fbpx

Brezidejno odkritje SD: Nova niša za nabiranje davkoplačevalskega denarja!

Foto: STA

“Socialni demokrati znova odkrivajo toplo vodo. Prehod od političnega izkoriščanja revežev do izkoriščanja okoljevarstveno zaskrbljenih so leve stranke na zahodu izvedle že takoj po medijski propagandi Ala Gora pred 13 leti. Krilatica ‘Zelena kot nova rdeča’ le kaže njihovo neoriginalnost, brezidejnost in posledično brezciljno sledenje svetovnim socialističnim trendom,” je sprejetje programskega paketa za zeleno, socialno in razvojno prihodnost Slovenije komentiral politični analitik in kolumnist Mitja Iršič. 

Na dan, ko je celotna Evropa obeleževala 30. obletnico padca Berlinskega zidu in s tem padca komunizma, so Socialni demokrati v Titovem Velenju priredili kongres, na katerem so napovedali še večji zasuk v levo in zeleno okoljsko in razvojno naravnano politiko po navdihu švedske aktivistke Grete Thunberg, ki straši, da bo zaradi podnebnih sprememb konec sveta. Pri tem so predlagali načrt zelenih naložb za prihodnjih deset let, vreden preko 30 milijard evrov.

“Naš planet se segreva, živalske in rastlinske vrste izginjajo, pospešeno se uničujejo naravni viri. Ni planeta B, ni plana B. Je le plan A, to je akcija,” je v stilu Grete strašil Matjaž Nemec, evropski poslanec Milan Brglez pa dodal, da če ne bi bilo podnebne in ekonomske krize, bi imeli veliko težjo nalogo prepričati vse v družbi, da je treba nekaj narediti. “Temu je potrebno podrediti tudi gospodarski sistem,” je še dodal. “Današnji kongres stranke SD je dokaz, da želimo zgraditi zelen, ambiciozen in socialno pravičen dogovor za Slovenijo in Evropo. Te zaveze moramo sedaj uresničiti s konkretnimi ukrepi. Ne želimo biti stranka izgovorov in na napakah se učimo. Ker zelena je nova rdeča!” je izpostavila evropska poslanka Tanja Fajon in dodala, da morajo Socialni demokrati predstavljati vodilno silo zelene prenove. “V Evropskem parlamentu smo zato podali pobudo za razglasitev izrednih podnebnih razmer v Evropi.” 

Foto: STA

Zelena le še barva denarja
Iršič
izpostavlja, da je globalna socialistična internacionala k sebi pritegnila ogromne mednarodne konglomerate, ki si v naslednjem desetletju obetajo trilijonske zaslužke s področja okolju prijazne tehnologije pridobivanja energije – le da zaslužki ne bodo prišli iz dodane vrednosti končnih izdelkov, ampak iz subvencij, ki jih bodo sponzorirali davkoplačevalci. “S tega vidika je zelena le še barva denarja. Socialni demokrati so pač odkrili novo nišo nabiranja davkoplačevalskega denarja. Kar je seveda velika hinavščina glede na to, da je TEŠ 6 njihov hišni projekt in da so bili skozi zgodovino veliki borci za rudarstvo v Sloveniji. Če bi politične ukrepe strank merili po izpustih CO2 v ozračje, bi imela naslednica CK ZK daleč največji ogljični odtis v Sloveniji. Kako bodo svojim volivcem prodali okoljevarstveni agitprop, ki bi nas rad energetsko osiromašil, in hkrati boj za revne, ki jih bodo takšni ukrepi najbolj prizadeli, bomo videli komaj na predvolilnih soočenjih. Glede na to, da želijo premogovnik v Velenju – njihov tradicionalni fevd – zapreti s pomočjo 3 milijonov javnih sredstev, se nam že lahko dozdeva, da bomo zelence za zeleno politiko prispevali proračunski plačniki.”

Mitja Iršič (Foto: Demokracija)

Trdo leva linija se bo še naprej radikalizirala
Po besedah Iršiča je videti, da SD ne bo omilil trdo leve linije in se bo še naprej radikaliziral, kar se je videlo v sami prezenci nedavnega kongresa. Peli so komunistične pesmi, njihov podmladek je tvital, da se bodo srečali v Rdeči dvorani sredi “Titovega” Velenja. Za to fasado se je poleg nove zelene komponente veliko govorilo o preverjenih temah: neenakosti, staranju prebivalstva, neoliberalnem kapitalizmu, rešitve pa kot vedno vidijo v izvršilno ukazani redistribuciji premoženja, ki ji sami duhovito pravijo “pravična”. “Govorijo o umetnem večanju minimalne plače, kot da so politični Dedek Mraz, ne povedo pa, da to ne bo ukrep, ki bi prizadel dohodkovno stran proračuna, ampak družbeno skupino, ki je v Sloveniji najbolj na udaru: podjetnike. Manko produktivnosti Slovenije v primerjavi z Avstrijo bi blažili z javnimi investicijami v znanost in razvoj (kljub uradno dostopnim podatkom, da so le-te v primerjavi z zasebnimi naložbami manj učinkovite). Ne zavedajo pa se, da so za tehnološki deficit krivi tudi sami z 10-letno gospodarsko regresivno politiko, ki stremi k državnemu intervencionizmu in ščitenju domače industrije na račun potrošnikov,” kritično opozarja Iršič.

Foto: STA

“In ravno ta zadnja stvar je tako bizarna – Socialni demokrati se obnašajo, kot da so radikalna, večno opozicijska skupina aktivistov, ki se bojda bori za ‘malega’ človeka, v resnici pa so institucionalna, s strani vseh našističnih lobijev podprta stranka, ki skoraj neprekinjeno vlada že desetletje in aktivno kroji slovensko politično-ekonomsko krajino,” poudarja Iršič in dodaja: “Pred kom nas bodo ‘osvobodili’? Pred samimi seboj?”
Hana Murn