fbpx

Brez sramu: Marjan Šarec se ne počuti odgovornega za prazna skladišča?! Nacionalna televizija pa mu celo omogoča napeljevanje k protestom!

Foto: Printscreen

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec se je pojavil v Odmevih potem, ko je zdajšnja Vlada RS razkrila poročilo o nabavah zaščitne opreme in ventilatorjev. Ker poročilo najbolj bremeni preteklo vlado z Marjanom Šarcem na čelu in uslužbenca Zavoda za blagovne menjave Ivana Galeta, se je Šarec pojavil z namenom, da ovrže vse očitke in se poskuša predstaviti kot nekdo, ki je v času epidemije garal, čeprav mu očitno ni uspelo zagotoviti nujno potrebne zaščitne opreme. Sodeč po odgovorih je očitno, da sramu ne pozna. Njegovi argumenti so bili namreč daleč od tehtnih, prav tako pa ni šlo brez laži. Ta je namreč navedel, kako naj bi predsednik vlade Janez Janša 28. februarja smučal v Italiji, čeprav temu ni res. Janša je namreč tedaj delil eno leto staro sliko.

Marjan Šarec je na vprašanje, kako to, da je šele dva dneva pred predajo poslov naložil ministrstvu za zdravje izvedbo vseh dejavnosti za pridobitev nujno potrebne opreme, odgovoril, da zato, ker je bila nabava opreme v rokah samih zavodov. Po besedah Šarca so Klinični center Ljubljana, UKC Maribor in drugi sami kupovali opremo. “Tako je UKC Ljubljana naročil 50 ventilatorjev 12. marca, gre za ventilatorje hamilton visokega cenovnega razreda, in tudi drugo opremo. Torej, ta sedanja ureditev, da zavod za blagovne rezerve nabavlja to opremo, je zasuk od prejšnje prakse in tudi seveda ni v skladu s skrbnim ravnanjem. Za ravnanje v epidemiji je zadolženo ministrstvo za zdravje, ki je tisto, ki bedi nad nakupi opreme itd. Tako smo to mi izvajali, delali smo po zakonu,” je prepričan Šarec.

Kako je lahko za Šarca v skladu s skrbnim ravnanjem, da se zaščitne opreme ne kupuje, je jasno samo Šarcu. Še posebej pa je zanimivo, kako je ta zatrdil, da naj bi ga sicer skrbelo dejstvo, da ni dovolj zaščitne opreme v skladiščih. Kako neuspešen je bil pri dobavi zaščitne opreme, pa kaže njegova naslednja izjava: “Zato smo izvedli ukrepe, zato je ministrstvo za zdravje šlo v skupno evropsko naročilo za 500 tisoč  mask takrat, vendar se je kasneje izkazalo, da je to skupno naročilo padlo v vodo, ker bi se zgodila prevara. Bilo je neko, mislim, da singapursko podjetje. Tako da to nikakor ne drži, da se mi s tem nismo ukvarjali. Mi smo se že zdavnaj, že 29. januarja je bila ustanovljena medresorska koordinacija, ko smo se mi ukvarjali s tem, je Janez Janša 28. februarja smučal v Italiji. To je vsem znano. Koliko se je Janša zavedal prihajajoče epidemije, je veliko vprašanje,” se je debelo zlagal. Preklic njegovih laži je v imenu predsednika vlade že zahteval odvetnik Franci Matoz, celoten dokument si lahko preberete TUKAJ.

Foto: Printscreen

Eno se je truditi, drugo pa izvesti dobavo zaščitne opreme. Še posebej je dobava otežena v času, ko je na Kitajskem vladala prava vojna za zaščitno opremo. Seveda je z lažjo okrog smučanja Janše in njegove družine le želel odvrniti pozornost od dejstva, da mu dobava opreme ni uspela niti v času pred vrhuncem epidemije. Očitno je, da je bilo tudi voditelju Odmevov  Igorju E. Bergantu jasno, da gre za lažno izjavo, saj mu je celo ta dal vedeti, da kdo je kdaj smučal, ne predstavlja ključnega vprašanja.

Šarec se vseeno ni dal in je zatrdil, kako naj bi bilo to pomembno, čeprav je v bistvu navedel laž. “Je pomembno. V poročilu je navedeno, da je ključni problem to, da tisti, ki so prišli s smučanja, niso šli v karanteno. Je pa pomembno, da je NIJZ že januarja in februarja izdal natančna navodila javnim zavodom, kako ravnati, NIJZ je tudi sproti vse obveščal. To, kar se nam očita, nikakor ne drži in je to navaden pamflet,” je zatrdil Šarec.

Šarec se ne čuti odgovornega za prazna skladišča
Glede na to, da so informacije, da primanjkuje opreme, marca prihajale tudi od popolnoma nepolitičnih predstavnikov civilne zaščite, je ta dal vedeti, da se ne čuti odgovornega za slabo stanje v skladiščih. Ta je namreč dejal: “Civilna zaščita je bila že ves čas neformalno vključena in z gospodom Šestanom smo bili nekajkrat na zvezi za zaščitno opremo. Tudi sekretariat SNAV-a je določil, da mora zavod za blagovne rezerve nadomestiti tisto, kar je takrat sprostil – saj smo odredili, da blagovne rezerve sprostijo, kar imajo.” Seveda je jasno, da je bilo vsega premalo, zato je ta ob tem dal vedeti, da pač zavod za blagovne rezerve ni namenjen temu, da nabavlja velike količine.

Iz povedanega je očitno, da se Šarec ne čuti odgovornega za stanje zalog ob primopredaji poslov. Ta je namreč dejal, kako je bila oprema naročena, bili pa naj bi bili tudi v stiku z veleposlanikom Kitajske. Sicer je res, da je Kitajska pomoč ponudila, a le ta ni bila nikoli izvedena. Ker je jasno, da je vlada prehitela opozicijo glede parlamentarne preiskave spornih nabav, je ta zatrdil, da to ni blamaža za opozicija. Po njegovo naj bi to kazalo na strah koalicije. Seveda je težko to razumeti, glede na to, da ta v bistvu poziva k preiskavi poslov.

Poskrbel za prilizovanje javni hiši
Glede politične zlorabe protestov je dal vedeti, da z njimi naj ne bi delal reklame zase, čeprav je jasno, da to ne pije vode. “To je akcija civilne družbe in naj taka tudi ostane, tam ni prostora za nas politike, da se bomo kazali in skušali nabirati politične točke. Boriti se moramo vsak na svojem področju – civilna družba na kolesih, politiki v parlamentu. Naš skupni cilj pa je, da koruptivna vlada ne obstane več dolgo v Sloveniji. Pod krinko boja proti virusu je ta vlada grobo posegla v vse institucije. Tudi v vašo ustanovo – grobo je zamenjala člane nadzornega sveta, minister za notranje zadeve in nekdanji direktor Nova24TV se z vami prepira vsak dan.” Za konec pa je seveda še poskrbel za prilizovanje nacionalni RTV Slovenija. Dejal je namreč, kako sam v svojem mandatu nikoli ni izrazil nestrinjanja z RTV Slovenija. “Nisem dal nobenega popravka na nobeno stvar, vedno sem pustil neodvisnost medijev. Tako je tudi prav. A ta vlada ravna točno nasprotno, zato tej vladi ni več mesta v Sloveniji.” Zakaj bi se že Šarec upiral RTV Slovenija, če pa ga vseskozi vzdiguje v višave?!

Hana Murn