To so veliki ‘luzerji’ prvega kroga

Predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob, predsedniski kandidat Milan Brglez in predsednica SD Tanja Fajon. Vir: STA

Po prvih neuradnih izidih je jasno nekaj. Prestižni politični dvoboj, ki sta ga od začetka predsedniške kampanje bila predsednik vlade Robert Golob in zadnji predsednik CK Komunistične partije Milan Kučan, je zmagal slednji. V drugi krog se je namreč poleg Anžeta Logarja prebila Nataša Pirc Musar. Milan Brglez, za katerim so stali predsednik vlade Robert Golob in njegova instant stranka Gibanje Svoboda, predsednica Državnega zbora, ki je v njegovem imenu nezakonito izvajala negativno kampanjo na volišču, zunanja ministrica Tanja Fajon in celotni Socialni demokrati, je končal na klavrnem tretjem mestu. Volivci so očitno podelili zaušnico tudi Mihi Kordišu in skrajni stranki Levica.  

Gre sicer za že drugi Golobov veliki poraz v tej volilni tekmi. Prvi je bil, se razume, ko je zaradi nakopičenih afer kandidature odstopila nekdanja podpredsednica stranke Marta Kos, ki je Golobovo Gibanje Svoboda odvrgla, ko ji to ni več koristilo in se vrnila v Švico, kjer ima stalno prebivališče.

Že drugi politični poraz prav gotovo načenja njegov rezime in imidž velikega zmagovalca. In če to ne bi bilo dovolj hudo, so tu tudi implikacije spora, ki ga je Golob s Kučanom bil do sedaj. Slednjega je označil za nezmožnega razmišljanja. O tem smo več pisali v članku [Video] Hude razpoke na levici tik pred volitvami! Golob Kučana med vrsticami označil za starega bedaka, ker ta ne podpira sektaškega Brgleza.

O dodatnih implikacijah spora in Golobovega očitnega poraza pa je v današnji kolumni na portalu Siol špekuliral odgovorni urednik Peter Jančič, ki je zapisal, da za Golobovo politično prihodnost prav gotovo ne more biti dobro, da se ga prime sloves političnega poraženca.

V resnici gre za hud poraz Goloba in Fajonove
Volilni propad pa Brgleza očitno ni potrl, vsaj javno ne, saj je za medije zatrdil, da ga rezultat volitev ne skrbi in da je potrebno s sodelovanjem nadaljevati, poroča STA. “Projekt, ki smo ga začeli s povezovanjem Socialnih demokratov in socialnih liberalcev, se bo nadaljeval in bo še kako vplival na politiko v Sloveniji,” je dejal Brglez. Omeniti velja, da je imel Brglez za seboj izdatno medijsko mašinerijo, in sicer celoten Odlazkov imperij ter ostale večje medije. Tudi Fajonova in Golob sta skušala prikriti grenkobo s podporo Nataši Pirc Musar, ki sta jo oba že kar oklicala za zmagovalko drugega kroga. Toda v resnici gre za poraz. Poraz za Brgleza, poraz za Roberta Goloba in Tanjo Fajon. Ki v resnici boli, mediji pa si ga ne bodo upali izpostaviti.

Stranki Gibanje Svoboda in Socialni demokrati so na predsedniških volitvah prejeli le dobrih 15 odstotkov, kar je katastrofalen rezultat v primerjavi z aprilskimi parlamentarnimi volitvami, ko sta skupno prejeli 41 odstotkov. (Foto: STA)

Da je šlo za serijo napačnih odločitev, ki so pripeljale do katastrofe, je poudaril vidni član SD Jernej Pikalo. Po njegovem je bil zapravljen potencial državnozborskih volitev, prava škoda pa se bo pokazala šele v prihodnje.

Rezultat levice je posledica negativne selekcije
O tem, kaj bi lahko pripeljalo do slabega rezultata levice, pa je za naš medij že komentiral prodekan Evropske akademije znanosti in umetnosti Boštjan M. Turk, ki meni, da je za klavrno stanje odgovorna negativna selekcija kadrov na levici. Podobnega mnenja je tudi zgodovinar Stane Granda.

Gal Kovač