fbpx

Brez “podpore” levice ne gre: Bruseljska razstava je bila namerno sabotirana!

Sonja Kralj. (Foto: STA)

“Česar niso zapisali in česar ministrstvo ni povedalo pa je, da je razstavo namerno sabotirala Slovenka, ki jo je v Bruselj nastavil LMŠ, Sonja Kralj, ki jim je nalašč dajala napačne informacije. Da bi škodovala vladi, je nalašč škodovala Sloveniji in potem šla kot vir medijem,” je novo skonstruirano afero tranzicijskih podtaknjencev razkril politični analitik Tomaž Štih. Pod člankom si lahko preberete odgovor slovenskega stalnega veleposlaništva v EU.

Vlada se pripravlja na predsedovanje Svetu Evropske Unije. Zaradi ideološke sovražnosti se je proti njej postavil del leve opozicije. Pri tem jim zelo pomagajo nevladne organizacije, sindikati in večinski mediji s podporo tranzicijskega omrežja. Politični boj se bije tudi na področju kulture. Tako so v osrednjih medijih na veliko poročali o odločitvi ministrstva za kulturo, da odpove razstavo slovenskih izbranih umetnikov v prostorih Evropskega parlamenta. Sedaj se je izkazalo, da tudi tokrat ni šlo brez “podpore” levice v Bruslju.

Kot smo izvedeli, Sonja Kralj zaseda mesto svetovalke za kulturo in avdiovizualne zadeve pri Stalnem predstavništvu Republike Slovenije v EU. Prav Kraljeva je bila po besedah člana vladnega sveta za sprejemanje protikoronskih ukrepov Tomaža Štiha tista, ki je namerno sabotirala omenjeno razstavo in nalašč slovenski javnosti dajala napačne informacije. Informacija nas sploh ne čudi, saj se je enak scenarij zgodil v aferi non paper, v kateri je med drugim sodeloval še en član tranzicijskega omrežja, dolgoletni diplomat Marko Makovec.

Sonja Kralj in Mitja Bervar

Sonja Kralj in Mitja Bervar. (Foto: STA)

Nekdanji mož s pomočjo Kraljeve na sumljiv način zasedel mesto direktorja ljubljanske Opere
Sonja Kralj ni neznano ime na slovenskem prizorišču. Velja za dolgoletno vplivno uradnico na področju kulture v Sloveniji. Je nekdanja žena bivšega predsednika Državnega sveta Mitje Bervarja, o katerem smo pisali, da je do direktorskega mesta Opere in baleta Ljubljana prišel na izjemno nenavaden način in z nezadostnimi kompetencami. S političnim kadrovanjem so preskočili tudi to oviro. Da so ga uspeli kadrovati na direktorsko mesto kulturne ustanove, je zaslužna nekdanja kulturna ministrica in članica strank LDS in Zares, sedaj pa zaposlena na RTV Slovenija, Majda Širca. Bervar je položaj ravnatelja SNG Opera in balet Ljubljana ob koncu leta 2009 zasedel v sila nenavadnih okoliščinah. Ob njegovi kandidaturi so spremenili razpisne pogoje, da ga je lahko poslanka stranke Zares, takratna ministrica za kulturo Majda Širca, sploh imenovala. Zanimivo je, da je bila njegova takratna partnerka Sonja Kralj Bervar na visokem uradniškem položaju na omenjenem ministrstvu, hkrati pa je bila nekaj časa celo podpredsednica propadle stranke LDS, kar pojasni, zakaj na ministrstvu niso imeli nobenih dvomov o njegovih sposobnostih.

Nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca in visoka uradnica ministrstva Sonja Kralj. (Foto: STA)

Le nekaj mesecev pred imenovanjem na mesto ravnatelja je namreč na koprski fakulteti za menedžment Bervar opravil zagovor diplomske naloge z naslovom Model kriznega menedžmenta v društvih, kar so na ministrstvu smatrali kot zadostne izkušnje v kriznem menedžmentu. Njegove prejšnje funkcije so bile povsem neprimerljive z mestom ravnatelja SNG; Bervar je bil nekaj let generalni sekretar Društva slovenskih skladateljev in Slovenskega glasbeno-informacijskega centra, pred tem pa je bil tudi predsednik Mešanega pevskega zbora Ljubljanski madrigalisti.

Sledil je finančni polom
Nezadostne izkušnje pa so Bervarjev mandat spremenile v polomijo. Ne glede na to, da so vedeli za nepravilnosti, je takratna Pahorjeva vlada vse mirno spregledala. Bervar pa je bil tudi miren, saj je njegove rabote pokrivala sedaj njegova bivša žena na Ministrstvu za kulturo.

Na spletu smo našli uradno obvestilo vodstva Opere in baleta iz leta 2017 o uspešnem sanacijskem programu, v katerem piše, da so pred zahtevanim rokom uspešno zaključili več kot milijon evrov težko finančno situacijo zaradi neporavnanih obveznosti do dobaviteljev. V njem tudi piše, da se je do konca leta 2012 se nabralo neporavnanih obveznosti v višini  1.472.639 evrov.

Zato nas ne sme čuditi, da je v delu tranzicijskega omrežja zavladala panika. Z vsakim dnem sedanje vlade padajo okostnjaki iz vseh ministrstev. Žalostno je predvsem to, da zaradi ideološke sovražnosti, levo usmerjeni slovenski uradniki v Bruslju načrtno škodujejo ugledu Slovenije v mednarodni javnosti. Sonja Kralj je le ena izmed njih. V kratkem bomo razkrili še nekaj podtaknjencev, ki načrtno rušijo ugled in delo sedanje vlade.

 

Odgovor stalnega slovenskega veleposlaništva pri EU:

Spoštovani g. Perš,
dr. Sonja Kralj, ki ima delovno razmerje za nedoločen čas sklenjeno z Ministrstvom za kulturo in ki je začasno premeščena v Ministrstvo za zunanje zadeve, je za izvedbo projekta predsedovanja Slovenije Svetu Evropske Unije razporejena na delovno mesto diplomat v zunanji službi v Stalnem predstavništvu RS pri EU v Bruslju, na katerem opravlja naloge svetovalca za kulturo.Med delovnimi nalogami uslužbenke so v skladu z običajno diplomatsko prakso komuniciranje in izmenjava informacij med ustanovami Evropske unije in Ministrstvom za kulturo RS.

 

Luka Perš