlado, gostinci, vsi, ki ste prizadeti. Organizatorji sejmov, prireditev itd. Iščimo rešitve. Ne pa pljuvati in napadati, kot, da bi vam vlada nekaj vzela. Vlada  poskuša preprečiti krizo, epidemijo hoče ustaviti. A je to tako težko dojeti. Ne dela zato, da bi škodovala gostincem. Ni omejila delo gostincev, zato ker gostincev ne mara ali pa, ker jim hoče škodovati. Neumnost, vlada hoče pomagati tako turizmu, kot gostinstvu, vsem dejavnostim, frizerjem, vulkanizerjem, vsem ki delajo, podjetjem. Ker bomo mi samo tako lahko prišli ven iz krize čim manj poškodovani, ampak vojna je, dejte to razumet. Vojna je. Ko je vojna se je treba prilagoditi in malo tudi potrpeti. Ne pa takšne izjave spoštovana gospa Ana Roš.

“Res vas spoštujem kot kuharico, kot podjetnico, dobitnico dveh zvezdic, Michelinovih. Kapo dol, ni kej. Ampak, dejte prosim. Usedite se z Zdravkom Počivalškom.”

Res vas spoštujem kot kuharico, kot podjetnico, dobitnico dveh zvezdic, Michelinovih. Kapo dol, ni kej. Ampak, dejte prosim. Usedite se z Zdravkom Počivalškom. Sta bila skupaj na podelitvi, poglejmo kaj so naredili na POP TV-ju. Ne vem če so zrezali ali ne, ampak ni primerno.” Ob tem je bil prikazan kratek posnetek, na katerem se družita Roševa in Počivalšek ob podelitvi prestižne nagrade. V POP TV-jevem prispevki pa so izjavili, “da če so se gostinci in politiki še junija ob podelitvi prestižnih zvezdic, tako veselo nasmihali in objemali, danes naklonjenosti ni več. Da je politika v koronakrizi gluha za pozive gostincev, je prepričana prva dama slovenske kulinarike.” Tomašič pa je sporno izjavo na POP TV komentiral sledeče: “To ni res. Jaz ne vem ali ste to rekli Ana Roš. Če niste rekli povejte, naj popravijo. Politika ni gluha na pozive gostincev, ni gluha na pozive gospodarstva.

Zakaj je potrebno odpirati fronto in se pridružit raznim Jašam Jenullom in protestnikom in kritizirati vse počez. Iščite rešitve. Kaj se da. Malo bo pa treba tudi potrpeti. Ja politiki so se fotografirali z vami, ko ste dobili dve zvezdici, ampak te zvezdici sta prišli v Slovenijo zaradi politike. Bodimo iskreni. Ker je Počivalšek, ker je država Slovenija plačala Michelinu, da je prišel v Slovenijo. To ve vsak, da Michelin ne pride v državo kar tako, ker ima dobre gostilne. A vsi, ki ste dobil zvezdice ali druga priznanja, kapo dol. In to je del promocije Slovenije, ampak je država sodelovala in zdaj tudi država želi pomagati. Ne zlorabljajte prosim svojega ugleda za političen boj oziroma ne dovolite, da vas drugi zlorabljajo.” Ob tem je pokazal Tomašič še eno izjavo, kjer Roševa govori, da če ji nekdo reče, da mora zapreti restavracijo, kjer ima 40 zaposlenih, potem naj ji ta razloži, kako naj ona teh 40 zaposlenih preživi, na kar je Tomašič odvrnil: “Prvič, niso rekli, da zaprite restavracijo, zato ker vas ne marajo.

“Ampak, ne govorit, da država nič ne naredi. Država je dala 80 procentov plače za čakajoče delavce, 20 procentov pa naj primakne še gostilničar, ki mu je šlo dobro”

Ta izjava se sliši tako: zaprli ste mi oštarijo, sedaj mi pa pomagajte. Ja, država pomaga. Kako naj pomaga tem 40 zaposlenim? Ja 80 procentov plače bo dala država. To bo šlo iz tega denarja, ki ga jaz plačujem v blagajno, ker pač še lahko delam “hvala bogu” in sem še plačan za to kar delam. Pa vsi, ki še delajo bodo plačali to. Nimamo problemov s tem. Ampak, ne govorit, da država nič ne naredi. Država je dala 80 procentov plače za čakajoče delavce, 20 procentov pa naj primakne še gostilničar, ki mu je šlo dobro. Ne mi govoriti, to pa ne verjamem, da ob cenah, ob RVC-ju, ki ga imate, da niste naredili nekaj zaloge, da boste zaposlenim dodali tistih 20 procentov. Morda bo šla država glede na totaln lockdown na 100 procentov, tako kot spomladi. 

Influencerji, ki so pomagali širiti epidemijo. (Foto: sta, Twitter, Facebook, Youtube)

Ampak dajte se pogovarjati, ne napadat, ne zmerjat, ne biti na strani Covid idiotov, ne biti na strani tistih, ki zlorabljajo to krizo, da rušijo vlado. Jaz verjamem, da tega ne delate namerno, ampak dajte prosim paziti, ker ni koristno, ne delate si usluge s tem.” Ob tem je Tomašič pokazal še Twitteraški zapis gostilničarja, ki ima zgolj deset zaposlenih. Ob tem je dejal, da sploh ne razmišljajo o odpuščanju in imajo bistveno nižji RVC, a ima toliko zaloge, da lahko preživi do poletja, Roševa pa je po njegovem zgolj lakomna na denar. “Jaz sem zato, da ljudje, ki so vrhunski zaslužijo ogromno in še več, jaz ne gledam na to socialistično, samo ne pa jokati kako ne morete preživeti, ker vam država pomaga. Daje ljudem za plače, ki jih vi ne morete plačati. In bodite pošteni. In če imate predloge, dajte se pogovarjati z ministri, z gospodarsko zbornico, z obrtno zbornico, dajte sodelovati, iščite rešitve. 

Filmska montaža ni nič presenetljivega, pri Alenki Bratušek so si že prislužili sloves grdega račka tudi s kopiranjem predloga zakona

A lumparije so Bratuškovi očitno pisane na kožo. Na tem mestu gre navesti tisti sloviti reki, ki pravi “Kdor laže, ta tudi krade”, čeprav gre pri njej tudi v obratni smeri, torej “Kdor krade, ta tudi laže!”. Spomnimo se, kako je imela predsednica stranke SAB Bratuškova, težave s plagiatorstvom že kot predsednica vlade, saj je v svojem magistrskem delu, ki ga je napisala leta 2006 prepisovala iz vladnih virov, pri tem pa slednjih ni navajala. Naslov magistre ji pozneje sicer ni bil odvzet. Se pa čez čas zgodba ponovila, saj se je prepisovanja lotila kar njena stranka, ki je od Ministrstva za infrastrukturo dobesedno prepisala kar 99,2 odstotka zakona – celo s slovničnimi napakami vred.

Na Ministrstvu za infrastrukturo so pripravili Predlog Zakona o proračunskem skladu za investicije v prometno infrastrukturo – predlog za obravnavo. Poslanci SAB, pa so vložili njegovo različico, ki se v 99,2% znakih, dobesedno ujema z zakonom, ki so ga pripravili na že omenjenem ministrstvu. Poslanci SAB potemtakem niso avtorji, ampak navadni plagiatorji, ki so spremenili le malenkosten del zakona. Kot plagiatorji so se sicer brezsramno podpisali: Maša Kociper, Vojko Starovič, Franc Kramar, Andrej Rajh in Marko Bandelli.

Domen Mezeg