fbpx

Brglez bi se skrival za nevtralnostjo in sredinskostjo, vendar naš narod dokaze hrani

Milan Brglez, Che Guevara (fotomontaža: Demokracija/STA)

Brglez se bo zdaj skrival za neko nevtralnostjo in sredinskostjo, čeprav narod naš dokaze hrani,” je dejal voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič, pri čemer se je skliceval na fotografijo, na kateri novi predsedniški kandidat Milan Brglez paradira v majčki s Che Guevaro, “viva comunismo e la liberta in tako naprej, kajne“, je poudaril Tomašič. Svet stranke Gibanje Svoboda je v četrtek namreč sklenil podpreti evropskega poslanca Milana Brgleza pri njegovi kandidaturi za predsednika republike. Brglez, sicer član Socialnih demokratov, je v minulih dneh odstopil s funkcij v tej stranki, osrednji mediji pa ga že kujejo v zvezde.

Morda pa premierju Robertu Golobu ustreza ravno zaradi svoje prilagodljivosti, kot vemo, je bil Milan Brglez v SMS, potem je prešel v SD, zdaj bi h Golobu,” je pojasnil Boris Tomašič v oddaji in pojasnil, da je “neodvisnost” novega predsedniškega kandidata Milana Brgleza le krinka, saj so njegova levičarska ideološka prepričanja jasna, med drugim kot lažno izpostavi prav njegovo integriteto, ki jo osrednji mediji tako poudarjajo, sploh, ko vemo, da ima Brglez, nekdanji predsednik Šahovske zveze Slovenije, za sabo afero, povezano s financiranjem zveze in izginjanjem denarja Slovenskih železnic.

Z vstopom Brgleza v predsedniško tekmo se po napovedi medijev zadeve malce obračajo. Trenutno vodilni kandidatki Nataši Pirc Musar se baje ne obeta nič dobrega, kot levičarska ikona pa se tekmi zdaj pridružuje tudi Miha Kordiš, “ki je vsaj avtentičen levičar”, je komentiral Tomašič. Po njegovem mnenju je težko omenjati besedi integriteta in neodvisnost v istem kontekstu z Brglezom, sploh ko je svoja ideološka prepričanja že davno pokazal z nošenjem majčke, na kateri je bil obraz Che Guevare, množičnega morilca, rasista in homofoba. Ob tem se lahko vprašamo, kaj to pove o profesorju na FDV, ki med drugim predava celo o evropskem varstvu človekovih pravic. Zadevo je komentiral tudi nekdanji premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal:Oseba z majico Che Guevare je g. Milan Brglez, kandidat @govSlovenija koalicijskih strank @strankaSD in @Gibanje_Svoboda za predsednika Republike Slovenije. Volitve bodo oktobra 2022. Oktobra 2022, ne 1922.”

Guevara je bil homofob, rasist in množični morilec, ki je uporabil vsa razpoložljiva sredstva za doseganje samooklicane nadrejene družbe. Vprašanje za Brgleza kot univerzitetnega profesorja na FDV v Ljubljani, kjer med drugim predava o svetovni politiki in evropskem varstvu človekovih pravic, je vsekakor, ali bi z enakim veseljem oblekel majico z obrazom Adolfa Hitlerja, ki je bil ravno tako rasist, homofob in množični morilec. Ali pa Brglez zgolj nosi majice komunističnih množičnih morilcev? Vsekakor je zelo zaskrbljujoča že sama misel, da bi človek, ki idealizira morilca, vodil demokratično državo. “Senzacija v Sloveniji. Neverjetno – absurdno – smrt demokraciji. V Sloveniji za predsednika države kandidira izjemno radikalni antisemitski komunist Milan Brglez SD,” je Brglezovo kandidaturo komentiral tudi uporabnik Twitterja, ki sicer živi v Nemčiji.

Mnogi ocenjujejo, da sedanji evropski poslanec nima pravega značaja za predsednika republike ravno zaradi svoje dvoličnosti in sledenju osebnim ambicijam, kar pa dokazujejo tudi pretekle določene afere, spomnimo lahko na to, da je v času, ko je aktualni evropski poslanec vodil Šahovsko zvezo Slovenije, čudežno izginil sponzorski denar Slovenskih železnic.

Foto: STA, Pixabay

Na mesto predsednika Šahovske zveze naj bi se Brglez zavihtel nezakonito – kar naj bi uredila Milan Kneževič in Mirko Bandelj. “Sporom v Šahovski zvezi Slovenije (ŠZS), ki jo vodi evropski poslanec Milan Brglez, ni videti konca. Pridobili smo celotni zapisnik izrednega inšpekcijskega nadzora, ki potrjuje več nepravilnosti,” so na portalu Siol zapisali junija lani, ko so sporočili, da se bo po očitkih o nepravilnostih, povezanih z izvolitvijo nekdanjega predsednika državnega zbora in vidnega člana stranke SD na mesto predsednika Šahovske zveze,  s tem namesto Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ukvarjala Policijska uprava Ljubljana.

KPK se je preiskavi izognila, Inšpektorat pa je ugotovil nepravilnosti
KPK je namreč menila, da to ni v njeni pristojnosti, ker ne gre za nepravilnosti ali kršenje zakona o integriteti in preprečevanja korupcije, ampak za domnevno kaznivo dejanje na strani vpletenih, vendar je bilo jasno, da so Brglezove lovke segale tudi do KPK, za katero je bil “sveta krava”. Zadevo je prevzel Inšpektorat za šolstvo in šport, ki je opravil izredni inšpekcijski nadzor v Šahovski zvezi Slovenije (ŠZS) pod Brglezovim vodstvom, ki je poleg vsega tudi nekdanji predsednik državnega zbora, in ugotovil vrsto nepravilnosti pri namenski porabi javnih sredstev.

Tanja Brkič