fbpx

Brglez bo datum predsedniških volitev sporočil šele avgusta. Če bi jih razpisal skupaj z referendumom, bi bil datum že znan!

Milan Brglez (Foto: STA)

Razpis volitev za predsednika republike se po napovedih predsednika Državnega zbora RS Milana Brgleza premika v avgust. Dejal je, da je treba počakati na to, da še Ustavno sodišče RS kar koli pove glede datuma referenduma o zakonu o drugem tiru, ki ga ima v presoji. Če bi Brglez razpisal referendum in predsedniške volitve na isti datum, bi bil ta že znan, hkrati pa se ne bi po nepotrebnem zapravljalo davkoplačevalskega denarja. 

Brglez je namreč pred časom napovedal, da bo datum predsedniških volitev sporočil po 15. juliju oz. do 15. avgusta. Danes pa je razpis predsedniških volitev povezal z odločanjem ustavnega sodišča glede odloka o razpisu referenduma o zakonu o drugem tiru. Za to, da je zadeva prišla na ustavno sodišče, imata največje zasluge kar Brglez in njegova stranka SMC, zaradi česar so jim predstavniki Slovenske demokratske mladine, podmladka SDS, izročili položnice v skupni vrednosti 3 milijone evrov, kolikor bo davkoplačevalce stal samostojni referendum.

Pobudniki referenduma in parlamentarna opozicija so se zavzemali za to, da se referendum izvede skupaj s predsedniškimi volitvami. Državni zbor pa je z glasovi koalicije določil, da bo referendum 24. septembra. Pobudniki referenduma so se zato obrnili na ustavno sodišče. Ustavno sodišče je obravnavo te zadeve začelo že v četrtek, kdaj jo bo nadaljevalo, za zdaj ni znano. Danes so pojasnili, da o tej zadevi še ni odločeno, v času sodnih počitnic pa seje ustavnega sodišča niso predvidene.

C. Š., STA