Britanski volivci niso neumni, da bi nasedali socialističnim nebulozam

Mitja Iršič in Tomaž Štih.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji je z absolutno večino zmagala konservativna stranka aktualnega predsednika vlade Borisa Johnsona. Laburisti pod vodstvom socialističnega voditelja Jeremya Corbina so predvsem zaradi zgrešene marksistične kampanje popolnoma pogoreli in dosegli najslabši volilni rezultat vseh časov. “Gotovo je bila Corbynova strašljiva socialistična retorika velik del laburistične katastrofe,” se je na zmago konservativcev in popolni politični fiasko odzval politični analitik Mitja Iršič. Da britanski volivci niso neumni, da bi nasedali socialističnim nebulozam vedno bolj radikalnih laburistov pa ocenjuje v Londonu živeči ekonomist in informatik Tomaž Štih.

V Veliki Britaniji so leta 2016 na referendumu izglasovali t.i. brexit, kjer se je večinsko prebivalstvo na britanskem polotoku odločilo, da zapušča Evropsko Unijo. V preteklih letih smo gledali prave politične komedije, ki so jo izvajali predvsem tisti, ki se niso morali sprijazniti z brexitom. Sedaj je pot do končnega brexita odprta, saj je Boris Johnsson s svojimi zagovorniki dobil absolutno večino. “Dejstvo, da so toriji laburistom zadali najvišji poraz od 1935 pa samo podčrtuje kako neznansko slab kandidat je bil Jeremy Corbyn in kako zelo so se navadni Britanci bali njegovih načrtov, ki so se vrteli okrog čavističnih ukrepov nacionalizacij, izžemanja gospodarstva in nekakšne britanske različice socialističnega samoupravljanja, ki bi bilo še hujše kot tisto v sedemdesetih, ki je opustošilo gospodarstvo,” je glavnega krivca za najhujši poraz laburistov označil politični analitik Mitja Iršič.

Velika propaganda medijev, ki so kritizirali brexit in forsirali Corbyna, so danes doživeli poraz. Britanski volivci niso populistični, vendar znajo ločiti prave ideje od nepravih, kot jih je forsiral Corbyn,” pa je svoje videnje volitev podal v Londonu živeči informatik in poznavalec Tomaž Štih.

Britanci ne nasedajo socialističnim nebulozam
Kot je dejal Štih, je glavni krivec za najhujši poraz laburistov po letu 1935 predvsem krivda voditelja laburistov Corbyna. Po njegovem so se britanski laburisti v zadnjih letih izrazito radikalizirali. S tem so izgubili veliko svojih zmernih volivcev, ki so se raje odločili za konservativni tabor. “Britanski volivci niso neumni, da bi nasedli socialističnim nebulozam Corbyna. Izgubil je že dvoje volitev, zato bo zanimivo spremljati, kar se bo dogajalo v prihodnosti na njihovem prihodnjem kongresu,” meni poslovnež iz Londona.

Vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn na volišču v Londonu je s svojimi marksističnimi idejami britanskim laburistom prizadejal najhujši poraz po letu 1935. (Foto: STA)

Laburisti bi z zmernim kandidatom kot je bil Blair gladko zmagali
Mitja Iršič med drugim dodaja, da glavni konservativni kandidat, Boris Johnson, sploh ni tako zelo močen kandidat. Po njegovem mnenju bi ga zmerni kandidat tipa  Tony Blair z lahkoto premagal. “Prepričan sem, da bi Johnsona premagal vsak normalen laburistični kandidat tipa Tony Blair, ki bi se postavil v bran prostemu trgu in štirim svoboščinam EU. Pa ne zato ker bi bil Johnson slab politik, ampak zato ker je bil antibrexit gonja v medijih tako intenzivna, da bi ob dostojnem nasprotniku Johnson že zaradi svojih trdo brexiterskih stališč imel ogromno težav.”

Britanija se bo po brexitu gospodarsko in politično pobrala
Zanimalo nas je tudi, kaj se bo zgodilo sedaj politično in gospodarsko z Veliko Britanijo. Predvsem globalni mediji z levičarsko paradigmo so strašili, da bo Velika Britanija gospodarsko propadla in se ne bo pobrala. Sogovornika oba umirjata situacijo. “Glede gospodarske prihodnosti bo mogoče v prvih šestih mesecih hudo, potem pa se bodo stvari uredile in bo Velika Britanija lahko močno konkurirala naprej v s svetovnem merilu. Tudi Slovenija je imela podobno izkušnjo. Po začetnih nekaj težkih mesecih se je zadeva uredila in je Slovenija počasi začela rasti,” je optimističen v Londonu živeči Tomaž Štih.

Volivci v Veliki Britaniji so jasno sporočili, da se volja brexita mora izvršiti. (Foto: STA)

Vsi globalni igralci čakajo, kakšne vrste brexit bo sledil, opozarja Iršič
Mitja Iršič opozarja predvsem na to, kakšen vrste brexit bo sledil. Vendar ne glede na to, bi po njegovem mnenju Velika Britanija morala unovčiti svojo gospodarsko, politično in zgodovinsko moč. “Prihodnost Velike Britanije je v veliki meri odvisna od tega, ali bo uspela iz Evropske Unije potegniti njeno bistvo – prostotrgovinsko cono z državami EU. Če jim z dogovorom to uspe se gospodarsko v resnici ne bo kaj veliko spremenilo. Japonski in evropski avtomobilski proizvajalci, kot tudi letalski konglomerat Airbus in proizvajalec letalskih motorjev Rolls Royce z zadržanim dihom čakajo na končni dogovor.”

Britanski premier Boris Johnson bo lahko končno dosegel to, kar si prizadeva že štiri leta. Sedaj mu ne more več nagajati nihče, niti socialistični marksist laburistov, Jeremy Corbyn. (Foto: STA)

Absolutna večina bo Johnsonu pomagala prebroditi vse začetne čeri Brexita
Med drugim Mitja Iršič opozarja, da v primeru slabega dogovora, t.i. trdega brexita je največja prednost Johnsona njegova absolutna večina v britanskem parlamentu. “Trdi brexit zna vsaj na krajši rok prinesti večje ekonomske pretrese, kar priznavajo tudi toriji, absolutna večina v parlamentu pa jim bo pomagala, da bodo imeli več manevrskega prostora, s katerim lahko trdi brexit preprečijo. Hkrati je izjemno pomembno, da Britanija unovči svojo posebno zgodovinsko povezanost z ZDA za čim boljši sui generis trgovinski dogovor z ZDA, če je seveda pri tem ne bodo ovirale umetne prepreke vgrajene v dogovor z EU. Vsekakor je volilni rezultat možnost za Brexit z dogovorom, kot tudi komplementaren dogovor z ZDA močno povečal, kar so pozdravili tudi trgi.”

Grega Repovž ne more verjeti, da je njegov Corbyn doživel tak poraz
Glavni urednik Mladine, Grega Repovž je eden izmed tistih, ki je s porazom angleških socialistov doživel nočno moro. Enostavno ni mogel verjeti, da so britanski laburusti doživeli pravi politični fiasko. Po mnenju Repovža je krivo vse ostalo, od poceni populizma, lažnive retorike Johnsona do tega, da živimo v letu 2019. “In kako britanski volivci niso prepoznali iskrenosti, s katero nastopa Jeremy Corbyn, ki dejansko govori o delavskih, socialnih in zdravstvenih pravicah, o spoštovanju različnosti, o dostojanstvu prebivalcev Velike Britanije? Preprosto – ker smo leta 2019.” Na Repovževe besede je Tomaž Štih odzval kratko in jedrnato: “Grega Repovž je neumen kot Corbyn, lahko me citirate,” je s svojim smešnim komentarjem o britanskih volitvah zaključil Tomaž Štih.

Luka Perš

 • Antonius

  Kurbin ali Corbynov, čigav je zdaj Grega Repovž?

  • VERZIFIKATOR

   Saj se ve, kaj se o tem sprašuješ,
   tukaj vendar pišemo slovensko
   in fonetično, nič poimensko,
   treba ni, da s kom se posvetuješ.

  • šrauf

   Po moje je to materija za kinologe….

  • xtc

   Še ne vw išče fotra.

 • Black_hawk

  Ne reče se zastonj GREAT Britain.

 • APMMB

  Za Veliko Britanijo pomeni Johnson zmago, za zahodno civilizacijo pa poraz.
  Če bi Velika Britanjija ostala v Evropi, bi takšna zmaga nekoliko obrzdala naraščujoči socializem v Evropi. Tako pa bodo v Evropi poblazneli socialaiti lahko pričeli svoj uničujoči pir ob nesposobni Urški in nadaljevali z rušenjem zahodne civilizacije.

 • Nata

  + + + + + +Res je. Za EU je izstop Britanije velik minus. Sedaj šele bodo socialisti pokazali, kaj znajo !
  Grega Repovž je neumen. Pa mu vseeno odlično gre !!
  Torej, kaj potem velja v naši državi ? Troti in barabe so ” in ” !

 • bubamara

  Socijalizem lahko prodajaš samo neumnemu narodu; recimo Slovencem. Še Balkancem ga ne moreš več prodat.

 • Samorodni Križanec

  Britanski volivci so zelo zelo zelo neumni. Tote britanske budale so iste kot ameriške budale. Izvolili so si svojega “Trumpa”!!!… Hvala bogu, da ni britanska prva dama Slovenka. Spet bi me bilo sram…že drugič!!!

  • xtc

   Ja največlji butli so Slovenceljski volilci,ki volijo Šitarje,madžarske cigane,in Dislektike.

 • ludvig

  ..Laburisti niso koristili uslug Ninamedie, evo pa imajo..

 • Black_hawk

  Ura resnice za slovenske (voli)vce.

 • lokec

  Velika Britanija in ZDA bosta še večji. Na žalost bo EU manjša.

  • Black_hawk

   Točno tako. Z zmago Trumpa se bo zahod rešil, mi bomo še večja rupa kot že nismo.

 • Ivan Ivanovič

  Corbynu bi lahko ponudili slovenzuelsko državljanstvo in bi lahko postal minister v Serpentinškovi tragikomediji. Lahko bi bil recimo minister za ponovno uvedbo samoupravljanja in za izgon kapitalistov iz države.

  • šmentanamuha

   To nalogo bo poskusil izpeljati Luka mesec, če bo kdaj minister ali pa predsednik vlade.

 • xtc

  Veliko ljudi ,danes se ne zaveda kako zgodovinsko je pomemben prvi in novi Trumpov mandat in Brexit,zgodovinska preobrata,ki naznanjata konec dobe socializmov in islamizma in anarholiberalizma,svet se bo počasi začel kljub abnormalnim naporom omenjenih vračati h krščanskem konservativizmu,pa četudi bo to šlo zelo boleče tudi z vojno in še čim ampak povrnil se bo ker vsi ti konceptidružbe,ki se jih vsiljuje zdaj preprosto peljejo oz. so pripeljali v slepo ulico iz katere brez vojne in odpravo poblaznelih in podivjanih agend in religij pač ne gre več-to je nenazadnje opomnil tudi Nosterdamus-ki je sicer nakako napovedal zavezništvo islamizma in socializmov proti zahodni civilizaciji a bo zavezništvo popolnoma poraženo in zahodna civilizacija se bo povrnila k rekonkvisti in rekatolizacije,saj jele to njen obstoj in napredek.
  Definitivno pa trdi Brexit in sporazum iz ZDA UK,močno izboljšuje pogajalske pozicije
  Seveda pa je Brexit hud poraz za socialiste in Bruselj Reich ter Merckelco pomeni pa Brexit tudi to,da se ne bo dalo več držasv na silo kot so skušali UK obdržati v EU,če bo želela oditi in tu tutegneta UK slediti PL in I. zelo kmalu nato pa še Višegrajci in Avstrijci,ki so že dvakrat zahtevali referendum o iztopu a ga je socialistična vlada obakrat preprečila,kajti večina Avstrijcev je nezadovoljna z EU in oče iz nje.
  Definitivno pa se v UK začenja zaton socialistov in zelo obsežna reforma njim nasedlih Laburistov oz. so jih prevzeli,sedaj pa jih je treba izgnat z Corbynom vred.
  Seveda pa se mora Johnson zavedati nečesa;da s EU izdajalskimi socialisti nemore biti poenotenja saj bodo le ti neprestano rovarili in izdajali UK in ji škodovali in delali vse na tem da spodkopljejo samostojnost UK in zlezejo v Bruselj Reich.
  Glede Škotov,pa tole;tile ne morejo nikamor,ker jih imaj Briti v lasti,kruljenje socialistke,ki se skriva za lsžno Nacionalistično stranko je nepomembno,če bodo žvinili napreje,bodo Briti z njimi uredili kot že večkrat v zgodovini in bo mir zraven pa izgnali še EU hujskače od tam.
  Glede Ircev pa tole S Irska bo ostala v UK če tudi z orožjem oni Irci,pa bodo verjetno zelo kmalu pobegnili iz EU zaradi socialistov,ki jih imajo vse bolj poln k***,ker jim vlačihjo gor cigane iz tretjega sveta.
  Seveda bo UK gospodarsko leto -dve opešala a se bo kmallu pobrala na račun novih trgovinskih pogodb,ki pač ne bodo toliko orintirane na EU.
  Seveda pa utegne marsikateri Evropejec hitro frćati nazaj v EU z prepovedjo še vrnitve tja,če bo pljuval po Britih in njihovih odločitvah.
  Seveda velja omeniti še komentatorje ,ki mata delno tudi zelo prav,čeprav sta komunizem in socializem nekako najprej vzniknila v UK,se tam nikoli nista uspela vgnezditi odločilno razen po nastanku Evrpske unije ne pa EGS,zato ,ker so pravi čas prepoznali njune nevarnosti in so ju zatrli.
  Glede UK pa še tole z odhodom iz EU se je najbrž ognila vojne,ki čaka EU zelo kmalu,čeprav tudi pri njih brez težav ne bo šlo,a ker je država izolirana navzven,je zadeva malce lažja kot v Evropi.
  In nenazadnje glede Repovža;repovž je povedal vse tisto kar misli SLO levica v kompletu od Kučana,Šipca,Cerarja,Židana do zadnjega SLO levičarja ne se čudit,če ne bomo nikjer nič več uspeli v tujini.Nivo Repovževga IQ pa tudi vemo kakšen je-na listek mu napišejo kaj mora prebrat ali povedat.
  Skratka zaželite si še več Exitev-kajti edino to reši Evropo pred katastrofo ,ki se ji reče poislamistično afriškopoopičenje in pot v kamneno dobo in nazaj v jame inizginutje Evrope,kot civilizacije.

 • xtc

  Z Brexitom se začenja razpad EU ,ki ga je nemogoče ustaviti,ko pade prva domina,sledi efekt,kot vedno v zgodovini,zato tako vreščanje po EU skupni vojski,da bi lahko s silo ustavljali odhode,a apva težava pri tem so Poljaki in Madžari-ki o tem nočejo slišati veliko.